Βενεζουέλα: Οι δυτικές χώρες δεν θα επιβάλουν σύντομα αυστηρά μέτρα για τα αμφιλεγόμενα αποτελέσματα των εκλογών

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Βενεζουέλα: Οι δυτικές χώρες δεν θα επιβάλουν σύντομα αυστηρά μέτρα για τα αμφιλεγόμενα αποτελέσματα των εκλογών
Δύο και πλέον εβδομάδες αφότου ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο δήλωσε ότι κέρδισε τις εκλογές για μια νέα θητεία, οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες δεν δείχνουν να σχεδιάζουν να επιβάλουν σύντομα αυστηρά μέτρα εξαιτίας αυτού που πολλές από αυτές έχουν καταδικάσει ως εκλογική νοθεία.

Δύο και πλέον εβδομάδες αφότου ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο δήλωσε ότι κέρδισε τις εκλογές για μια νέα θητεία, οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες δεν δείχνουν να σχεδιάζουν να επιβάλουν σύντομα αυστηρά μέτρα εξαιτίας αυτού που πολλές από αυτές έχουν καταδικάσει ως εκλογική νοθεία.

Οι περισσότερες κυβερνήσεις έχουν ζητήσει από το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο (CNE) της Βενεζουέλας να δημοσιοποιήσει την πλήρη σειρά των αποτελεσμάτων από τις καταμετρήσεις στα εκλογικά τμήματα καθώς ο Μαδούρο αλλά και ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Εδμούνδο Γκονσάλες ανακήρυξαν τη νίκη τους. Η Βραζιλία και άλλες χώρες προσπαθούν να διασφαλίσουν ότι θα διεξαχθούν συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών

Οι διαδηλώσεις εναντίον του Μαδούρο τις ημέρες που ακολούθησαν τις εκλογές αντιμετωπίστηκαν με καταστολή, με τις αρχές να καταγγέλλουν τις διαδηλώσεις ως απόπειρα «πραξικοπήματος». Η αντιπαράθεση κόστισε τη ζωή 23 ανθρώπων ενώ 2.000 άλλοι συνελήφθησαν, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα χθες, Δευτέρα, τα Ηνωμένα Έθνη.

Δυτικές κυβερνήσεις προσπαθούν να πάρουν χρόνο για τις αντιδράσεις τους, δήλωσε αξιωματούχος από μια πρεσβεία, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας επειδή δεν είχε εξουσιοδοτηθεί να μιλήσει δημόσια για το ζήτημα. Καμία κυβέρνηση δεν θέλει να είναι η πρώτη σε οτιδήποτε, πρόσθεσε.

«Δεν είναι μια κούρσα για το ποιος μπορεί φραστικά να πάει στο απώτατο σημείο των απαιτήσεών του με μηδέν αποτελεσματικότητα, αλλά πώς μπορούμε να είμαστε αποτελεσματικοί στην υποστήριξή μας για τη δημοκρατία στη Βενεζουέλα», είπε σήμερα ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες σε ακρόαση στη Γερουσία.

Η Ισπανία, που έχει εδραιωμένες σχέσεις με την πρώην αποικία της, «ηγείται» της θέσης της ΕΕ κατά της βίας και υπέρ της προάσπισης δικαιωμάτων όπως η ελευθερία της ειρηνικής συνάθροισης στη Βενεζουέλα, είπε.

Τρεις αξιωματούχοι από διαφορετικές χώρες δήλωσαν πως η μετρημένη απάντηση δείχνει την προσοχή με την οποία προσεγγίζουν το ζήτημα έπειτα απ΄ό,τι συνέβη μετά την επανεκλογή του Μαδούρο το 2018.

Τότε τα αποτελέσματα είχαν καταγγελθεί γρήγορα ως απάτη και είχαν οδηγήσει στις πιο αυστηρές κυρώσεις που επιβλήθηκαν ποτέ σε βάρος μιας χώρας μέλους του ΟΠΕΚ. Μια προσωρινή κυβέρνηση υπό την ηγεσία της αντιπολίτευσης αναγνωρίστηκε ευρέως στο εξωτερικό, όμως η προσπάθεια κατέληξε στο κενό, ενισχύοντας τον Μαδούρο στην εξουσία.

Στην Ουάσινγκτον, η οποία υπό τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ μπλόκαρε τις κρίσιμες για τη Βενεζουέλα εξαγωγές πετρελαίου, δεν φαίνεται να υπάρχει πολλή διάθεση για περισσότερες σοβαρές κυρώσεις. Αξιωματούχοι των Δημοκρατικών έχουν απειλήσει αλλά έχουν αναβάλει μέχρι τώρα την επιβολή νέων τιμωρητικών μέτρων.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν επιθυμεί να περιπλέξει τα πράγματα για την αντιπολίτευση, υπό την ηγεσία της Μαρία Κορίνα Ματσάδο και τον υποψήφιο Γκονσάλες, καθώς οι Βενεζουελάνοι επιδιώκουν «ακόμη και μικρές παραχωρήσεις» από τον Μαδούρο, δήλωσε ένα πρόσωπο που γνωρίζει τον τρόπο σκέψης της Ουάσινγκτον.

Ορισμένες από αυτές τις παραχωρήσεις έχουν σχέση με ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών που η αντιπολίτευση ελπίζει πως θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια αντικειμενική ετυμηγορία για τα εκλογικά αποτελέσματα και μια πιθανή πολιτική μετάβαση.

Μια αξιολόγηση από το Ανώτατο Δικαστήριο της Βενεζουέλας είναι πιθανό να πάρει κάποιο χρόνο και μπορεί να μην οδηγήσει σε μια αμερόληπτη άποψη, δεδομένου ότι αποτελείται ως επί το πλείστον από συμμάχους του Μαδούρο.

Αμερικανοί αξιωματούχοι προσπαθούν να επικοινωνήσουν με περιφερειακούς και διεθνείς εταίρους προκειμένου να οργανώσουν μια συντονισμένη απάντηση, δήλωσαν οι τρεις πηγές. Οι ΗΠΑ αναγνώρισαν τον Γκονσάλες ως νικητή των εκλογών της 28ης Ιουλίου, αλλά δεν τον έχουν αποκαλέσει εκλεγμένο πρόεδρο.

«Τώρα είναι η ώρα για τα κόμματα της Βενεζουέλας να αρχίσουν συζητήσεις για μια ειρηνική μετάβαση που θα γίνει σεβαστή», δήλωσε τη Δευτέρα ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βένταντ Πατέλ.

Η Ουάσινγκτον εξετάζει ένα εύρος επιλογών "προκειμένου να πιέσει τον Μαδούρο να επαναφέρει τη Βενεζουέλα σε δημοκρατικό δρόμο", πρόσθεσε.

Ωστόσο, οι εναπομείνασες επιλογές της κυβέρνησης Μπάιντεν μοιάζει να είναι περιορισμένες. Οι ΗΠΑ επανέφεραν τον Απρίλιο ορισμένες πετρελαϊκές κυρώσεις σε βάρος της Βενεζουέλας, κατηγορώντας τον Μαδούρο ότι αθέτησε τις εκλογικές του υποσχέσεις και έχουν επιβάλει πολλές κυρώσεις σε βάρος ατόμων τα τελευταία πέντε χρόνια, περιλαμβανομένου του επικεφαλής της CNE, Έλβις Αμορόσο.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει ανησυχίες για το ότι η μετεκλογική αναταραχή μπορεί να οδηγήσει περισσότερους Βενεζουελάνους να εγκαταλείψουν τη χώρα και να κατευθυνθούν προς τα σύνορα των ΗΠΑ και του Μεξικού, σύμφωνα με πηγή που εδρεύει στην Ουάσινγκτον. Καθώς το μεταναστευτικό είναι ήδη ένα 'καυτό' θέμα, αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει νέα προβλήματα για την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις στην προεκλογική εκστρατεία της για την προεδρία των ΗΠΑ.

Ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών, που εδρεύει στην Ουάσινγκτον, δεν κατάφερε να συμφωνήσει σε μια κοινή απάντηση, αν και η διεύθυνση Εκλογικής Συνεργασίας και Παρατήρησης του οργανισμού εξέδωσε λεπτομερή έκθεση για «παρανομίες, ατέλειες και κακές πρακτικές» στη διάρκεια των εκλογών.

«Τα επίσημα αποτελέσματα δεν είναι αξιόπιστα ούτε αξίζουν τη δημοκρατική αναγνώριση», κατέληξε στην έκθεση της 30ής Ιουλίου.

Οι πρόεδροι της Βραζιλίας, του Μεξικού και της Κολομβίας συντονίζουν τη δράση τους καλώντας παράλληλα για πλήρη πρόσβαση στα αρχεία της ψηφοφορίας, ενώ ένας συνασπισμός που περιλαμβάνει τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τον Παναμά και άλλες χώρες διεξάγουν χωριστές συνομιλίες μεταξύ τους και με την αντιπολίτευση της Βενεζουέλας, δήλωσαν άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα.

Ο Παναμάς προσέφερε πολιτικό άσυλο στον Μαδούρο --μια αμφιλεγόμενη προσφορά καθώς τελεί υπό έρευνα από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων-- και κάλεσε για μια περιφερειακή σύνοδο κορυφής προκειμένου να συζητηθεί το αποτέλεσμα των εκλογών.

Η Βραζιλία δεν θα αναγνωρίσει τη νίκη του Μαδούρο χωρίς πλήρη δημοσιοποίηση και επικύρωση των καταμετρήσεων των ψήφων, δήλωσε πηγή της κυβέρνησης της Βραζιλίας, προσθέτοντας πως οι ανησυχίες αξιωματούχων για κλιμάκωση της βίας και οι απειλών για περισσότερες πολιτικές συλλήψεις έχουν αυξηθεί.

«Τα μηνύματα στον Μαδούρο έχουν σταλεί καθιστώντας σαφές πως μια σύλληψη του Γκονσάλες και της Ματσάδο θα ήταν άκυρη», είπε η πηγή, προσθέτοντας πως η Βραζιλία εστιάζει στη συζήτηση και με τις δύο πλευρές.

Την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε πως δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να τεκμηριώνουν τη νίκη του Μαδούρο όπως ανακοινώθηκε από την CNE. Δεν ανέφερε οποιαδήποτε δράση.

Χώρες όπως η Κίνα, η Ρωσία, η Νικαράγουα και η Κούβα έχουν αναγνωρίσει τη νίκη του Μαδούρο και του έχουν προσφέρει την υποστήριξή τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Κίεβο δηλώνει ότι δεν επιδιώκει να «προσαρτήσει» ρωσικά εδάφη

Πούτιν σε Μαχμούντ Αμπάς: Aνησυχώ για τους θανάτους Παλαιστινίων αμάχων στη Γάζα

Ισραήλ: Εκρήξεις στο Τελ Αβίβ μετά από εκτόξευση ρουκετών από την Χαμάς

gazzetta
gazzetta reader insider insider