Πόσα χρήματα θα πάρει ο Τεντόγλου για το χρυσό μετάλλιο

Χρήστος Δοντάς
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πόσα χρήματα θα πάρει ο Τεντόγλου για το χρυσό μετάλλιο
Το πριμ που λαμβάνει από το κράτος ο σύγχρονος σούπερ ήρωας με… μπέρτα την ελληνική σημαία.

«Βασιλιάς» του μήκους αναδείχθηκε το βράδυ της Τρίτης ο Μίλτος Τεντόγλου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού καθώς με το 2ο άλμα του εκτινάχθηκε στα 8,48μ. κατακτώντας ξανά το χρυσό μετάλλιο (το πρώτο για τη χώρα μας στην φετινή διοργάνωση της «Πόλης του Φωτός»), με την ελληνική πολιτεία να τον ανταμείβει για την προσπάθειά του.

Με την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου, ο «φτερωτός θεός» θα λάβει 90.000 ευρώ από το ελληνικό κράτος, όπως έχει γίνει ήδη άλλωστε γνωστό από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, η οποία αμείβει με 60.000 ευρώ το ασημένιο μετάλλιο και με 50.000 ευρώ το χάλκινο. Επίσης, στα ομαδικά αγωνίσματα, κάθε αθλητής ελληνικής αποστολής που θα βρεθεί στα 3 σκαλιά του βάθρου, θα λάβει ενίσχυση το 60% από τα ποσά που προαναφέρθηκαν για το κάθε μετάλλιο. Στον προπονητή, του οποίου ο αθλητής ή η ομάδα σημείωσε εξαιρετική αγωνιστική διάκριση χορηγείται ποσοστό 50% της οικονομικής επιβράβευσης που προβλέπεται για τον αθλητή.

Βεβαίως, στα πριμ που δίδονται από το ελληνικό κράτος, δεν υπολογίζονται τα χρήματα από deals που έχουν συνάψει σε ατομικό επίπεδο οι αθλητές με χορηγούς και σπόνσορες. Ο Τεντόγλου θα γίνει και ο πρώτος Έλληνας αθλητής που θα πάρει το μπόνους που δίνει η Παγκόσμια Ομοσπονδία στίβου για τους χρυσούς Ολυμπιονίκες. H World Athletics δίνει 50.000 δολάρια σε κάθε νικητή του στίβου κάτι που σημαίνει ότι ο θα λάβει ακόμα περίπου 46.000 ευρώ.

Ταυτόχρονα, το ελληνικό κράτος δίνει τη δυνατότητα στους Ολυμπιονίκες του διορισμού στο δημόσιο, την απονομή της ιδιότητας του εφέδρου εν ενεργεία αξιωματικού βαθμού Ανθυπολοχαγού, αλλά και την απευθείας εισαγωγή σε οποιαδήποτε σχολή ή τμήμα ΑΕΙ. Τέλος, παρέχεται κι η δυνατότητα και της απευθείας εισαγωγής σε Σχολή Επιστημών Φυσικής Αγωγής στον Αθλητισμό (ΣΕΦΑΑ).

Τα πριμ της ελληνικής πολιτείας

Παράλληλα, η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή στην τελευταία συνεδρίαση της Ολομέλειας αποφάσισε να επιχορηγήσει με 200.000 ευρώ συνολικά τις Αθλητικές Ομοσπονδίες που οι αθλητές τους θα κατακτήσουν μετάλλια στο Παρίσι 2024. Ειδικότερα, όπως τονίζεται, μετά από εισήγηση του Προέδρου της Επιτροπής Ολυμπιακής Προετοιμασίας Γιάννη Καρρά θα δοθούν και τα εξής χρηματικά ποσά, τα τελευταία πριν από το Παρίσι, σε Αθλητικές Ομοσπονδίες για Ολυμπιακή Προετοιμασία των αθλητών και των αθλητριών:

α) 100.000 ευρώ στην Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδος για όλα τα μέλη της Ολυμπιακής ομάδας.

β) 19.000 ευρώ στην Ελληνική Ομοσπονδία Φιλάθλων Πάλης για την Πρεβολαράκη και τους Κουγιουμτσίδη και Κουρουγκλίεφ

γ) 27.500 ευρώ και 27.500 δολάρια στον ΣΕΓΑΣ, επίσης για τα μέλη της Ολυμπιακής ομάδας.

To χρονικό

Το πρώτο άλμα του Γρεβενιώτη Ολυμπιονίκη ήταν στα 8,27μ., το τρίτο στα 8,24μ. ενώ το τέταρτο άλμα του ήταν στα 8,36μ. Ο Τζαμαϊκανός Πίνοκ έμεινε δεύτερος με 8,36μ. και ο Ιταλός Φουρλάνι ήταν τρίτος με άλμα στα 8,34μ. Ο Τεντόγλου καταχειροκροτούμενος από 65.000 κόσμο στο «Stade de France» πανηγύριζε τη νέα μεγάλη επιτυχία αγκαλιά με τον προπονητή του, Γιώργο Πομάσκι.

Ο 26χρονος έγραψε ιστορία αφού έγινε μόλις ο δεύτερος άλτης στα χρονικά των Ολυμπιακών Αγώνων, μετά τον θρυλικό Καρλ Λιούις, που κατέκτησε back to back Χρυσό μετάλλιο. Παγκόσμιος Πρωταθλητής, Πρωταθλητής Ευρώπης, δις Χρυσός Ολυμπιονίκης, ο Μίλτος επιβεβαίωσε ότι είναι ένας από τους κορυφαίους άλτες μήκους όλων των εποχών.

Τεντόγλου: «Ήθελα κάτι παραπάνω - Δεν ήμουν καλός»

«Ήθελα κάτι παραπάνω. Ήταν πολύ δύσκολο να με τις συνθήκες που επικρατούσαν. Έλεγα στον Πομάσκι δεν ήμουν καλός και αυτός μου είπε δεν πειράζει το πήραμε» δήλωσε στις κάμερες ο Τεντόγλου μετά την κατάκτηση της πρωτιάς. «Χαίρομαι πάρα πολύ για αυτό που κατάφερα σήμερα. Ήθελα κάτι παραπάνω σαν επίδοση, σαν κάτι να μου έλειπε. Αλλά το πάλεψα. Ειδικά στο τέλος άρχισα να ξυπνά λίγο, στα δύο άλματα. Το πέμπτο ήταν πολύ καλό, ήταν 8,31 με πάτημα αρκετά πίσω, θα πήγαινε για πολύ μεγάλο. Πήγα να ρισκάρω στο έκτο, να πατήσω ίσα ίσα, αλλά δεν έκατσε. Ο αέρας άλλαζε συνέχεια, ήταν δύσκολος αγώνας. Είμαι πολύ χαρούμενος, αλλά σαν επίδοση ήθελα να κάνω κάτι παραπάνω για εμένα, να το ευχαριστηθώ πιο πολύ» ανέφερε.

Απαντώντας σε ερώτηση αν ένιωσε πίεση από τους αντιπάλους του και κυρίως από τον Φορλάνι τόνισε: «Βέβαια μου έβαλε, για αυτό και απάντησα με τη μία, μετά μου έβαλε αρκετή πίεση και ο Πίνοκ, ο οποίος είναι πολύ καλός αθλητής. Ξέρω θα μπορούσε να κάνει 8,50, να είναι κοντά σε εμένα. Δεν σταμάτησα να προσπαθώ, είχα καλά άλματα, δεν είχα κάτω από 8,20. Το 8,48 βέβαια είναι από τα καλύτερα που έχω κάνει. Επειδή είχαν την καλύτερη επίδοση πηδούσα τελευταίος, ίσως μπορούσα να απαντήσω αν με πέρναγε κάποιος, δεν απάντησε κανένας, άρα οκ. Είμαι χαρούμενος που έκανα σήμερα καλύτερη επίδοση από το Τόκιο».

«Λαμβάνω πολλά μηνύματα, βλέπω πολλά σχόλια και φωτογραφίες αγάπης του κόσμου. Μου αρέσει που κατάφερα να ευχαριστήσω τους Έλληνες που παρακολουθούσαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες και να τους κάνω υπερήφανους. Είμαι ευχαριστημένος που δε χρειάστηκε να φτάσω στην τελική προσπάθεια για να πάρω το χρυσό» σημείωσε ενώ για την πνευματική προετοιμασία πριν από έναν τελικό, υπογράμμισε: «Είναι πάρα πολύ σημαντικό, έχω τον δικό μου τρόπο. Εγώ είμαι ήσυχο άτομο, δεν κάνω πολλά πριν τον αγώνα, σκέφτομαι τα πάντα πριν, σκέφτομαι το χειρότερο δυνατό σενάριο και τα περιμένω όλα. Αυτό…».

Δηλώσεις Πομάσκι για Τεντόγλου

Ο προπονητής του εις διπλούν μεταλλιούχου αθλητή, Γιώργος Πομάσκι, εξέφρασε την χαρά του δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι ένα παιδί άψογο στη δουλειά του, δεν κάνει καταχρήσεις, δεν έχει κάτι που θα μπορούσε να εμποδίσει την καριέρα του και είναι προσηλωμένος». «Θα έχει πολλά χρόνια ακόμα μπροστά του» τόνισε.

Πάρτι στα Γρεβενά για τον Τεντόγλου

H πλατεία της πόλης των Γρεβενών είχε πλημμυρίσει από κόσμο και συμπατριώτες του Μίλτου Τεντόγλου, που σχημάτισαν τη δική τους «κερκίδα» για να παρακολουθήσουν μέσα από τη γιγαντοοθόνη που έχει στηθεί, λεπτό προς λεπτό, τη μάχη για την παραμονή του στο «θρόνο» του μήκους, ενώ στο δεύτερο άλμα του ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς.

Το ιστορικό

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ατομικό ρεκόρ του χρυσού Ολυμπιονίκη το 2021 είναι 8,65μ. φέτος στο 26ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου στη Ρώμη τον Ιούνιο. Υπενθυμίζεται πως το παγκόσμιο ρεκόρ ανήκει στον Αμερικανό Μάικ Πάουελ με 8,95μ. από το 1991. Το πανελλήνιο ρεκόρ είναι στα 8,66μ. από τον Λούη Τσάτουμα το μακρινό 2007.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ο χρυσός Τεντόγλου, οι οδηγίες Μαξίμου και το μήνυμα Κικίλια

Στα 3,1 εκατ. ευρώ τα «πριμ των πρωταθλητών» για το 2021 – Πόσα παίρνουν οι Ολυμπιονίκες

Κυρ. Μητσοτάκης: Μυθικός Μίλτος Τεντόγλου, γράφει τη δική του μοναδική ιστορία

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider