Η ανταμοιβή του ελληνικού κράτους στους μεταλλιούχους Ολυμπιονίκες

Χρήστος Δοντάς
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η ανταμοιβή του ελληνικού κράτους στους μεταλλιούχους Ολυμπιονίκες
Τα πριμ των Ελλήνων - Πόσα πληρώνουν οι χώρες τους αθλητές τους που συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες για ένα μετάλλιο.

Οι Ολυμπιονίκες είναι αθλητές κορυφαίου επιπέδου που θυσιάζουν μέρος από τις διακοπές και την καλοκαιρινή τους ξεκούραση για να εκπροσωπήσουν τη χώρα τους στην κορυφαία διοργάνωση που πραγματοποιείται κάθε 4 χρόνια -με το αζημίωτο, όμως, (αν και πολλοί δεν το έχουν ανάγκη)- ενώ με την κατάκτηση ενός μεταλλίου γράφουν τα ονόματά τους με χρυσά γράμματα στην παγκόσμια ιστορία.

Κάθε χώρα ανταμείβει διαφορετικά τους αθλητές που φορούν τα χρώματά της, με το μπόνους να ποικίλλει ανάλογα με το αγώνισμά τους και την θέση που θα λάβουν στο βάθρο, με το ελληνικό κράτος χορηγεί ένα από τα υψηλότερα πριμ παγκοσμίως.

Για πολλούς άνδρες και γυναίκες, οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι η μόνη διοργάνωση που μπορεί να τους βοηθήσει να χτίσουν το όνομά τους στο παγκόσμιο αθλητικό στερέωμα, καθώς απολαμβάνουν τεράστιας προβολής με δισ. θεατές.

Το πριμ των Ελλήνων

Θεσμοθετημένα με νόμο είναι τα ολυμπιακά πριμ από την ελληνική Πολιτεία, ενώ κάθε αθλητής έχει και τα δικά του έσοδα από τις εκάστοτε συμφωνίες με χορηγούς, σπόνσορες κτλ. Ειδικότερα, η Ελλάδα μετρά 7 μετάλλια (1 χρυσό, 1 ασημένιο και 5 χάλκινα) και κατατάσσεται 29η στην παγκόσμια κατάταξη, όσο γράφονται αυτές οι γραμμές.

Το πρώτο μας χρυσό κατέλαβε ο Μίλτος Τεντόγλου στο άλμα εις μήκος, με τον Απόστολο Χρήστου να κατακτά το ασημένιο στα 200 μέτρα ύπτιο. «Χάλκινοι» αναδείχθηκαν οι Θεόδωρος Τσελίδης στα 90 κιλά τζούντο, Παπακωνσταντίνου – Γκαϊδατζής στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών, Κοντού – Φίτσιου στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών, Λευτέρης Πετρούνιας στους κρίκους και Εμμανουήλ Καραλής στο επί κοντώ.

Υπό αυτό το πρίσμα, η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού προσφέρει:

- 90.000 ευρώ για το χρυσό μετάλλιο

- 60.000 ευρώ για το ασημένιο μετάλλιο

- 50.000 ευρώ για το χάλκινο μετάλλιο

Επίσης, στα ομαδικά αγωνίσματα κάθε αθλητής ελληνικής αποστολής που θα βρεθεί στα 3 σκαλιά του βάθρου, θα λάβει ενίσχυση το 60% από τα ποσά που προαναφέρθηκαν για το κάθε μετάλλιο. Στον προπονητή, του οποίου ο αθλητής ή η ομάδα σημείωσε εξαιρετική αγωνιστική διάκριση χορηγείται ποσοστό 50% της οικονομικής επιβράβευσης που προβλέπεται για τον αθλητή.

Ταυτόχρονα, το ελληνικό κράτος δίνει τη δυνατότητα στους Ολυμπιονίκες του διορισμού στο δημόσιο, την απονομή της ιδιότητας του εφέδρου εν ενεργεία αξιωματικού βαθμού Ανθυπολοχαγού, αλλά και την απευθείας εισαγωγή σε οποιαδήποτε σχολή ή τμήμα ΑΕΙ. Τέλος, παρέχεται κι η δυνατότητα και της απευθείας εισαγωγής σε Σχολή Επιστημών Φυσικής Αγωγής στον Αθλητισμό (ΣΕΦΑΑ).

Παράλληλα, η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή στην τελευταία συνεδρίαση της Ολομέλειας αποφάσισε να επιχορηγήσει με 200.000 ευρώ συνολικά τις Αθλητικές Ομοσπονδίες που οι αθλητές τους θα κατακτήσουν μετάλλια στο Παρίσι 2024. Ειδικότερα, όπως τονίζεται, μετά από εισήγηση του Προέδρου της Επιτροπής Ολυμπιακής Προετοιμασίας Γιάννη Καρρά θα δοθούν και τα εξής χρηματικά ποσά, τα τελευταία πριν από το Παρίσι, σε Αθλητικές Ομοσπονδίες για Ολυμπιακή Προετοιμασία των αθλητών και των αθλητριών:

α) 100.000 ευρώ στην Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδος για όλα τα μέλη της Ολυμπιακής ομάδας.

β) 19.000 ευρώ στην Ελληνική Ομοσπονδία Φιλάθλων Πάλης για την Πρεβολαράκη και τους Κουγιουμτσίδη και Κουρουγκλίεφ

γ) 27.500 ευρώ και 27.500 δολάρια στον ΣΕΓΑΣ, επίσης για τα μέλη της Ολυμπιακής ομάδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Χορός» εκατομμυρίων στο Παρίσι - Τα πιο ισχυρά συμβόλαια

Πιστή στο Ολυμπιακό Πνεύμα των Αγώνων η ΔΟΕ

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή δεν καταβάλλει χρηματικά έπαθλα στους Ολυμπιονίκες, παραμένοντας πιστή στο πνεύμα των Αγώνων, από την αρχαιότητα ακόμη, αρνούμενη να ενσωματώσει ένα κερδοσκοπικό επιχειρηματικό μοντέλο. Όμως, πολλές χώρες προσφέρουν χρηματικές ανταμοιβές στους αθλητές τους για τον αριθμό των μεταλλίων που κερδίζουν.

«Φανταστείτε η ΔΟΕ να διοργάνωνε τους Ολυμπιακούς Αγώνες με βάση ένα κερδοσκοπικό επιχειρηματικό μοντέλο. Η διοργάνωση θα περιοριζόταν σε εκείνα τα αθλήματα που αποφέρουν τα σημαντικότερα έσοδα και δεν θα συμμετείχαν αθλητές που εκπροσωπούν ομάδες από 206 χώρες» υπογράμμισε η διοργανώτρια αρχή που ασπάζεται τη δεοντολογία των ολυμπιακών αξιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ολυμπιακοί Αγώνες: Οι βαθύπλουτοι στο Παρίσι - Τα ακριβά τους «γούστα»

«Δεν θα ήταν Ολυμπιακοί Αγώνες όπως τους ξέρουμε. Είναι ακριβώς το τεράστιο εύρος των αθλημάτων και η παγκόσμια προέλευση των αθλητών που διακρίνουν τους Αγώνες από άλλες διοργανώσεις και τους κάνουν τόσο επιτυχημένους. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι το μοναδικό γεγονός που φέρνει όλον τον κόσμο μαζί σε ειρηνικό ανταγωνισμό» πρόσθεσε, σεβόμενη το πνεύμα του αθλητισμού.

Ολυμπιακοί Αγώνες: Οι Αμερικανοί Ολυμπιονίκες

Οι Ολυμπιονίκες αποζημιώνονται απευθείας από την αντίστοιχη Ολυμπιακή Επιτροπή της χώρας τους, με τα ποσά να διαφέρουν. Για παράδειγμα, στην κορυφή είναι το Χονγκ Κονγκ που πριμοδοτεί με 750.000 δολάρια τον πρώτο χρυσό Ολυμπιονίκη. Οι ΗΠΑ προσφέρουν 37.000 δολάρια σε κάθε άτομο στην 1η θέση, 22.500 δολάρια για τη 2η θέση και 15.000 δολάρια για την θέση. σύμφωνα με το CNBC.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα πιο ισχυρά διαβατήρια για το 2024: Ανατροπή στην κορυφή - Η θέση της Ελλάδας

Τα περισσότερα από αυτά τα χρηματικά έπαθλα είναι αφορολόγητα εκτός εάν οι αθλητές αναφέρουν ακαθάριστο εισόδημα που υπερβαίνει το 1 εκατ. δολάρια. Οι Αμερικανοί αθλητές λαμβάνουν επίσης άλλες μορφές υποστήριξης, όπως ασφάλιση υγείας, πρόσβαση σε κορυφαίες ιατρικές εγκαταστάσεις και βοήθεια για τα δίδακτρα κολεγίου.

Παράλληλα, το Forbes επισημαίνει πως οι Ολυμπιονίκες δέχονται φορολογικές ελαφρύνσεις, υποτροφίες, προγράμματα υγειονομικής περίθαλψης και άλλες παροχές. Ενδεικτικά, η Ολυμπιακή και Παραολυμπιακή Επιτροπή των ΗΠΑ (USOPC) προσφέρει πόρους για όσους επιθυμούν να επεκτείνουν το εμπορικό σήμα τους.

Παρίσι 2024: Οι χώρες - εκπλήξεις

Στη 2η θέση, ακολουθεί η Σιγκαπούρη με 700.000 δολάρια, ενώ στα 600.000 δολάρια κοστολογείται το χρυσό μετάλλιο στην κινεζική Ταϊπέι. Μεταξύ των χωρών που έχουν ελπίδες να ακούσουν τον εθνικό ύμνο τους στο Παρίσι είναι: Ισραήλ (275.000 δολάρια), Μαρόκο (224.000 δολάρια), Σερβία (218.000 δολάρια), Μαλαισία (214.000 δολάρια), Ιταλία (195.000 δολάρια), Λιθουανία (182.000 δολάρια).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τρανς δισεκατομμυριούχος «φυτεύει» καρδιές γουρουνιών σε ανθρώπους

Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί πως η οικοδέσποινα Γαλλία θα πριμοδοτήσει με 87.000 δολάρια κάθε χρυσό Ολυμπιονίκη, η Γερμανία με 22.000 δολάρια, ενώ 3 χώρες, και συγκεκριμένα, η Μεγάλη Βρετανία, η Σουηδία και η Νορβηγία, δεν πρόκειται να δώσουν τίποτα στους κορυφαίους αθλητές τους.

Επιπλέον δέλεαρ σε στίβο και πυγμαχία

Ωστόσο, η παγκόσμια ομοσπονδία στίβου (World Athletics) ανακοίνωσε πως φέτος στο Παρίσι θα απονείμει (μόνο) στους νικητές πριμ ύψους 50.000 δολαρίων. Σύντομα έσπευσε να ακολουθήσει η παγκόσμια ομοσπονδία πυγμαχίας (ΙΒF), γνωστοποιώντας πως θα δώσει 100.000 δολάρια στους δικούς της χρυσούς Ολυμπιονίκες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ολυμπιακοί Αγώνες: Με άνεση στον τελικό του επί κοντώ Στεφανίδη και Αδαμοπούλου

«Χάλκινος» Ολυμπιονίκης ο Πετρούνιας και πρώτος γυμναστής με 3 Ολυμπιακά μετάλλια

«Ασημένιος» ο Απόστολος Χρήστου στα 200μ. ύπτιο!

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider