Προειδοποιεί ο ΟΗΕ: Ο Λίβανος δεν μπορεί να μετατραπεί σε μια ακόμη Γάζα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προειδοποιεί ο ΟΗΕ: Ο Λίβανος δεν μπορεί να μετατραπεί σε μια ακόμη Γάζα
«Μια βιαστική κίνηση – ένας λάθος υπολογισμός – θα μπορούσε να προκαλέσει μια καταστροφή που ξεπερνά κατά πολύ τη συνοριακή περιοχή, και ειλικρινά, ξεπερνά κάθε φαντασία», τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ να τονίζει ότι οι ειρηνευτικές δυνάμεις του Οργανισμού εργάζονται για να ηρεμήσουν την κατάσταση και να αποτρέψουν εσφαλμένους υπολογισμούς.

«Μια βιαστική κίνηση – ένας λάθος υπολογισμός – θα μπορούσε να προκαλέσει μια καταστροφή που ξεπερνά κατά πολύ τη συνοριακή περιοχή, και ειλικρινά, ξεπερνά κάθε φαντασία», τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας σε δημοσιογράφους.

«Ο κόσμος πρέπει να πει δυνατά και ξεκάθαρα: η άμεση αποκλιμάκωση δεν είναι μόνο εφικτή, αλλά είναι απαραίτητη. Δεν υπάρχει καμία στρατιωτική λύση», ξεκαθάρισε ο Γκουντέρες

Και προσέθεσε: «Ας είμαστε ξεκάθαροι: Οι άνθρωποι της περιοχής και οι άνθρωποι παγκοσμίως δεν μπορούν να αντέξουν ο Λίβανος να μετατραπεί σε μια άλλη Γάζα».

Επικίνδυνη κλιμάκωση μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ

Ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Γάζα πυροδότησε ξέσπασμα βίας στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, όπου οι ανταλλαγές πυρών μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της Χεζμπολάχ, συμμάχου της Χαμάς, έχουν ενταθεί τις τελευταίες εβδομάδες. Η πολεμική ρητορική, που επίσης έχει κλιμακωθεί μεταξύ των δύο πλευρών, εγείρει φόβους για έναν πόλεμο ευρείας κλίμακας.

Η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ εκτοξεύει καθημερινά ρουκέτες προς το Ισραήλ, σε αλληλεγγύη προς τη σύμμαχό της Χαμάς από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος στη Γάζα τον Οκτώβριο, αναγκάζοντας δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στο Ισραήλ, όπου οι πολιτικές πιέσεις αυξάνονται για ανάληψη σκληρότερης δράσης.

Δεκάδες χιλιάδες Λιβανέζοι έχουν παράλληλα εγκαταλείψει τα σπίτια τους, λόγω των ισραηλινών βομβαρδισμών στο νότιο Λίβανο.

Και το Ιράν προειδοποιεί το Ισραήλ

Η αποστολή του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησε σήμερα (21/6) ότι η Χεζμπολάχ έχει την ικανότητα να υπερασπιστεί τόσο τις δυνάμεις της όσο και τον Λίβανο ενάντια στο Ισραήλ, προειδοποιώντας πως «ίσως έχει έρθει η ώρα για την αυτοκαταστροφή αυτού του παράνομου καθεστώτος».

«Οποιαδήποτε απερίσκεπτη απόφαση του κατοχικού ισραηλινού καθεστώτος να σωθεί, θα μπορούσε να βυθίσει την περιοχή σε ένα νέο πόλεμο», τόνισε η αποστολή του ΟΗΕ του Ιράν.

Η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στην περιοχή (UNIFIL), καθώς και μη ένοπλοι τεχνικοί παρατηρητές γνωστοί ως UNTSO, έχουν σταθμεύσει εδώ και καιρό στο νότιο Λίβανο για να παρακολουθούν την κατάσταση κατά μήκος της γραμμής οριοθέτησης μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ, γνωστή ως «Μπλε Γραμμή».

«Οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ βρίσκονται στο πεδίο και εργάζονται για την αποκλιμάκωση της έντασης και για να βοηθήσουν στην αποφυγή εσφαλμένων υπολογισμών», τόνισε ο Γκουτέρες.

«Ο κόσμος πρέπει να πει δυνατά και ξεκάθαρα: η άμεση αποκλιμάκωση δεν είναι μόνο εφικτή, αλλά είναι απαραίτητη. Δεν υπάρχει καμία στρατιωτική λύση», ξεκαθάρισε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider