ΟΗΕ: Το Συμβούλιο Ασφαλείας ζητά την προστασία του προσωπικού παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΟΗΕ: Το Συμβούλιο Ασφαλείας ζητά την προστασία του προσωπικού παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κάλεσε σήμερα όλα τα κράτη να «σέβονται και να προστατεύουν» το προσωπικό παροχής ανθρωπιστικής βοήθεια.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κάλεσε σήμερα όλα τα κράτη να «σέβονται και να προστατεύουν» το προσωπικό παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, την ώρα που δεκάδες εργαζόμενοι σε οργανώσεις αρωγής σκοτώνονται και τραυματίζονται κάθε χρόνο στην προσπάθειά τους να βοηθήσουν αμάχους που έχουν εγκλωβιστεί σε συρράξεις.

Σε αυτό το ψήφισμα, το οποίο εγκρίθηκε σήμερα με 14 ψήφους υπέρ (και την αποχή της Ρωσίας) έπειτα από μήνες συζητήσεων, το Συμβούλιο «καλεί όλα τα κράτη να σέβονται και να προστατεύουν το προσωπικό παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας και το προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών ή το συνεργαζόμενο προσωπικό, περιλαμβανομένου του προσωπικού που προσλαμβάνεται σε εθνικό ή τοπικό επίπεδο, σε συμφωνία με τις υποχρεώσεις τους βάσει του διεθνούς δικαίου».

«Έχουμε καταλήξει σε μια πολύ απλή αλλά ανησυχητική διαπίστωση: η αύξηση της βίας και των επιθέσεων εναντίον μελών ομάδων αρωγής και του προσωπικού του ΟΗΕ δεν θέτουν μονάχα σε κίνδυνο τη ζωή τους, αλλά επίσης τη δέσμευσή τους» προς τον πληθυσμό που είναι θύμα των ένοπλων συρράξεων, δήλωσε η πρέσβειρα της Ελβετίας Πασκάλ Μπερισβίλ, μεταξύ των συντακτών του κειμένου, το οποίο αφιέρωσε στους ανθρώπους που παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια, οι οποίοι διακινδυνεύουν τη ζωή τους καθημερινά.

«Το 2023, περισσότεροι από 250 εργαζόμενοι ή εργαζόμενες σε ομάδες παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας πλήρωσαν το απόλυτο τίμημα και εκατοντάδες τραυματίστηκαν ή στερήθηκαν την ελευθερία τους σε ολόκληρο τον κόσμο. Αυτοί οι αριθμοί, που αντιπροσωπεύουν το κατεστραμμένο πεπρωμένο πολλών οικογενειών, είναι σοκαριστικοί», υπογράμμισε η ίδια.

Το ψήφισμα δεν επικαλείται συγκεκριμένα κανέναν πόλεμο, όμως ορισμένα μέλη του Συμβουλίου ανέφεραν, χωρίς να προκαλέσουν έκπληξη, την ισραηλινή επίθεση στη Γάζα ως αντίποινα για την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου.

Τουλάχιστον 193 μέλη του προσωπικού του ΟΗΕ, σχεδόν όλοι τους Παλαιστίνιοι, σκοτώθηκαν στη Γάζα έκτοτε, ο μεγαλύτερος αριθμός στην ιστορία των Ηνωμένων Εθνών.

Το ψήφισμα «καταδικάζει απερίφραστα τις επιθέσεις και κάθε μορφή βίας, περιλαμβανομένων των σεξουαλικών επιθέσεων και εκείνων που βασίζονται στο φύλο, των απειλών και του εκφοβισμού» σε βάρος του προσωπικού παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας και του προσωπικού του ΟΗΕ, όπως και των γραφείων τους και των μέσων μεταφοράς τους.

Καλεί τα κράτη να διεξάγουν, όταν συμβαίνουν οι επιθέσεις, έρευνες «ανεξάρτητες, πλήρεις, ταχείες, αμερόληπτες και αποτελεσματικές» και να λαμβάνουν μέτρα σε βάρος των υπεύθυνων.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Συμβούλιο ζητά από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ να του παρουσιάσει σε έξι μήνες «συστάσεις» για τη βελτίωση της προστασίας του προσωπικού παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας σε ζώνες συρράξεων, όποια κι αν είναι η εθνικότητά του.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μπορέλ για Διεθνές Δικαστήριο: Η ΕΕ να επιλέξει, σεβασμός στους διεθνείς θεσμούς ή υποστήριξη στο Ισραήλ

Ιράν: Δεν υπάρχουν ενδείξεις για εγκληματική ενέργεια στη συντριβή του ελικοπτέρου του Ραϊσί

Βερολίνο και Λισαβόνα θεωρούν ότι «δεν έχει έρθει ακόμη η ώρα» για την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους

gazzetta
gazzetta reader insider insider