Επίθεση Ιράν στο Ισραήλ: Αναχαιτίσαμε το 99% των επιθέσεων, λέει το Ισραήλ - «Η απάντηση θα είναι πρωτοφανής»

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επίθεση Ιράν στο Ισραήλ: Αναχαιτίσαμε το 99% των επιθέσεων, λέει το Ισραήλ - «Η απάντηση θα είναι πρωτοφανής»
Το Ιράν εξαπέλυσε πάνω από drones εναντίον του Ισραήλ αργά το βράδυ, σε μια σοβαρή κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή. Σύσκεψη του ανωτάτου συμβουλίου του Ισραήλ. Ο Μπάιντεν διαβεβαιώνει για την «ακλόνητη» υποστήριξη των ΗΠΑ, αλλά θα εναντιωθεί σε οποιαδήποτε αντεπίθεση του Ισραήλ στο Ιράν. Έκτακτη συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 08:18

Οι αντιαεροπορικές δυνάμεις των ΗΠΑ κατέρριψαν drones που εξαπέλυσε το Ιράν κατά του Ισραήλ, μεταδίδουν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα Aμερικανούς αξιωματούχους που δεν κατονομάζονται, χωρίς να προσδιορίσουν τον αριθμό των drones ή τις τοποθεσίες όπου καταρρίφθηκαν.

Αναχαιτίσαμε το 99% των drones που εκτοξεύτηκαν, δήλωσε ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος ο οποίος συμπλήρωσε: Η απάντηση θα είναι πρωτοφανής. Εκπρόσωπος του Βρετανικού υπουργείου Άμυνας επιβεβαίωσε τη στρατιωτική συμμετοχή και του Ηνωμένου Βασιλείου στην ενίσχυση της άμυνας του Ισραήλ.

Το Ιράν εξαπέλυσε πάνω από 200 drones και πυραύλους εναντίον του Ισραήλ, η «συντριπτική πλειονότητα» των οποίων αναχαιτίστηκε και καταστράφηκε, χωρίς να υπάρξουν σοβαρές συνέπειες, ωστόσο μόνο μια στρατιωτική βάση υπέστη «ήσσονες ζημιές», ανακοίνωσε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή. «Το καθεστώς του Ιράν εξαπέλυσε τεράστιο σμήνος 200 φονικών drones, βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων κρουζ», συνόψισε ο αρχιπλοίαρχος Ντανιέλ Χαγκαρί κατά τη διάρκεια έκτακτου τηλεοπτικού διαγγέλματος. «Ορισμένος αριθμός ιρανικών πυραύλων κατέπεσε στο ισραηλινό έδαφος, προκαλώντας ήσσονες ζημιές σε στρατιωτική βάση αλλά χωρίς να προκαλέσει θύματα», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος. Πλέον η επίθεση θεωρείται ότι έχει ολοκληρωθεί και το ενδιαφέρον εστιάζει στην αντίδραση του Ισραήλ.

Λίγο μετά τις 23:00, ώρα Ελλάδος, το Ιράν εξαπέλυσε δεκάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον του Ισραήλ, ως απάντηση στον βομβαρδισμό του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό της Συρίας, πριν από λίγα 24ωρα. Δεκάδες drones εθεάθησαν να πετούν με κατεύθυνση από το Ιράν και επάνω από το Ιράκ προς το Ισραήλ, δήλωσαν νωρίτερα στο Reuters ιρακινές πηγές ασφαλείας. Το Ιράκ έκλεισε τον εναέριο χώρο του και διέκοψε κάθε εναέρια κυκλοφορία.

Στο μεταξύ, η λιβανική φιλοϊρανική οργάνωση Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε πυραύλους κατά του κατεχόμενου από το Ισραήλ τομέα των Υψιπέδων του Γκολάν. Η Ambrey, εταιρεία αξιολόγησης κινδύνου και ναυτικής ασφάλισης, ανακοίνωσε ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, οι Χούθι της Υεμένης εξαπέλυσαν drones κατά του Ισραήλ.

Βρετανικά πολεμικά αεροσκάφη κατέρριψαν ιρανικά drones επάνω από περιοχές της μεθορίου Ιράκ-Συρίας, μετέδωσε το CH 12 TV. Οι αμερικανικές δυνάμεις κατέρριψαν ιρανικά drones που κατευθύνονταν προς το Ισραήλ, σύμφωνα με τρεις αμερικανούς αξιωματούχους που δεν αποκάλυψαν τον αριθμό των drones ή τις τοποθεσίες όπου καταρρίφθηκαν.

Όπως ανακοινώθηκε από την ισραηλινή κυβέρνηση, στις 6 το πρωί ξεκίνησε σύσκεψη του ανωτάτου συμβουλίου, προκειμένου να αποφασιστεί ο τρόπος αντίδρασης.

Πάντως η αμερικανική πλευρά φέρεται να θέλει αποκλιμάκωση της κατάστασης. Ο Τζο Μπάιντεν τόνισε κατά τη διάρκεια της συνδιάλεξής του με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι η κυβέρνησή του θα εναντιωθεί σε οποιαδήποτε αντεπίθεση του Ισραήλ στο Ιράν, αναφέρει ο αμερικανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios επικαλούμενος πηγή του στον Λευκό Οίκο ενήμερη για όσα ειπώθηκαν μεταξύ του Αμερικανού προέδρου και του ισραηλινού πρωθυπουργού.

Ανακοίνωση ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών

Το Ιράν ανακοίνωσε ότι δεν θα διστάσει να λάβει περαιτέρω αμυντικά μέτρα για να προστατεύσει τα συμφέροντά του κατά οποιασδήποτε στρατιωτικής επίθεσης, ανακοίνωσε το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών. «Το Ιράν, αν παραστεί ανάγκη, δεν θα διστάσει να λάβει περαιτέρω αμυντικά μέτρα για να προστατεύσει τα νόμιμα συμφέροντά του κατά οποιωνδήποτε στρατιωτικών επιθέσεων και παράνομης χρήσης βίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση που μεταδόθηκε από την κρατική ιρανική τηλεόραση. «Παράλληλα επαναλαμβάνει την προσήλωσή του στις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και στο διεθνές δίκαιο».

«Σοβαρή και επικίνδυνη κλιμάκωση»

Η επίθεση με drones και πυραύλους που εξαπέλυσε το Ιράν κατά του Ισραήλ συνιστά «σοβαρή και επικίνδυνη κλιμάκωση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι.

«Το Ιράν εξαπέλυσε απευθείας επίθεση κατά του κράτους του Ισραήλ από το ιρανικό έδαφος. Παρακολουθούμε από κοντά τα φονικά drones που εστάλησαν από το Ιράν και κατευθύνονται προς το Ισραήλ. Πρόκειται για μία σοβαρή και επικίνδυνη κλιμάκωση», δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος.

Ο ανώτατος ηγέτης της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, ο Αλί Χαμενεΐ, διεμήνυσε εκ νέου απόψε ότι το Ισραήλ θα «τιμωρηθεί», σε βίντεο που διανεμήθηκε από τις υπηρεσίες του μέσω X (του πρώην Twitter). «Το διεστραμμένο καθεστώς θα τιμωρηθεί», ανέφερε ο Αλί Χαμενεΐ στο βίντεο που διαρκεί ενάμισι λεπτό και είναι εμφανώς απόσπασμα της ομιλίας την οποία εκφώνησε την Τετάρτη.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε την επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ, απευθύνοντας έκκληση για αυτοσυγκράτηση και άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών.

«Είμαι βαθύτατα ανήσυχος για τον πολύ πραγματικό κίνδυνο μιας καταστροφικής κλιμάκωσης σε ολόκληρη την περιοχή. Προτρέπω όλες τις πλευρές να επιδείξουν μέγιστη αυτοσυγκράτηση για να αποφύγουν οποιαδήποτε ενέργεια η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλες στρατιωτικές συγκρούσεις σε πολλαπλά μέτωπα στη Μέση Ανατολή», αναφέρει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

Ο Μπάιντεν διαβεβαιώνει το Ισραήλ για την «ακλόνητη» υποστήριξη των ΗΠΑ

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε το Ισραήλ για την «ακλόνητη» υποστήριξη των ΗΠΑ μπροστά την επίθεση που εξαπέλυσε το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή το Ιράν εναντίον της ισραηλινής επικράτειας με drones και πυραύλους.

«Η δέσμευσή μας στην ασφάλεια του Ισραήλ μπροστά στις απειλές του Ιράν και των ενεργούμενών του στην περιοχή είναι ακλόνητη», ανέφερε ο πρόεδρος Μπάιντεν μέσω X, αναρτώντας φωτογραφικό στιγμιότυπο της έκτακτης συνεδρίασης της ομάδας του για ζητήματα εθνικής ασφαλείας η οποία συγκλήθηκε στον Λευκό Οίκο.

Συρία: Ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν στη Δαμασκό

Ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής στην πρωτεύουσα της Συρίας, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP), ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η επίθεση του Ιράν με drones και πυραύλους εναντίον του Ισραήλ.

Αρκετές εκρήξεις ακούστηκαν στη Δαμασκό γύρω στη 01:45 τα ξημερώματα, μεταδίδει το AFP, χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχει σχετική αναφορά στα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Συρίας.

Channel 12 TV: Δεκάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) απογειώθηκαν από το Ιράν και κατευθύνονται προς στόχους στο Ισραήλ

Νωρίτερα, το ισραηλινό δίκτυο Channel 12 TV μετέδωσε ότι δεκάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) απογειώθηκαν από το Ιράν και κατευθύνονται προς στόχους στο Ισραήλ. Η πτήση τους θα διαρκέσει ώρες.

Ο απόστρατος στρατηγός Αμος Γιαντλίν δήλωσε στο Channel 12 TV ότι τα drones φέρουν το καθένα εκρηκτικά 20 κιλών και ότι η αντιαεροπορική άμυνα του Ισραήλ είναι έτοιμη για να τα καταρρίψει.

Ο ιορδανός κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε ότι το Αμάν κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Ο ιορδανός κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε ότι το Αμάν κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και δήλωσε ότι οι πληροφορίες που μεταδόθηκαν από τα μέσα ενημέρωσης είναι αβάσιμες και ότι «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τους πολίτες».

Παράλληλα, ο υπουργός Επικοινωνιών Μουχάμαντ Μουμπαϊντίν διέψευσε την πληροφορία για το κλείσιμο του ιορδανικού εναέριου χώρου και δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Petra ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί νομικά κατά του μέσου που διέσπειρε φήμες ή κατηγορίες που δεν επιβεβαιώνονται.

Έκτακτη συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ

Σε κατάσταση συναγερμού πάντως βρίσκονται όλες οι χώρες της Μέσης Ανατολής, καθώς υπάρχουν φόβοι για κλιμάκωση του πολέμου. Κατόπιν αιτήματος του Ισραήλ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει εκτάκτως το μεσημέρι της Κυριακής (ώρα Νέας Υόρκης). Το Τελ Αβίβ ζητά την καταδίκη του Ιράν για την επίθεση εναντίον του, ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας της ισραηλινής κυβέρνησης εξουσιοδότησε το έκτακτο Πολεμικό Συμβούλιο της χώρας να λάβει αποφάσεις σχετικά με την απάντηση του Ισραήλ στην επίθεση του Ιράν.

Πηγή: skai.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΟΗΕ: Το Ιράν επικαλείται το δικαίωμα στη νόμιμη άμυνα για την επίθεση – Προειδοποιεί τις ΗΠΑ να μην εμπλακούν

gazzetta
gazzetta reader insider insider