Κέρδισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης πριν από 10 χρόνια - Ακόμη περιμένει τα 100.000 δολάρια

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κέρδισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης πριν από 10 χρόνια - Ακόμη περιμένει τα 100.000 δολάρια
Τον Οκτώβριο του 2016, η Buzunesh Deba έλαβε ένα τηλεφώνημα που της άλλαξε τη ζωή.

Τον Οκτώβριο του 2016, η Buzunesh Deba έλαβε ένα τηλεφώνημα που της άλλαξε τη ζωή.

Η νικήτρια του Μαραθωνίου της Βοστώνης του 2014 είχε αποκλειστεί για ντόπινγκ και αυτό σήμαινε ότι η Deba, που είχε έρθει δεύτερη, ανέβαινε αυτομάτως στο Νο. 1.

Όταν ένα email από τους διοργανωτές του αγώνα επιβεβαίωσε την είδηση, η Deba και ο σύζυγός της άρχισαν να χοροπηδούν στο διαμέρισμά τους στο Μπρονξ, με αγκαλιές και κλάμματα. Η Deba ήταν πλέον η πρωταθλήτρια του Μαραθωνίου της Βοστώνης. Ήταν ο μεγαλύτερος τίτλος της, το αποκορύφωμα της καριέρας της.

Ωστόσο, επτά χρόνια μετά και με τον Μαραθώνιο της Βοστώνης του 2024 να ξεκινά αυτή τη Δευτέρα, η Deba εξακολουθεί να περιμένει κάτι βασικό: το χρηματικό έπαθλο του νικητή. Το οφειλόμενο ποσό, που είναι η διαφορά μεταξύ 1ης και 2ης θέσης, είναι 75.000 δολάρια. Επίσης, έχει λαμβάνειν ένα μπόνους 25.000 δολαρίων για την κατάκτηση του ρεκόρ των γυναικών. Ο χρόνος της, 2:19:59, δεν έχει καταρριφθεί.

Η εξήγηση που έδωσαν στην Deba οι αξιωματούχοι της Boston Athletic Association, που διοργανώνει τον μαραθώνιο, είναι ότι ακόμη το διεκδικούν από τη Rita Jeptoo, την αρχική νικήτρια.

Η Deba και ο σύζυγός της, Worku Beyi, θεωρούν ότι είναι ευθύνη του μαραθωνίου να της πληρώσουν το χρηματικό έπαθλο του νικητή και όχι της Jeptoo. Παρότι η Deba λέει ότι ένιωθε με τους διοργανωτές σαν να είναι οικογένειά της, τώρα νιώθει απογοητευμένη από την έλλειψη προόδου που έχει σημειωθεί για να εξασφαλίσει τα κέρδη της.

Το χρήματα αυτά θα βοηθούσαν πολύ το ζευγάρι από την Αιθιοπία. Μετά τον Μαραθώνιο της Βοστώνης το 2014, η Deba πήρε άδεια από το αγωνιστικό τρέξιμο για να γεννήσει δυο παιδιά. Ο Beyi, που ήταν και ο ίδιος δρομέας μέχρι να τραυματιστεί, οδηγεί για την Uber.

Λαμβάνοντας υπόψη τον πληθωρισμό, τα 100.000 δολάρια που θα λάμβανε η Deba τον Οκτώβριο του 2016 θα άξιζαν σχεδόν 28.000 δολάρια περισσότερο σήμερα.

Κανένας κανόνας δεν εμποδίζει τους διοργανωτές του Μαραθωνίου της Βοστώνης να πληρώσουν στη Deba το χρηματικό έπαθλο που της οφείλουν «σε καθαρά εθελοντική βάση», επιβεβαίωσε εκπρόσωπος της World Athletics. Η BAA είχε καθαρά περιουσιακά στοιχεία 27,3 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με τα στοιχεία που υποβάλλει.

Η Deba και ο Beyi έστειλαν email σε στελέχη της BAA για να ρωτήσουν για το χρηματικό έπαθλο του νικητή από τα τέλη Οκτωβρίου 2016. Ρώτησαν ξανά τους αξιωματούχους, δια ζώσης, το 2017, είπε ο Beyi.

Η απάντηση είναι πάντα η ίδια: «Το κοιτάζουμε». Μάλιστα, σύμφωνα με τον Beyi, οι αξιωματούχοι της BAA τους ζήτησαν να μην μιλήσουν στα μέσα ενημέρωσης.

Πηγή: WSJ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider