Οικονομάκης (ΕΕΑΑ): Η εισφοροδιαφυγή παραμένει το μεγάλο αγκάθι στην ανακύκλωση των συσκευασιών

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οικονομάκης (ΕΕΑΑ): Η εισφοροδιαφυγή παραμένει το μεγάλο αγκάθι στην ανακύκλωση των συσκευασιών
Που βρίσκεται η Ελλάδα στην διαχείριση αποβλήτων συσκευασίας.

Η εισφοροδιαφυγή παραμένει το μεγάλο αγκάθι στην διαχείριση των συστημάτων ανακύκλωσης συσκευασίας αλλά όπως φαίνεται οι αρμόδιοι φορείς, αυτή την φορά, είναι ένα βήμα πιο κοντά στην εφαρμογή της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι στρεβλώσεις που ταλαιπωρούν τον τομέα.

Ο κ. Μιχάλης Οικονομάκης, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) μιλώντας στο 9ο Φόρουμ των Δελφών το απόγευμα της Πέμπτης αναλύοντας την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα σημείωσε ότι η εισφοροδιαφυγή των επιχειρήσεων του κλάδου (που δεν είναι συμβεβλημένες με κανένα σύστημα) έχει ως αποτέλεσμα να χάνονται πόροι από την διαχείριση των συστημάτων ανακύκλωσης, πόροι οι οποίοι ανέρχονται σε 20 εκατ. ευρώ ετησίως. Ωστόσο, ανέφερε ότι το πρόβλημα έχει αναγνωριστεί από την Πολιτεία και τελευταία δύο χρόνια έχουν γίνει εκτενείς συζητήσεις. «Τελικά σήμερα υπάρχει μια γνήσια πρόθεση που αναμένουμε να την δούμε και στη νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να αντιμετωπιστούν στρεβλώσεις που ταλαιπωρούν την διαχείριση αποβλήτων», σημείωσε σχετικά.

Ένα δεύτερο ζήτημα που θεωρείται κρίσιμης σημασίας είναι η εκπαίδευση των πολιτών ως προς την χρήση του μπλε κάδου. Όπως εξήγησε ο κ. Οικονομάκης, ο μπλε κάδος έχει υπολείμματα 40% και αυτό έχει να κάνει με την εκπαίδευση των πολιτών. «Είναι θεμελιώδες ο πολίτης να αντιληφθεί την σημασία της ανακύκλωσης και ποια είναι η χρήση του μπλε κάδου. Το ένα είναι θέμα νομοθετικής ρύθμισης, το άλλο είναι αποτέλεσμα συνδυασμένης προσπάθειας όλων των εμπλεκομένων, δήμων, επιχειρήσεων, συστημάτων και κοινωνίας.

Που βρίσκεται η Ελλάδα στην διαχείριση αποβλήτων συσκευασίας

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Οικονομάκης, κατά τα 23 χρόνια λειτουργίας της ΕΕΑΑ έχουν γίνει επενδύσεις ύψους 370 εκατ. ευρώ, ανακυκλώνονται 500.000 τόνοι που είναι πάνω από την ονομαστική υποχρέωση της εταιρείας. Η ολοκλήρωση του νομοθετικού πλαισίου (και η εφαρμογή του) αναμένεται ότι θα συμβάλει στην αύξηση των πόρων και την καλύτερη διαχείριση των αποβλήτων συσκευασίας. Συνδυαστικά, οι καινοτομίες που ενσωματώνει σταδιακά στα συστήματά της η ΕΕΑΑ αναμένεται να ενισχύσουν επίσης την βελτιστοποίηση λειτουργίας των συστημάτων. Στο πλαίσιο αυτό «τρέχει» ένα πιλοτικό πρόγραμμα για τους μπλε κώδωνες (γυαλί) στους οποίους έχουν τοποθετηθεί εντοπιστές προκειμένου να παρακολουθείται ηλεκτρονικά πότε γεμίζει ο κώδωνας ώστε να βελτιωθεί η συλλογή. Ομοίως, σε εφαρμογή έχει τεθεί και ένα ρομποτικό σύστημα σε ένα ΚΔΑΥ (Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών) προκειμένου να βελτιωθεί η διαδικασία της εκκαθάρισης

Ανάγκη να κινηθούμε προς ένα κυκλικό μοντέλο

Ο πρόεδρος της ΕΕΑΑ τόνισε την ανάγκη να κινηθεί ο κλάδος από το γραμμικό μοντέλο σε ένα κυκλικό μοντέλο (παραγωγή-κατανάλωση-επαναχρησιμοποίηση), μία διαδικασία η οποία θα πρέπει να συντελεστεί με βιώσιμο τρόπο. «Για να βγάλουμε προϊόντα που θα καταναλώνουμε με βιώσιμο τρόπο θα πρέπει να παράγονται με βιώσιμο τρόπο», επεσήμανε και έφερε ως παράδειγμα την ηλεκτροκίνηση. «Η ηλεκτροκίνηση αποτελεί έναν σημαντικό μοχλό καθαρής μετακίνησης όπου από το ορυκτό καύσιμο πάμε στο ορυκτό μέταλλο (μπαταρίες). Εάν δεν σκεφθούν οι εμπλεκόμενοι πώς θα ανακτούν τα υλικά από την μπαταρία, ουσιαστικά θα κινούμαστε με πράσινη ενέργεια, η οποία θα παράγεται με μη βιώσιμο τρόπο. Αυτό αφορά σε όλες τις διαδικασίες της κυκλικής οικονομίας», ανέφερε σχετικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πλαστικά: Η περιβαλλοντική «αποικιοκρατία», ο φαύλος κύκλος της ανακύκλωσης και η ελληνική πραγματικότητα

Οικονομάκης (ΕΕΑΑ): Πρόκληση για την ανακύκλωση τα 22 εκατ. ευρώ από την

Τα κίνητρα και τα εμπόδια για την ανακύκλωση στους δήμους

gazzetta
gazzetta reader insider insider