Στην ολομέλεια το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση της Πολιτικής Προστασίας - Οι θέσεις των κομμάτων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στην ολομέλεια το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση της Πολιτικής Προστασίας - Οι θέσεις των κομμάτων
«το νομοσχέδιο αυτό είναι κρίσιμο και κομβικό καθώς κάνει καίριες μεταρρυθμίσεις στον τομέα της προστασίας που η κοινωνία τις καταλαβαίνει και θα τις αγκαλιάσει», δήλωσε ο Β. Κικίλιας.

Κατά πλειοψηφία με τις θετικές ψήφους της ΝΔ εισάγεται από την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου στην Ολομέλεια για συζήτηση και ψήφιση το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για την «Αναδιάρθρωση Πολιτικής Προστασίας - Εθνικός Μηχανισμός Εναέριας Διάσωσης και Αεροδιακομιδών και άλλες επείγουσες διατάξεις» μετά την ψήφισή του και κατά τη δεύτερη ανάγνωσή του. Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΚΚΕ και "Νίκη" ενώ ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση, "Σπαρτιάτες" και Πλεύση Ελευθερίας επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια.

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας ολοκληρώνοντας την επεξεργασία του σχεδίου νόμου στην Επιτροπή προανήγγειλε ότι κατά την έναρξη της συνεδρίασης στην Ολομέλεια θα καταθέσει νομοθετικές προσθήκες και βελτιώσεις σύμφωνα με τις προτάσεις που έγιναν από φορείς και κόμματα.

Ο κ. Κικίλιας, επανέλαβε πως ο στόχος του νομοσχεδίου είναι κυρίως η ενίσχυση της πρόληψης, δεν έχει πρόσημα πολιτικά ή ιδεολογικά και γι' αυτό δεν μπορεί να προσεγγίζεται ως τέτοιο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Είναι, είπε, «ένα νομοσχέδιο που μπορεί να αναδείξει ότι μπορεί να υπάρχει μια πολιτική σύγκλιση των κομμάτων».

Τόνισε πως «το νομοσχέδιο αυτό είναι κρίσιμο και κομβικό καθώς κάνει καίριες μεταρρυθμίσεις στον τομέα της προστασίας που η κοινωνία τις καταλαβαίνει και θα τις αγκαλιάσει».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Κικίλιας ζήτησε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να κοιτάξουν προσεκτικά τι εισάγουν οι διατάξεις τού νομοσχεδίου καθώς, όπως είπε, «το κάθε άρθρο κρύβει μια καλύτερη στήριξη, οργάνωση, απλοποίηση, εκσυγχρονισμό για τον καλύτερο συντονισμό όλων των υπηρεσιών που εμπλέκονται στην προστασία του πολίτη». Επισήμανε ότι κατά την ακρόαση των φορέων, η ΚΕΔΕ, οι εκπρόσωποι και οι συνδικαλιστές του Πυροσβεστικού Σώματος, ο ΔΕΔΔΗΕ και ο ΑΔΜΗΕ υποστήριξαν το νομοσχέδιο.

Ανέφερε πως οι διαφωνίες που είχαν οι εκπρόσωποι του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που επιθυμούν την παραμονή τους στην ΓΓΕΚ αφορούσαν την προστασία των ερευνητικών προγραμμάτων τους «και αυτό διασφαλίστηκε πλήρως» και σημείωσε ότι η κυβέρνηση κρίνει πως η ΕΜΥ και το Αστεροσκοπείο είναι καλύτερα να υπαχθούν στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασία, και γι' αυτό θα υπάρξει αποτίμηση.

Ο κ. Κικίλιας είπε πως «εμείς θεωρούμε ότι οι αποφάσεις εκτίμησης κινδύνου είναι καλύτερο να λαμβάνονται από εισηγήσεις που θα γίνονται μέσα από μια at hoc επιτροπή ειδικών επιστημόνων που θα μπορεί να συνεδριάζει άμεσα και όχι αυτές να τις λαμβάνει μόνος του ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας». Η έγκαιρη λήψης απόφασης, σημείωσε ο υπουργός, θα δώσει την δυνατότητα άμεσης επιχειρησιακής επέμβασης στο πεδίο.

Ο υπουργός, υποστήριξε πως η κριτική της αντιπολίτευσης εστιάζεται σε λεπτομέρειες και επιμέρους θέματα και όχι στην ουσία των διατάξεων του νομοσχεδίου, όπως είναι η καλύτερη και αποτελεσματικότερη δασοπροστασία, η διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών στον δασικό ιστό και στις δασικές περαστικές περιοχές, η χρησιμοποίηση των νέων τεχνολογιών, του Μητρώου, του Κτηματολογίου ή του ελέγχου ιδιοκτησιών μέσω του Ε9 για τον καθαρισμό οικοπέδων. Να υπάρχει η δυνατότητα επιβολής προστίμων σε όσους δεν καθαρίζουν τα οικόπεδά τους. Η δυνατότητα παρέμβασης στους παραχωρησιούχους για λήψη μέτρων πρόληψης και επίταξης μηχανημάτων για την αντιμετώπιση μιας πυρκαγιάς. Η διανομή πρώτων ειδών ανάγκης σε πληγέντες όταν υπάρχει η ανάγκη και η κινητοποίηση κύριων δομών.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στις διατάξεις για την ενίσχυση των αεροδιακομιδών, απορρίπτοντας τους φόβους των κομμάτων τής αντιπολίτευσης ότι επιχειρείται η ιδιωτικοποίησή τους. Ξεκαθάρισε ότι «δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Αυτό που γίνεται είναι να έχουμε μια άμεση λύση και από τον ιδιωτικό τομέα μέχρι να υπάρξει ο στόλος που χρειάζεται. Θέλουμε να δημιουργηθούν έξι βάσεις για να μειωθεί ο χρόνος απόκρισης με την ανάπτυξη και στήριξη του υπάρχοντος στόλου και των δυνατότητων που έχουμε».

Τέλος, ο κ. Κικίλιας επισήμανε ότι η Πολιτεία οφείλει να εκμεταλλευτεί καλύτερα όλες τις δυνατότητες που έχει για την αντιμετώπιση των κρίσεων, «να γίνουμε πιο ανθεκτικοί στις κλιματικές αλλαγές που είναι πλέον εδώ».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αυτοψία Β. Κικίλια στο ρέμα Χαλανδρίου - «Αυτή είναι η εικόνα που θέλουμε»

gazzetta
gazzetta reader insider insider