Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν στέλνουν νέο πρεσβευτή στο Πεκίνο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν στέλνουν νέο πρεσβευτή στο Πεκίνο
Η κινεζική κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει αν θεωρεί αυτή την κίνηση βήμα προς την επίσημη αναγνώριση.

Η κυβέρνηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν διόρισε έναν πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο πρεσβευτή στην Κίνα, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών. Πρόκειται για τον πρώτο επισήμως διαπιστευμένο εκπρόσωπο σε ξένη χώρα μετά την κατάληψη της εξουσίας από το κίνημα το 2021.

Ο Μπιλάλ Καρίμι έφθασε στην Κίνα στο τέλος Νοεμβρίου για να αναλάβει τα καθήκοντά του, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπό τους Ταλιμπάν υπουργείο Εξωτερικών.

«Είναι ο επισήμως διαπιστευμένος πρεσβευτής του Ισλαμικού Εμιράτου του Αφγανιστάν στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας», δήλωσε στο Reuters ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αμπντούλ Καχάρ Μπαλκί προσθέτοντας ότι είναι ο πρώτος αξιωματούχος που αναλαμβάνει τέτοιο αξίωμα από το 2021.

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα να σχολιάσει εκτός του ωραρίου λειτουργίας του.

Η κινεζική κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει αν θεωρεί αυτή την κίνηση βήμα προς την επίσημη αναγνώριση.

Ο προηγούμενος αξιωματούχος των Ταλιμπάν, ο οποίος είχε σταλεί στην πρεσβεία του Αφγανιστάν στο Πεκίνο ήταν επιτετραμμένος, μια θέση η οποία δεν απαιτεί πρεσβευτικά διαπιστευτήρια προς την φιλοξενούσα χώρα--κάτι που εξαρτάται από την επίσημη αναγνώριση της κυβέρνησης του απεσταλμένου.

Καμία χώρα, περιλαμβανομένης της Κίνας, δεν έχει επισήμως αναγνωρίσει την κυβέρνηση των Ταλιμπάν μετά την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν και την κατάληψη της εξουσίας από το κίνημα.

Τον Σεπτέμβριο η Κίνα έγινε η πρώτη χώρα που όρισε επισήμως νέο πρεσβευτή στο Αφγανιστάν από τότε που οι Ταλιμπάν βρέθηκαν στην εξουσία.

Πολλές άλλες χώρες έχουν επιτετραμμένους ή πρεσβευτές που είχαν καταθέσει τα διαπιστευτήριά τους στην προηγούμενη κυβέρνηση που είχε τη στήριξη του ΝΑΤΟ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΚΕΠΕ: Αύξηση 8,3% στο ΑΕΠ λόγω Ταμείου Ανάκαμψης – Τριπλάσια αύξηση παραγωγικότητας από ΕΕ-Ευρωζώνη η Ελλάδα

Μητσοτάκης στο Bloomberg: Μπορούμε να διατηρήσουμε τους ρυθμούς ανάπτυξης - Άφησα πίσω μου το συμβάν με τον Σούνακ

Εκτοξεύτηκε η κεφαλαιοποίηση των τεχνολογικών κολοσσών τον Νοέμβριο - Το top10 πρόσθεσε 1,5 τρισ. δολάρια

gazzetta
gazzetta reader insider insider