Μαρινάκης: Βαθιά κοινωνικό το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μαρινάκης: Βαθιά κοινωνικό το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο
Η χώρα μας συμμετέχει στη Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή ως ένας παγκόσμιος πρωταγωνιστής, αναφέρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Η χώρα μας συμμετέχει στην Διάσκεψη ως ένας παγκόσμιος πρωταγωνιστής, αφού αναλύσεις τη δείχνουν ανάμεσα στις κορυφαίες της υφηλίου στην αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης αναφερόμενος κατά την εισαγωγή του στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, στη συμμετοχή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διάσκεψη κορυφής για την Κλιματική Αλλαγή στο Ντουμπάϊ.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο που προβλέπει την επιστολική ψήφο είπε ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο βαθιά κοινωνικό που διευκολύνει ακόμα περισσότερο τους συμπολίτες μας να συμμετέχουν στην πιο σημαντική στιγμή της Δημοκρατίας, 50 χρόνια μετά την αποκατάστασή της.

Ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε στην κατάσταση της οικονομίας την οποία χαρακτήρισε «ιδιαίτερα ανθεκτική» και είπε μεταξύ άλλων ότι η χώρα μας έχει τον τρίτο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ρεκόρ άμεσων επενδύσεων, ενώ το πρωτογενές πλεόνασμα ξεπέρασε τις προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, και το δημόσιο χρέος μειώθηκε σημαντικά ως προς το ΑΕΠ της χώρας και τέλος η ανεργία έχει μειωθεί στα προ κρίσεων επίπεδα. Ειδικότερα για την ανεργία είπε ότι τον Οκτώβριο έπεσε στο χαμηλότερο σημείο από τον Ιούνιο 2009 φτάνοντας το 9,6% αφού δημιουργήθηκαν 55.000 νέες θέσεις εργασίας, ενώ ο αριθμός των ανέργων έπεσε στις 454.000, οι λιγότεροι άνεργοι από τον Ιανουάριο του 2009.

Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό είπε ότι στοχεύει στη στήριξη του εισοδήματος των πολιτών, την αύξηση των εσόδων χωρίς αύξηση των φόρων, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, την αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών από τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές, την απόκτηση νέων επενδυτικών πόρων ύψους 12,7 δις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το Ταμείου Ανάκαμψης και την αύξηση των δαπανών για την Υγεία και την Παιδεία.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και είπε ότι περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν στην ολιστική και πολυεπίπεδη αντιμετώπιση του προβλήματος της φοροδιαφυγής, τη φορολογική δικαιοσύνη και την εξασφάλιση των απαιτούμενων πόρων για την ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής. Παράλληλα ανέφερε αναλυτικά παραδείγματα για την φορολόγηση των επαγγελματιών επισημαίνοντας ότι με το ν/σ αναγνωρίζονται οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες κατά την έναρξη και στα πρώτα χρόνια της δραστηριότητάς τους.

Μιλώντας για το ν/σ του υπουργείου Δικαιοσύνης είπε ότι στοχεύει αφενός στην αντιμετώπιση της μικρομεσαίας εγκληματικότητας και αφετέρου στην ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης, και ανέφερε ορισμένες από τις κρίσιμες προβλέψεις του ν/σ.

Τέλος, ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι από το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και τον Οργανισμό Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης καταβλήθηκαν χθες σε 1.383.033 δικαιούχους, συνολικά 325.242.738 ευρώ για μια σειρά από επιδόματα, ενώ από το Υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοινώθηκαν τα μέτρα στήριξης για τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος για τον Δεκέμβριο, τα οποία ξεπερνούν συνολικά τα 34,7 εκατ. ευρώ, και πραγματοποιήθηκε η 20η καταβολή πρώτης αρωγής. Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα-όπως είπε ο κ. Μαρινάκης- έχουν καταβληθεί 121,7 εκατ. ευρώ σε περισσότερους από 33.613 πλημμυροπαθείς.

Τι απάντησε για Σούνακ, αυξήσεις στα διόδια και επίσκεψη Ερντογάν

Απαντώντας σε ερώτηση για την ακύρωση της συνάντησης με τον Βρετανό πρωθυπουργό επανέλαβε ότι δεν υπήρχε καμία δέσμευση για τα θέματα της συνάντηση. «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε μια πάγια εθνική θέση με τον πιο σαφή τρόπο όπως έχει κάνει σε κάθε ευκαιρία για το θέμα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα. Μπορεί να μην ήταν το κεντρικό αντικείμενο της ατζέντας των δύο πρωθυπουργών αλλά και σε καμία περίπτωση ούτε δεχθήκαμε, ούτε θα μπορούσαμε να δεχθούμε το να μην θέσουμε μια πάγια εθνικής μας διεκδίκηση» είπε.

Για την συγχώνευση των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης και το σχετικό νομοσχέδιο τόνισε ότι όχι μόνο δεν υπάρχει θέμα ιδιωτικοποίηση αλλά αντίθετα οχυρώνεται ο κρατικός χαρακτήρας των εταιρειών αυτών ώστε να είναι πιο λειτουργικές και αποτελεσματικές.

Για τις αυξήσεις στα διόδια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: «μια αναληφθήσα συμβατική υποχρέωση διαχειρίστηκε με τέτοιο τρόπο από την πολιτική ηγεσία έτσι ώστε να επιβαρύνει ένα χρόνο αργότερα τους οδηγούς, να μην επιβαρύνει με κάποια αποζημίωση των Έλληνα φορολογούμενο συνολικά και να γίνει πιο ήπια και σταδιακά».

Για το ενδεχόμενο επίσκεψης του Ταγίπ Εντογάν στην Θράκη σημείωσε ότι δεν έχει γίνει τέτοια συζήτηση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κοντογεώργης: Η επιστολική ψήφος είναι βήμα προόδου με ιστορικά χαρακτηριστικά

Σκέρτσος: Δημοκρατική και κοινωνική κατάκτηση η επιστολική ψήφος

gazzetta
gazzetta readerinsiderinsider