Κομισιόν: Κατατέθηκε πρόταση για παράταση των μέτρων για την ενεργειακή κρίση κατά ένα έτος

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κομισιόν: Κατατέθηκε πρόταση για παράταση των μέτρων για την ενεργειακή κρίση κατά ένα έτος
Η προτεινόμενη παράταση απαιτεί τώρα την έγκριση του Συμβουλίου με ειδική πλειοψηφία, σύμφωνα με το άρθρο 122 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Πρόταση για παράταση των μέτρων έκτακτης ανάγκης της ΕΕ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης κατέθεσε σήμερα η Κομισιόν προς στο Συμβούλιο.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ενώ η ΕΕ φέτος βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση και τα εργαλεία διαχείρισης κρίσεων αποδείχθηκαν αποτελεσματικά για την καθησύχαση των αγορών και τη διασφάλιση σταθερού εφοδιασμού, η παράταση κατά άλλους 12 μήνες θα παράσχει πρόσθετη διασφάλιση, καθώς η στενότητα στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας συνεχίζεται.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν τον λεγόμενο κανονισμό αλληλεγγύης, ο οποίος περιέχει διατάξεις για τη διαφάνεια της αγοράς του υγροποιημένου φυσικού αερίου και προκαθορισμένους κανόνες αλληλεγγύης σε περίπτωση ελλείψεων, τον μηχανισμό διόρθωσης της αγοράς και τους κανόνες έκτακτης ανάγκης που σχετίζονται με την επιτάχυνση της αδειοδότησης των έργων ανανεώσιμης ενέργειας.

Η ενίσχυση της ανθεκτικότητας της αγοράς με παράλληλη επίσπευση της μετάβασης σε καθαρές μορφές ενέργειας και η ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού παραμένει κορυφαία προτεραιότητα της Επιτροπής, καθώς στα περισσότερα μέρη της Ευρώπης έχει ξεκινήσει η περίοδος θέρμανσης. Η προτεινόμενη παράταση απαιτεί τώρα την έγκριση του Συμβουλίου με ειδική πλειοψηφία, σύμφωνα με το άρθρο 122 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών: Νέος πρόεδρος ο Ιωάννης Καράμπελας

Παπαστεργίου: «Έρχεται ψηφιακή πλατφόρμα για τα ζώα συντροφιάς»

Στο μισό το τέλος επιτηδεύματος για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες από το 2024

gazzetta
gazzetta reader insider insider