Ισραήλ: Εξόντωση Χαμάς και νέο «καθεστώς ασφαλείας» οι στρατιωτικοί στόχοι για την εισβολή στη Γάζα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ισραήλ: Εξόντωση Χαμάς και νέο «καθεστώς ασφαλείας» οι στρατιωτικοί στόχοι για την εισβολή στη Γάζα
Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκάλαντ παρουσίασε σήμερα τα πολεμικά σχέδια και τους στόχους της ισραηλινής στρατιωτικής εκστρατείας στη Λωρίδα της Γάζας, μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Κνεσέτ.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκάλαντ παρουσίασε σήμερα τα πολεμικά σχέδια και τους στόχους της ισραηλινής στρατιωτικής εκστρατείας στη Λωρίδα της Γάζας, μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Κνεσέτ.

Σύμφωνα με τον υπουργό, οι πολεμικοί ισραηλινοί στόχοι περιλαμβάνουν την εξόντωση της Χαμάς, μέσω της καταστροφής των στρατιωτικών και κυβερνητικών της δυνατοτήτων, την πλήρη παραίτηση του Ισραήλ από κάθε ευθύνη στη Γάζα και τη δημιουργία ενός νέου «καθεστώτος ασφαλείας» στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Γκάλαντ ανέφερε στα μέλη της Επιτροπής ότι ο πόλεμος θα έχει τρεις κύριες φάσεις.

«Βρισκόμαστε στην πρώτη φάση, στην οποία διεξάγεται μια στρατιωτική εκστρατεία με (αεροπορικές επιδρομές) και αργότερα με (χερσαίους) ελιγμούς με στόχο (...) την καταστροφή της Χαμάς», τόνισε ο υπουργός Άμυνας.

Ισραήλ: Άγνωστος ο χρόνος της χερσαίας εισβολής στη Γάζα - «Πολιτική λύση» ψάχνει ο Μπάιντεν, απειλεί το Ιράν

Η δεύτερη φάση, τόνισε, θα συνεχιστεί με μάχες αλλά χαμηλότερης έντασης καθώς τα στρατεύματα εργάζονται για να «εξαλείψουν θύλακες αντίστασης».

«Η τρίτη φάση θα είναι η δημιουργία ενός νέου καθεστώτος ασφαλείας στη Λωρίδα της Γάζας, η παραίτηση του Ισραήλ από κάθε ευθύνη για την καθημερινή ζωή στη Λωρίδα της Γάζας και η δημιουργία μιας νέας πραγματικότητας ασφάλειας για τους πολίτες του Ισραήλ και τους κατοίκους της περιοχής που περιβάλλει τη Γάζα», τόνισε.

Ώρα μηδέν για την ισραηλινή χερσαία επιχείρηση

Ήδη, η χερσαία εισβολή του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας ως απάντηση στην επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς στο έδαφός του τα ξημερώματα της 7ης Οκτωβρίου, είναι προ των πυλών. Οι εικόνες με τις μετακινήσεις στρατιωτών και εξοπλισμού από το Ισραήλ αποτελούν παρελθόν από την Πέμπτη (19/10), γεγονός που δείχνει ότι όλες οι μονάδες έχουν λάβει θέσεις για την πραγματοποίηση της επίθεσης.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών του Ισραήλ, Νιρ Μπαρκάτ, ο στρατός έχει το «πράσινο φως» για να μπει στη Γάζα όταν είναι έτοιμος. Σε συνέντευξή του στο ABC News, τόνισε ότι οι όμηροι και οι απώλειες αμάχων θα είναι σε δεύτερη μοίρα καθώς η διάλυση της Χαμάς συνιστά τον #1 στόχο του Τελ Αβίβ. «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε να φέρουμε πίσω τους ομήρους μας ζωντανούς αλλά πρώτη και τελευταία προτεραιότητα είναι η καταστροφή της Χαμάς», ανέφερε.

Μάλιστα, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ, μιλώντας στα στρατεύματα έξω από τη Γάζα, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Τώρα βλέπετε τη Γάζα από απόσταση, σύντομα θα τη δείτε από μέσα. Η εντολή θα δοθεί».

Οι στόχοι των ειδικών δυνάμεων του Ισραήλ, συνοψίζονται στα παρακάτω:

  • Όμηροι: Ήδη γίνονται επιδρομές και επιχειρήσεις ανίχνευσης.
  • Στοχοποίηση: Να στοχοποιηθεί η ηγεσία της Χαμάς αλλά και όσοι ενεπλέκασαν στις επιθέσεις της Χαμάς το πρωί της 7ης Οκτωβρίου
  • Τούνελ: Να εντοπιστούν τα υπόγεια τούνελ όπου «κρύβεται» όλη η δύναμη της Χαμάς
  • Χαρτογράφηση: Σκοπός είναι να χαρτογραφηθεί η άμυνα της Χαμάς (πολυβολία, θέσεις εκτόξευσης πυραύλων, αντιαρματικά)

Λωρίδα της Γάζας: 4.137 Παλαιστίνιοι νεκροί 14 μέρες μετά την έναρξη του πολέμου

Τουλάχιστον 4.137 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινούς βομβαρδισμούς από την έναρξη του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού ισλαμικού κινήματος σήμερα, 14η ημέρα του πολέμου.

Επιπλέον, 13.162 έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα τον τελευταίο προσωρινό απολογισμό που έδωσε η κυβέρνηση της Χαμάς που διοικεί τη Λωρίδα της Γάζας.

Μεταξύ αυτών των θανάτων, η Χαμάς αναφέρει ότι περιλαμβάνονται 16 άνθρωποι που σκοτώθηκαν στην ελληνορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου στην πόλη της Γάζας, η οποία βομβαρδίστηκε από ισραηλινές επιδρομές χθες.

BBC: Η Χαμάς συζητά την απελευθέρωση ομήρων με αντάλλαγμα την κατάπαυση του πυρός

Προηγουμένως το πρακτορείο Reuters μετέδωσε, επικαλούμενο το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης της Χαμάς, ότι 18 χριστιανοί Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από την επιδρομή στην εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου.

Σύμφωνα με τον νέο απολογισμό της Χαμάς, 46 μέλη ιατρικού προσωπικού του θύλακα έχουν σκοτωθεί από βομβαρδισμούς και 85 έχουν τραυματιστεί.

Επιπλέον, επτά νοσοκομεία και 21 κέντρα υγείας δεν μπορούν πλέον να λειτουργήσουν, «λόγω έλλειψης καυσίμων» στις γεννήτριες, λόγω του αποκλεισμού που επέβαλε το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας την επομένη της επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Ισραήλ στο ισραηλινό έδαφος από άνδρες της Χαμάς, στην πλειονότητά τους άμαχοι.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, περίπου 1.500 μαχητές της Χαμάς έχουν σκοτωθεί από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε την πολεμική του επιχείρηση ως απάντηση στην επίθεση της Χαμάς.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ισραήλ: «Υπό εξέταση» το αξιόχρεο από Fitch και Moody's - Υποβάθμιση αν συνεχιστεί η σύγκρουση

Γάζα - νοσοκομείο: Ο αριθμός των νεκρών είναι «μεταξύ 100 και 300», σύμφωνα με αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών

Ισραήλ: Το 80% των πολιτών θέλει ο Νετανιάχου να λογοδοτήσει για το φιάσκο της 7ης Οκτωβρίου

gazzetta
gazzetta reader insider insider