Ώρα μηδέν για τη Λωρίδα της Γάζας: Νέα νύχτα θρίλερ στη Μέση Ανατολή - Πάνω από 3.100 νεκροί

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ώρα μηδέν για τη Λωρίδα της Γάζας: Νέα νύχτα θρίλερ στη Μέση Ανατολή - Πάνω από 3.100 νεκροί
Ο ισραηλινός στρατός σφυροκοπά από αέρος τοποθεσίες της Χαμάς σε όλη τη Γάζα. Στο «μικροσκόπιο» τρομοκρατικοί στόχοι της Χεζμπολάχ στον Λίβανο. Μήνυμα νίκης από τον Νετανιάχου.

Τελευταία ενημέρωση 23:46

Συναγερμός έχει σημάνει για ακόμη μια φορά στο Ισραήλ, καθώς η Χαμάς πραγματοποιεί πυραυλική επίθεση, λίγο μετά τις επιδρομές που ξεκίνησε να πραγματοποιεί ο ισραηλινός στρατός στη Γάζα. Σύμφωνα με τις Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ, οι σειρήνες ήχησαν στα κεντρικά της χώρας, καθώς έληξε το τελεσίγραφο του ισραηλινού στρατού για την εκκένωση του βόρειου τμήματος του αυτόνομου παλαιστινιακού θύλακα. O πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, τόνισε ότι τα αντίποινα της τελευταίας εβδομάδας για την επίθεση της Χαμάς δεν ήταν παρά «μόνο η αρχή», ενώ πρόσθεσε ότι «πλήττουμε τους εχθρούς μας με ισχύ άνευ προηγουμένου».

Nωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι σφυροκοπά από αέρος τοποθεσίες της Χαμάς σε όλη τη Γάζα, ενόψει της χερσαίας επιχείρησης στην περιοχή. Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν ότι πραγματοποιούν «εκτεταμένες» αεροπορικές επιδρομές εναντίον πολλών τοποθεσιών της Χαμάς σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας. Οι IDF αναφέρουν ότι θα παράσχουν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις επιδρομές σύντομα.

Παράλληλα, ένα drone των IDF χτυπά τρομοκρατικούς στόχους που ανήκουν στη Χεζμπολάχ στον Λίβανο. «Οι IDF θα προστατέψουν τον λαό του Ισραήλ. Η Χαμάς έσφαξε αδιάκριτα αθώους Ισραηλινούς πολίτες. Τώρα η Χαμάς κρύβεται πίσω από τους ανθρώπους στη Γάζα. Γι' αυτό τους ζητάμε να μετακινηθούν. Γιατί ο Ισραηλινός Στρατός θα προστατεύσει τον λαό του Ισραήλ» διαμηνύει ο ισραηλινός στρατός.

Το απόγευμα οι ισραηλινές δυνάμεις, ανακοίνωσαν ότι πραγματοποίησαν τοπικές επιδρομές στα περίχωρα της Λωρίδας της Γάζας προκειμένου να ολοκληρωθεί η προσπάθεια εκκαθάρισης της περιοχής από τρομοκράτες της Χαμάς και όπλα. «Σε αυτές τις επιχειρήσεις θα γίνει προσπάθεια και στη Λωρίδα της Γάζας για τον εντοπισμό αγνοουμένων» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι το ισραηλινό τελεσίγραφο για εκκένωση της Λωρίδας της Γάζας (8 το βράδυ) έληξε. Οι δυνάμεις των IDF (άρματα και μονάδες πεζικού) έψαχναν για ομήρους που είχε πάρει η Χαμάς. Κατά τη διάρκεια των προσπαθειών εντοπισμού των αγνοουμένων, οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν τρομοκρατικές μονάδες της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένης μιας που εκτόξευσε έναν κατευθυνόμενο αντιαρματικό πύραυλο.

Σύμφωνα με τον στρατό, οι ισραηλινές δυνάμεις «σάρωσαν και συνέλεξαν διάφορα ευρήματα που μπορεί να βοηθήσουν στην προσπάθεια εντοπισμού των αγνοουμένων». Το IDF ανέφερε επίσης ότι οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν έναν αριθμό τρομοκρατών στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου ενός πυρήνα της Χαμάς που εκτόξευσε κατευθυνόμενους αντιαρματικούς πυραύλους στο Ισραήλ. Τα ισραηλινά στρατεύματα δεν διείσδυσαν βαθιά στη Γάζα, διευκρινίστηκε.

Νετανιάχου: Αυτή είναι μόνο η αρχή

Απευθυνόμενος στους συμπατριώτες του για τον πόλεμο στη Γάζα, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε: «Σήμερα, όλοι γνωρίζουν ότι πολεμάμε για την πατρίδα και πολεμάμε σαν λιοντάρια. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ την επίθεση της Χαμάς. Χτυπάμε σκληρά τη Χαμάς, αλλά είναι μόνο η αρχή».

Στο νότιο τμήμα της Γάζας, όπου έχει ζητηθεί να πάνε οι άμαχοι, δεν υπάρχει κανένας βομβαρδισμός, καθώς οι Ισραηλινοί δεν έχουν σκοπό να βομβαρδίσουν εκεί. Τους ενδιαφέρει να βομβαρδίσουν τους θύλακες, τις υποδομές, τις επικοινωνίες της Χαμάς που είναι στα βόρεια, τονίζει η Ευτυχία Πενταράκη εκτιμώντας ότι η αυριανή μέρα έχει πολλές πιθανότητες να είναι η μέρα της χερσαίας εισβολής, καθώς αφενός συμπληρώνεται μια εβδομάδα από το Μαύρο Σάββατο της μεγάλης σφαγής, αφετέρου είναι μέρα αργίας για τους Ισραηλινούς. “Έχει πολλούς συμβολισμούς η αυριανή ημέρα, αν κρίνουμε και από όλη αυτή την τεράστια μετακίνηση δυνάμεων” τονίζει και σημειώνει ότι έχει ξεκινήσει η προετοιμασία για τη χερσαία επιχείρηση, έχουν μετακινηθεί οι ειδικές δυνάμεις, οι στρατιώτες, τα τεθωρακισμένα.

Eκατόμβες νεκρών

Τουλάχιστον 1.799 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη του πολέμου που πυροδότησε η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι 583 παιδιά και 351 γυναίκες και πάνω από 7.000 είναι οι τραυματίες. Aπό την άλλη πλευρά, περισσότεροι από 1.300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 3.227 τραυματίστηκαν στο Ισραήλ.

Nεκρός δημοσιογράφος στα σύνορα με τον Λίβανο

Ο Issam Abdullah είναι ο δημοσιογράφος και οπερατέρ του Reuters που έπεσε νεκρός κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων των Ισραηλινών με δυνάμεις της Χεζμπολάχ στα σύνορα με τον Λίβανο. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν τραυματιστεί τουλάχιστον άλλοι 3 δημοσιογράφοι στο σημείο. Το Reuters επιβεβαίωσε τον θάνατό του σε ανακοίνωση, στην οποία ανέφερε «με βαθιά λύπη μαθαίνουμε ότι ο εικονολήπτης μας, Ισάμ Αμπντάλα, σκοτώθηκε».

Ετοιμόπολεμη η Χεζμπολάχ - Αναφορές του ισραηλινού στρατού για ενόπλους από τον Λίβανο

Την ίδια ώρα ένα θερμό επεισόδιο σημειώθηκε στα σύνορα με τον Λίβανο. Μάλιστα υπήρξε η πληροφορία ότι υπήρχε εισβολή ενόπλων από τον Λίβανο προς το Ισραήλ γιατί ακούστηκαν εκρήξεις στο φράχτη. Όπως έγινε γνωστό από διεθνή μέσα, ο ισραηλινός στρατός έπληξε τελικά ένα παρατηρητήριο του λιβανέζικου στρατού στο σημείο. Οι Ισραηλινο ζήτησαν μάλιστα από τον κόσμο που μένει στην περιοχή κοντά στα σύνορα να μείνει στο σπίτι, να ασφαλίσει πόρτες και παράθυρα, καθώς υπήρχε, όπως είπαμε, φόβος για εισβολή ενόπλων.

Τεράστιες συγκρούσεις σημειώθηκαν και στη Δυτική Όχθη, καθώς ο κόσμος είχε βγει στους δρόμους για την ημέρα οργής των Παλαιστινίων. Έγιναν φοβερές συγκρούσεις με τον ισραηλινό στρατό. Χτύπησαν οι Ισραηλινοί τους Παλαιστίνιους με πυρά. 11 νέοι νεκροί, όπως τουλάχιστον είναι τα μέχρι τώρα στοιχεία, στην Ναμπλούς, στη Ραμάλα και στη Χεβρώνα.

Ο αναπληρωτής ηγέτης της Χεζμπολάχ Ναΐμ Κάσεμ δήλωσε σήμερα πως η οργάνωση δεν θα επηρεαστεί από τις εκκλήσεις να μείνει στο περιθώριο της συνεχιζόμενης σύρραξης ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χαμάς, λέγοντας πως το κίνημα είναι «πλήρως έτοιμο» να συνεισφέρει στις μάχες. «Οι παρασκηνιακές εκκλήσεις προς εμάς από μεγάλες δυνάμεις, αραβικές χώρες, απεσταλμένους των Ηνωμένων Εθνών, που μας λένε άμεσα και έμμεσα να μην παρέμβουμε δεν θα έχουν αποτέλεσμα», δήλωσε σε υποστηρικτές του που είχαν συγκεντρωθεί σε νότιο προάστιο της Βηρυτού. «Η Χεζμπολάχ γνωρίζει πολύ καλά τα καθήκοντά της. Είμαστε προετοιμασμένοι και έτοιμοι, πλήρως έτοιμοι, και παρακολουθούμε τις εξελίξεις λεπτό το λεπτό», είπε ο Κάσεμ.

Ο χάρτης της εκκένωσης - Ο δρόμος που δείχνει το Ισραήλ

Xάρτη που υποδεικνύει στους κατοίκους της βόρειας Λωρίδας της Γάζας τον δρόμο που θα πρέπει να ακολουθήσουν για να εκκενώσουν την περιοχή, μετά το νέο τελεσίγραφο που δόθηκε δημοσιεύει ο στρατός του Ισραήλ.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, αρμόδιος για την αραβική γλώσσα, Avichay Adraee, δήλωσε ότι οι Παλαιστίνιοι θα πρέπει να κινηθούν νότια του Ουάντι Γάζα, υπονοώντας ότι ο στρατός ετοιμάζεται για μια μεγάλη επιχείρηση στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

«Εάν ανησυχείτε για τον εαυτό σας και τα αγαπημένα σας πρόσωπα, θα πρέπει να κατευθυνθείτε νότια σύμφωνα με τις οδηγίες μας», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Avichay Adraee.

xartis ekkenosi gaza

Γράφει συγκεκριμένα: «Κάτοικοι της πόλης της Γάζας,

Σας καλέσαμε σήμερα το πρωί να αφήσετε την πόλη της Γάζας στη νότια κοιλάδα της Γάζας, για την ασφάλειά σας. Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι οι IDF θα απέχουν από το να αγγίξουν τη διαδρομή που έχει σημειωθεί στον χάρτη μέχρι τις 20:00.

Για την ασφάλειά σας, επωφεληθείτε από την επόμενη φορά για να μετακινηθείτε νότια από το Beit Hanoun στο Khan Yunis. Θα δημοσιεύσουμε πρόσθετες ασφαλείς μεθόδους αργότερα.

Εάν ανησυχείτε για τον εαυτό σας και τα αγαπημένα σας πρόσωπα, θα πρέπει να κατευθυνθείτε νότια σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Να είστε βέβαιοι ότι οι ηγέτες της Χαμάς νοιάζονται μόνο για την προστασία τους κατά την προετοιμασία για χτυπήματα στην περιοχή».

Η Χαμάς καλεί τους αμάχους να παραμείνουν στα σπίτια τους

Η αντίδραση της Χαμάς στη διαταγή εκκένωσης ήταν άμεση, καλώντας τους Παλαιστίνιους να μείνουν στα σπίτια τους. «Παραμείνετε στα σπίτια σας και να είστε ανυποχώρητοι μπροστά σε αυτόν τον αηδιαστικό ψυχολογικό πόλεμο που διεξάγει η δύναμη κατοχής», ανέφερε. Αναφορές κάνουν λόγο για προσπάθεια της Χαμάς να εμποδίσει την εκκένωση της Γάζας. Οι μαχητές της Χαμάς δρουν σε περιοχές αμάχων και το Ισραήλ τους κατηγορεί εδώ και καιρό ότι χρησιμοποιούν τους Παλαιστίνιους ως ανθρώπινες ασπίδες. Έτσι, σύμφωνα με αναλυτές, μια μαζική εκκένωση αμάχων, εάν πραγματοποιηθεί, θα άφηνε τους μαχητές τους εκτεθειμένους όσο ποτέ άλλοτε.

Αδύνατη η εκκένωση χωρίς καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες

Οι Παλαιστίνιοι εγκαταλείπουν την πόλη με ό,τι μέσο διαθέτουν. Εκατοντάδες αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες και φορτηγά, βαριά φορτωμένα με υπάρχοντα, κατευθύνονται στο νότο της Λωρίδας της Γάζας. Οι άνθρωποι ταξιδεύουν ακόμα και με αγελάδες, καμήλες, πρόβατα και γαϊδούρια. Πολλές οικογένειες πήραν τον δρόμο της διαφυγής με τα πόδια, περπατώντας αρκετά χιλιόμετρα μέχρι να φτάσουν σε ασφαλές σημείο. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περισσότεροι από 423.000 άνθρωποι έχουν πλέον αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη Λωρίδα της Γάζας, λόγω των βομβαρδισμών του Ισραήλ στον παλαιστινιακό θύλακα.

«Τα Ηνωμένα Έθνη θεωρούν αδύνατο να γίνει κάτι τέτοιο (σσ: η εκκένωση) χωρίς καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες», τόνισε ο Στεφάν Ντουζαρίκ, ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, του Αντόνιο Γκουτέρες, σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε. «Τα Ηνωμένα Έθνη απευθύνουν σθεναρή έκκληση οποιαδήποτε τέτοια διαταγή, αν επιβεβαιωθεί, να ακυρωθεί προκειμένου να αποφευχθεί να μεταμορφωθεί αυτή που είναι ήδη τραγωδία σε καταστροφή», πρόσθεσε.

Κατά τον κ. Ντουζαρίκ, η διαταγή αφορά τους πάντες ανεξαιρέτως, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού του ΟΗΕ και χιλιάδων ανθρώπων που έχουν βρει καταφύγιο σε εγκαταστάσεις του διεθνούς οργανισμού, κυρίως σχολεία, κέντρα υγείας και κλινικές.

Στο μεταξύ, και ο Παλαιστίνιος υπουργός Υγείας Μάι αλ-Κάιλα σε δήλωσή του σήμερα, ανέφερε πως η Γάζα αντιμετωπίζει ανθρωπιστική και υγειονομική καταστροφή, καλώντας όλες τις χώρες και τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων να βοηθήσουν για την άμεση είσοδο ιατρικής και επείγουσας βοήθειας στον αποκλεισμένο παλαιστινιακό θύλακα.

«Το να δίδεται εντολή για εκκένωση σε ένα εκατομμύριο ανθρώπους στη Γάζα, όταν δεν υπάρχει ασφαλές μέρος να πάνε, δεν είναι μια αποτελεσματική προειδοποίηση. Οι δρόμοι έχουν γίνει μπάζα, τα καύσιμα είναι σπάνια και το βασικό νοσοκομείο βρίσκεται στην ζώνη εκκένωσης», δήλωσε ο Κλάιβ Μπόλντουιν, υψηλόβαθμος νομικός σύμβουλος στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

Τι περιλαμβάνει το τελεσίγραφο εκκένωσης

Το τελεσίγραφο εκκένωσης περιλαμβάνει την πόλη της Γάζας και δύο μεγάλα στρατόπεδα προσφύγων, το Jabalya και το Beach Camp. Περιλαμβάνει επίσης εκκένωση των πόλεων Beit Hanoun και Beit Lahia, οι οποίες είναι και οι δύο δίπλα στο κύριο σημείο διέλευσης Erez στο βόρειο άκρο της Λωρίδας. Τουλάχιστον έξι νοσοκομεία μαζί με 20 κλινικές πρωτοβάθμιας περίθαλψης, βρίκσονται εκεί. Από έναν και μόνο δρόμο βορρά-νότου, θα πρέπει να κινηθούν δηλαδή, 1,1 εκατομμύριο άμαχοι σε μήκος ως και 40 χλιομέτρων.

Γάζα ώρα μηδέν: Το τελεσίγραφο του Ισραήλ, η απομάκρυνση 1,1 εκατ. αμάχων και η προετοιμασία για χερσαία επέμβαση

Η απομάκρυνση βαριά άρρωστων ανθρώπων από τη βόρεια Γάζα ισοδυναμεί με «θανατική ποινή», δήλωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Τα νοσοκομεία στη Γάζα βρίσκονται σε οριακή κατάσταση και το τοπικό υπουργείο Υγείας ενημέρωσε τον ΠΟΥ ότι είναι αδύνατη η απομάκρυνση ευάλωτων ασθενών, ανέφερε η οργάνωση.

Ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 2.800 ανθρώπους και στις δύο αντιμαχόμενες πλευρές από τότε που η Χαμάς εξαπέλυσε μια άνευ προηγουμένου αιφνιδιαστική επίθεση στις 7 Οκτωβρίου.

Tην ίδια στιγμή κορυφώνονται οι διεθνείς διπλωματικές προσπάθειες για να σταματήσει η αιματοχυσία. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν επισκέπτονται σήμερα το Ισραήλ για να συνεχίσουν την επίδειξη αλληλεγγύης. Ο κορυφαίος διπλωμάτης των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν βρίσκεται ήδη στην περιοχή και συνομιλεί με ηγέτες.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε ότι μια ισραηλινή χερσαία επίθεση στη Γάζα θα οδηγήσει σε «απολύτως απαράδεκτες απώλειες μεταξύ των Παλαιστίνιων αμάχων». «Το βασικό τώρα είναι να σταματήσει η αιματοχυσία», είπε ο Πούτιν, λέγοντας ότι η Ρωσία είναι «έτοιμη να συνεργαστεί με εποικοδομητικούς εταίρους».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Κομισιόν πιέζει τον Έλον Μασκ και το «Χ» για το θέμα των fake news στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς

Ευρωαγορές: Κέρδη 2,2% στην εβδομάδα παρά τις μεσανατολικές πιέσεις

Ο Πούτιν συγκρίνει την πολιορκία της Γάζας από το Ισραήλ με την πολιορκία του Λένινγκραντ από τους Ναζί

gazzetta
gazzetta reader insider insider