Οι παλαιστινιακές αρχές ενημέρωσαν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ότι είναι «αδύνατον» να μεταφερθούν οι ευπαθείς ασθενείς από τα νοσοκομεία στη βόρεια Γάζα, όπως ζήτησε ο ισραηλινός στρατός, ανακοίνωσε σήμερα ο ΠΟΥ.
«Με τα συνεχιζόμενα (ισραηλινά) αεροπορικά πλήγματα, οι άμαχοι δεν έχουν πλέον ασφαλές μέρος να πάνε. Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ενημέρωσε τον ΠΟΥ ότι είναι αδύνατον να μεταφερθούν οι ευπαθείς ασθενείς από τα νοσοκομεία στη βόρεια Γάζα», δήλωσε ο Ταρίκ Γιασάρεβιτς, εκπρόσωπος του ΠΟΥ, σε συνέντευξη Τύπου.
Οι ασθενείς αυτοί περιλαμβάνουν σοβαρά τραυματίες, καθώς επίσης ενήλικες, παιδιά και νεογέννητα που χρειάζονται εντατική θεραπεία.
«Είναι σοβαρά ασθενείς, των οποίων τα τραύματα σημαίνουν ότι η μοναδική τους πιθανότητα για επιβίωση είναι να βρίσκονται σε μηχανική υποστήριξη», δήλωσε ο Γιασάρεβιτς. «Άρα η μετακίνηση αυτών των ανθρώπων είναι καταδίκη σε θάνατο. Το να ζητά κανείς από υγειονομικούς να κάνουν κάτι τέτοιο είναι παραπάνω από βάναυσο».
Το Ισραήλ έδωσε εντολή να απομακρυνθούν «όλοι οι άμαχοι» από την πόλη της Γάζας μέσα σε 24 ώρες για «τη δική τους ασφάλεια και προστασία».
Το ισραηλινό κράτος συνεχίζει να σφυροκοπά τον παλαιστινιακό θύλακα την έβδομη ημέρα του πολέμου κατά της Χαμάς, που ξεκίνησε ύστερα από πρωτοφανή επίθεση της ισλαμιστικής οργάνωσης στο Ισραήλ, που στοίχισε τη ζωή σε περίπου 1.200 ανθρώπους, κυρίως αμάχους. Στη Γάζα, οι παλαιστινιακές αρχές έχουν καταγράψει πάνω από 1.500 νεκρούς.
Ο ΟΗΕ ζήτησε από το Ισραήλ να επανεξετάσει το αίτημά του για εκκένωση, εκτιμώντας ότι είναι αδύνατον να γίνει μια τέτοια διαδικασία στον χρόνο που δίδεται.
Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ ανέφερε ότι το σύστημα υγείας στη Γάζας είναι «στο σημείο κατάρρευσης».
Έξι από τα επτά μεγάλα νοσοκομεία της Γάζας βρίσκονται σε μερική λειτουργία, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
«Το νοσοκομείο Μπέιτ Χανούν, στη βόρεια Γάζα, δεν είναι πλέον λειτουργικό λόγω των συνεχών αεροπορικών πληγμάτων σε κοντινή απόσταση, προκαλώντας ζημιές στο νοσοκομείο και στους γύρω δρόμους», δήλωσε ο Γιασάρεβιτς.
Τα δύο μεγάλα νοσοκομεία στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας –το ινδονησιακό νοσοκομείο και το νοσοκομείο Αλ-Σίφα -- έχουν υπερβεί τη συνολική τους δυναμικότητα των 760 κλινών, σύμφωνα με τον ίδιο.
Και το 99% των κλινών στο νοσοκομείο Σίφα –ένα από τα βασικά χειρουργικά κέντρα στον θύλακα—έχει καταληφθεί, πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, «ο αντίκτυπος (μιας εκκένωσης) θα είναι καταστροφικός», κυρίως για τους τραυματίες που χρειάζονται να εγχειριστούν, τους ασθενείς σε μονάδες εντατικής θεραπείας και τα νεογέννητα σε θερμοκοιτίδες.
Υπάρχει επίσης έλλειψη στις τράπεζες αίματος στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι ο ΠΟΥ είναι έτοιμος να αποστείλει ιατρικές προμήθειες «μόλις λάβουμε το πράσινο φως».