Κικίλιας: Οι μεσογειακές χώρες πληρώνουμε το τίμημα της κλιματικής κρίσης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κικίλιας: Οι μεσογειακές χώρες πληρώνουμε το τίμημα της κλιματικής κρίσης
Για την καταστροφή που προκάλεσαν οι πλημμύρες από τις κακοκαιρίες Daniel και Elias στην περιοχή της Θεσσαλίας και τον τρόπο που λειτούργησε ο κρατικός μηχανισμός, μίλησε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, στο «Κοινωνία Ώρα MEGA».

Για την καταστροφή που προκάλεσαν οι πλημμύρες από τις κακοκαιρίες Daniel και Elias στην περιοχή της Θεσσαλίας και τον τρόπο που λειτούργησε ο κρατικός μηχανισμός, μίλησε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, στο «Κοινωνία Ώρα MEGA».

«Οι μεσογειακές χώρες πληρώνουμε το τίμημα της κλιματικής κρίσης. Το ότι 2 φορές σε 15 μέρες έχουμε μία τεράστια καταστροφή που την αντιμετωπίζουμε στη Μαγνησία και τη βόρεια Εύβοια, δείχνει και το μέγεθος του προβλήματος. Υπάρχουν εκεί συμπολίτες μας που αγωνιούν, που είναι έξω από τα σπίτια τους και χρειάζονται βοήθεια. Το μισό υπουργικό συμβούλιο και όλες οι δομές του κράτους και η τοπική αυτοδιοίκηση είναι εκεί και προσπαθούν να προσφέρουν», είπε αρχικά.

«Δεν είμαι εδώ για να σχολιάσω την επικαιρότητα και να ασκήσω πολιτική με όρους επικοινωνίας κατ’ αποκοπή. Είμαι εδώ για να δίνω λύση στα προβλήματα κι προσπαθούμε να το κάνουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Εκεί ήταν ο κ. Αυγενάκης, ήταν οι υπουργοί Εσωτερικών. Υποδομών, Ενέργειας, όλη η ηγεσία του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, η αρωγή με τις αποζημιώσεις τάχιστα, υπό τον συντονισμό της προεδρίας της κυβέρνησης. Πιστεύω και δέχομαι την επικοινωνία, αλλά πιστεύω τις πολιτικές θέσεις και με τον τρόπο με τον οποίο θα δράσουμε για τα προβλήματα που έχουμε. Η δουλειά μας είναι να ανακουφίσουμε τους συμπολίτες μας, και νομίζω ότι αυτό φαίνεται δεδομένων των κρίσεων που αντιμετωπίζουμε», πρόσθεσε ο υπουργός.

Κανείς δε μπόρεσε να προβλέψει τα 800-900 millimeter νερού ανά μέτρο

Ο υπουργός τόνισε πως οι «συνθήκες δεν ήταν φυσιολογικές» και οι «εικόνες που παρουσιάστηκαν στα χωριά της Θεσσαλίας με 6-7 μέτρα νερό, ισοδυναμούσαν με μία τεράστια καταστροφή». Όπως ανέφερε ο υπουργός δεν πήγε κάτι «στραβά», αφού και «ειδοποιήσαμε προληπτικά, και συντονιστικά κάναμε με τους δήμους και τις περιφέρειες. Από τις αρχές Σεπτεμβρίου έστειλα επιστολές σε όλες τις περιφέρειες για τα έκτακτα έργα που πρέπει να γίνουν και για τον έλεγχο στα αντιπλημμυρικά έργα, και για το 112 εκδώσαμε πάνω από 45 112, πριν και κατά τη διάρκεια του φαινομένου. Κανείς δε μπόρεσε να προβλέψει τα 800-900 millimeter νερού ανά μέτρο».

Και πρόσθεσε: «Ενώ στις πυρκαγιές το 112 είναι εργαλείο απομάκρυνσης, και αυτό χρησιμοποιήσαμε όλο το καλοκαίρι, απομακρύναμε 25.000 ανθρώπους στη Ρόδο επιτυχώς, στις πλημμύρες, όταν αυτό δεν είναι δομημένο σωστά και βγάλεις τους ανθρώπους στον δρόμο, μπορεί να έχει ολέθρια αποτελέσματα. Οι μισοί δρόμοι στο βόρειο και νότιο Πήλιο, είναι κατεστραμμένοι. Στη Θεσσαλία έπεσαν γέφυρες, ξηλώθηκαν σιδηροδρομικές γραμμές, δρόμοι καταστράφηκαν, η λίμνη έγινε 3 φορές μεγαλύτερη. Το ότι εμείς καταφέραμε το Πυροσβεστικό Σώμα, η Πολιτική Προστασία, ο Στρατός, τα Λιμενικό που χρειάστηκε, η τοπική αυτοδιοίκηση να είμαστε εκεί και να στηρίξουμε τον κόσμο».

Έρχεται νόμος που θα ελέγχει αρμοδιότητες

Επίσης, ο υπουργός υπογράμμισε πως δεν ισχύει ότι μόνο οι εθελοντές και ο Στρατός έσωσαν την κατάσταση, αλλά βοήθησε και η πυροσβεστική. Και τόνισε: «Πρέπει να στηρίξουμε τη χώρα μας που απειλείται από την κλιματική κρίση. Θα φέρουμε έναν νόμο στη Βουλή, που θα ελέγχει αρμοδιότητες και συναρμοδιότητες και θα επιβάλει στενή συνεργασία. Τις αντιπυρικές ζώνες, τον έλεγχο των Δήμων και των δημοτών και ειδικά ο έλεγχος των ασυνείδητων και αμετανόητων που θέλουν να κάνουν εργασίες όταν ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι στο 5. Είναι εγκληματικό».

Όσον αφορά στα αντιπλημμυρικά έργα, επεσήμανε πως, «το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας έστειλε με το κατεπείγον δηλώνοντας επακριβώς σε κάθε δήμο και Περιφέρεια, από την 1η Σεπτεμβρίου, τι απαιτείται να γίνει ανάλογα μ τις αρμοδιότητες που έχει ο καθένας. Στην πρώτη μας επιστολή απάντησαν 5 Δήμοι από όλη την Ελλάδα. Θα αποδειχθεί εάν έγιναν αυτά που έπρεπε να γίνουν στη Θεσσαλία».

«Πρέπει να πάρουμε στα σοβαρά την κλιματική κρίση. Η πρόληψη είναι το ισχυρότερο όπλο που πρέπει να έχουμε και δεν έχουμε εκμεταλλευτεί. Για μας η αντιπυρική περίοδος έχει ξεκινήσει, ήδη δουλεύουμε για το καλοκαίρι. Ο Κηφισός είναι ένα μεγάλο θέμα. Είναι κλειστός σε ένα σημείο και πρέπει να δούμε τι φερτά υλικά έχει. Ο καθένας έχει αρμοδιότητες. Στην 2η, 3η επιστολή απάντησαν 165. Όλα πρέπει να γίνουν σε ένα πλάισιο οργανωμένο και δομημένο», κατέληξε ο κ. Κικίλιας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βιώσιμη ανάπτυξη: Έξι νέες δράσεις από τον ΙΕΑ – Στο επίκεντρο η κυκλική οικονομία

Καύσιμα: Μέτρα ανακούφισης από τις υψηλές τιμές ζητά η αγορά - Τι λέει η Κομισιόν για το πετρέλαιο

Ηράκλειο: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στη Μεσαρά

gazzetta
gazzetta readerinsiderinsider