ΗΠΑ: Πώς άλλαξε ριζικά το σκηνικό των αμβλώσεων στη χώρα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Πώς άλλαξε ριζικά το σκηνικό των αμβλώσεων στη χώρα
Γυναίκες αναγκασμένες να κάνουν δύσκολα και πολυδάπανα ταξίδια για να υποβληθούν σε άμβλωση, με τον αριθμό των επεμβάσεων αυτών να έχει σημειώσει έκρηξη σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ: αυτό είναι το σκηνικό στη χώρα μετά την ακύρωση τον Ιούνιο του 2022 του συνταγματικού δικαιώματος των γυναικών στην άμβλωση.

Γυναίκες αναγκασμένες να κάνουν δύσκολα και πολυδάπανα ταξίδια για να υποβληθούν σε άμβλωση, με τον αριθμό των επεμβάσεων αυτών να έχει σημειώσει έκρηξη σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ: αυτό είναι το σκηνικό στη χώρα μετά την ακύρωση τον Ιούνιο του 2022 του συνταγματικού δικαιώματος των γυναικών στην άμβλωση.

Πριν λίγο περισσότερο από έναν χρόνο το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε την απόφασή του «Ρόου εναντίον Ουέιντ», η οποία προστάτευε από το 1973 σε ομοσπονδιακό επίπεδο το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση, και επέτρεψε σε κάθε πολιτεία να νομοθετήσει ξεχωριστά για το θέμα. Από τη μία πλευρά υπάρχουν οι πολιτείες που κυβερνώνται από τους Ρεπουμπλικάνους, στις οποίες έχει περιοριστεί σημαντικά η πρόσβαση στην άμβλωση, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έχει σχεδόν απαγορευτεί. Από την άλλη βρίσκονται οι Δημοκρατικές πολιτείες, οι οποίες επέλεξαν να ενισχύσουν την προστασία του δικαιώματος αυτού των γυναικών.

Προς το παρόν δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για τον συνολικό αριθμό των αμβλώσεων που έχουν πραγματοποιηθεί από το καλοκαίρι του 2022 στο σύνολο των ΗΠΑ.

Όμως ξεχωρίζουν κάποια στοιχεία: ο αριθμός των αμβλώσεων έχει αυξηθεί και σε κάποιες περιπτώσεις έχει σημειώσει έκρηξη, σε πολλές πολιτείες που συνορεύουν με άλλες όπου απαγορεύεται η άμβλωση, σύμφωνα με ανάλυση του ινστιτούτου Guttmacher, ενός κέντρου ερευνών το οποίο υπερασπίζεται το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση.

Από αυτό το στοιχείο εξάγεται το συμπέρασμα ότι «αντίστοιχος αριθμός γυναικών από πολιτείες όπου έχει απαγορευθεί η άμβλωση ταξιδεύουν σε άλλες γειτονικές πολιτείες» για να υποβληθούν στην επέμβαση, εξηγεί το ινστιτούτο το οποίο βασίζεται σε δεδομένα που προέρχονται από το επίσημο σύστημα υγείας.

Εκπληκτικές αυξήσεις

Τα στοιχεία του ινστιτούτου Guttmacher είναι ενδεικτικά.

Στο Νέο Μεξικό καταγράφηκε άνοδος 220% στον αριθμό των αμβλώσεων σε σχέση με το 2020. Η πολιτεία αυτή στις νοτιοδυτικές ΗΠΑ, που έχει υιοθετήσει μέτρα για την προστασία της άμβλωσης, συνορεύει με το Τέξας και την Οκλαχόμα όπου η επέμβαση έχει απαγορευθεί με εξαίρεση πολύ λίγες περιπτώσεις.

Το ίδιο συμβαίνει και στο Ιλινόι, που συνορεύει με την Ιντιάνα και το Μιζούρι. Εκεί ο αριθμός των αμβλώσεων αυξήθηκε κατά 69%, ενώ η πολιτεία Κολοράντο κατέγραψε αύξηση 89%, αφού οι γειτονικές Γουαϊόμινγκ, Γιούτα, Κάνσας και Νεμπράσκα νομοθέτησαν ιδιαίτερα περιοριστικά μέτρα για τις αμβλώσεις.

Την τάση αυτή επιβεβαιώνει η Εθνική Ομοσπονδία για την Άμβλωση.

«Στη διάρκεια του προηγούμενου έτους είδαμε περισσότερους ανθρώπους από ποτέ να ταξιδεύουν προκειμένου να έχουν πρόσβαση» στην άμβλωση, δήλωσε τον Ιούνιο ένα στέλεχός της, η Βερόνικα Τζόουνς.

Η Ομοσπονδία ανακοίνωσε ότι από τον Ιούλιο του 2022 ως τον Μάιο του 2023 βοήθησε στη χρηματοδότηση 982 ταξιδιών με αεροπλάνο, τρένο ή λεωφορείο, αύξηση 235% σε σχέση με την ίδια περίοδο το προηγούμενο έτος.

Όταν δεν είναι εφικτό το ταξίδι, οι γυναίκες καταφεύγουν στη φαρμακευτική άμβλωση. Στα τέλη του 2022 έρευνα που δημοσιεύθηκε από την επιστημονική επιθεώρηση JAMA ανέφερε ότι έχουν αυξηθεί σημαντικά οι παραγγελίες που κάνουν οι Αμερικανίδες για χάπια άμβλωσης από το εξωτερικό.

Εξάλλου πολλές πολιτείες, όπως η Νέα Υόρκη και η Μασαχουσέτη, έχουν υιοθετήσει τους λεγόμενους νόμους «ασπίδα» για να προστατεύουν από τις διώξεις τους γιατρούς που ζουν στο έδαφός τους και στέλνουν μέσω του ταχυδρομείου χάπια άμβλωσης σε πολιτείες όπου απαγορεύεται η επέμβαση.

Η Λίντα Πράιν είναι μία γιατρός που συνεργάζεται με την οργάνωση Aid Access και ασκεί το επάγγελμά της στη Νέα Υόρκη, μια πολιτεία που τον Ιούνιο ενέκρινε έναν νόμο «ασπίδα».

Τον επόμενο μήνα η Aid Access έστειλε χάπια άμβλωσης σε 3.500 γυναίκες που ζούσαν σε πολιτείες όπου έχει απαγορευθεί. Στη συνέχεια ο αριθμός διπλασιάστηκε και συνεχίζει να αυξάνει, δήλωσε η Πράιν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Περισσότεροι από τους μισούς Αρμένιους έχουν καταφύγει στην Αρμενία

Βόρεια Κορέα: Κατοχυρώνεται στο Σύνταγμα της χώρας το καθεστώς «πυρηνικής δύναμης»

ΗΠΑ: Χαοτικό το ντιμπέιτ των Ρεπουμπλικανών - Ξανά απόντας ο Τραμπ

gazzetta
gazzetta reader insider insider