Βρετανία: «Πράσινο φως» σε αμφιλεγόμενο έργο πετρελαίου και αερίου στη Βόρεια Θάλασσα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βρετανία: «Πράσινο φως» σε αμφιλεγόμενο έργο πετρελαίου και αερίου στη Βόρεια Θάλασσα
Η Equinor προανήγγειλε ότι το έργο θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις ενώ εκτιμά ότι θα δημιουργήσει 8,1 δισ. στερλίνες, ή 9,8 δισ. δολάρια, άμεσων επενδύσεων.

«Πράσινο φως» έδωσαν οι βρετανικές ρυθμιστικές αρχές την Τετάρτη στον ενεργειακό γίγαντα της Νορβηγίας Equinor να αναπτύξει το αμφιλεγόμενο υπεράκτιο κοίτασμα Rosebank στη Βόρεια Θάλασσα, ακριβώς έξω από τη βορειοδυτική ακτή των Νήσων Σέτλαντ.

Η Μεταβατική Αρχή της Βόρειας Θάλασσας ανακοίνωσε επίσης ότι έδωσε την απαραίτητη συγκατάθεση.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του CNBC, η βρετανική κυβέρνηση είπε ότι έδωσε στον πάροχο Equinor και στη βρετανική ενεργειακή εταιρεία Ithaca Energy -που κατέχουν αντίστοιχα μερίδια 80% και 20% στο πεδίο- άδεια να προχωρήσουν μετά από «εκτενή έλεγχο από τις ρυθμιστικές αρχές», συμπεριλαμβανομένου του περιβαλλοντικού αντίκτυπου της ανάπτυξης.

Η Equinor προανήγγειλε ότι το έργο θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις ενώ εκτιμά ότι θα δημιουργήσει 8,1 δισ. στερλίνες, ή 9,8 δισ. δολάρια, άμεσων επενδύσεων.

«Επενδύουμε στις κορυφαίες στον κόσμο ανανεώσιμες πηγές ενέργειάς μας, αλλά, όπως αναγνωρίζει η ανεξάρτητη Επιτροπή Κλιματικής Αλλαγής, θα χρειαστούμε πετρέλαιο και φυσικό αέριο ως μέρος αυτού του μείγματος στην πορεία προς τις μηδενικές εκπομπές και επομένως είναι λογικό να χρησιμοποιούμε τις δικές μας προμήθειες από τα πεδία της Βόρειας Θάλασσας, όπως το Rosebank», δήλωσε η υπουργός Ενεργειακής Ασφάλειας και Net Zero του Ηνωμένου Βασιλείου, Claire Coutinho.

Ο υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ δήλωσε: «Επιταχύνουμε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την πυρηνική ενέργεια, αλλά θα χρειαζόμαστε πετρέλαιο και φυσικό αέριο για τις επόμενες δεκαετίες – οπότε ας πάρουμε περισσότερα από αυτά που χρειαζόμαστε μέσα από τα βρετανικά ύδατα».

Η ανάπτυξη του Rosebank αντιμετώπισε έντονη δημόσια αντίδραση εν μέσω ανησυχιών για τις περιβαλλοντικές της επιπτώσεις. Η έγκριση έρχεται αφότου η Βρετανία επιβεβαίωσε τον Ιούλιο τα σχέδιά της να εκδώσει εκατοντάδες νέες άδειες πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα, παρά τον δηλωμένο στόχο της να απανθρακοποιήσει όλους τους τομείς της οικονομίας έως το 2050.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: Προ των πυλών το «πράσινο φως» της Κομισιόν για επιδότηση στις βιομηχανίες

Α. Σδούκου: Επενδύσεις άνω των 7 δισ. στα δίκτυα ηλεκτρισμού – Αυξημένοι στόχοι για αποθήκευση 

Ζεστό χρήμα 1,3 δισ. ευρώ στην αγορά από το νέο ΕΣΠΑ – Όλες οι επιδοτήσεις που έρχονται για επιχειρήσεις και εργαζομένους

gazzetta
gazzetta reader insider insider