Ρωσία: Σε υψηλό 8μήνου τα έσοδα από το αργό «σπάζοντας» το πλαφόν των G-7 στην τιμή

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρωσία: Σε υψηλό 8μήνου τα έσοδα από το αργό «σπάζοντας» το πλαφόν των G-7 στην τιμή
Όπως επισημαίνει το Bloomberg, τον Ιούλιο, το αργό πετρέλαιο της Ρωσίας ξεπέρασε τα 60 δολάρια το βαρέλι, παραβιάζοντας το πλαφόν των G-7 που προοριζόταν να διατηρήσει τις προμήθειες της χώρας στις παγκόσμιες αγορές περιορίζοντας ταυτόχρονα την εισροή πετροδολαρίων στη Μόσχα. 

Την ανιούσα έχουν πάρει τα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας καθώς τον περασμένο μήνα έφτασαν στα υψηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο, καθώς το αργό της χώρας ξεπέρασε το ανώτατο όριο τιμής που καθόρισε η G-7, σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, τον Ιούλιο, το αργό πετρέλαιο της Ρωσίας ξεπέρασε τα 60 δολάρια το βαρέλι, παραβιάζοντας το πλαφόν των G-7 που προοριζόταν να διατηρήσει τις προμήθειες της χώρας στις παγκόσμιες αγορές περιορίζοντας ταυτόχρονα την εισροή πετροδολαρίων στη Μόσχα.

Η μέση σταθμισμένη τιμή για τις εξαγωγές ρωσικού αργού αυξήθηκε 8,84 δολάρια το βαρέλι στα 64,41 δολάρια το βαρέλι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΕΑ.

Η Ρωσία επωφελήθηκε από τις υψηλότερες παγκόσμιες τιμές και τη μείωση των εκπτώσεων στο αργό και τα πετρελαϊκά προϊόντα της χώρας, ανέφερε ο IEA. Η χώρα κέρδισε 15,3 δισ. δολάρια από τις εξαγωγές αργού και καυσίμου τον Ιούλιο, αυξημένα κατά σχεδόν 20% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Ωστόσο, τα έσοδα από το πετρέλαιο της Ρωσίας μειώθηκαν κατά περισσότερο από το ένα πέμπτο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ αποτελεί βασική πηγή εσόδων για τα ρωσικά κρατικά ταμεία, τα οποία έχουν πιεστεί από το κόστος του πολέμου στην Ουκρανία και τις δυτικές κυρώσεις.

Η έκπτωση του αργού Ουραλίων της χώρας σε brent μειώθηκε κατά περίπου 4 δολάρια ανά βαρέλι την ημέρα, παρά τις τιμές αργού της Βόρειας Θάλασσας που αυξήθηκαν κατά 5 δολάρια το βαρέλι τον Ιούλιο από τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τον IEA. Οι εκτιμήσεις της υπηρεσίας αφορούν τη λεγόμενη τιμή free-on-board, ή FOB, η οποία δεν περιλαμβάνει τα έξοδα αποστολής και ασφάλισης.

Οι εξαγωγές ρωσικού αργού μειώθηκαν εν μέσω περιορισμών παραγωγής και αύξησης των προμηθειών στην εγχώρια αγορά μετά την ολοκλήρωση της σημαντικής εποχικής συντήρησης.

Οι ημερήσιες προμήθειες αργού στο εξωτερικό μειώθηκαν κατά 200.000 βαρέλια στα 4,6 εκατομμύρια, ανέφερε ο IEA. Τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι οι εξαγωγές μειώθηκαν στην Κίνα και την Ινδία, αλλά αυτές οι χώρες εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν περίπου το 80% των ρωσικών αποστολών.

Η μείωση των φορτώσεων αργού πετρελαίου αντισταθμίστηκε από τις υψηλότερες ροές προϊόντων που επέτρεψαν στη Ρωσία να διατηρήσει τις συνολικές εξαγωγές πετρελαίου στα 7,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, όπως και τον Ιούνιο. Αυτό αντιστοιχεί στο χαμηλότερο επίπεδο τουλάχιστον ενός έτους.

Η υπηρεσία εκτίμησε την παραγωγή αργού της Ρωσίας σε 9,4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τον Ιούλιο, μειωμένη κατά 50.000 βαρέλια από τον Ιούνιο. Αυτό σημαίνει ότι η χώρα συμμορφώθηκε υπερβολικά με τη δέσμευσή της να μειώσει την παραγωγή κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα από τη βασική γραμμή του Φεβρουαρίου που εκτιμήθηκε από δευτερογενείς πηγές του ΟΠΕΚ στα 9,949 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Εκτός από τους περιορισμούς της παραγωγής, η Ρωσία δεσμεύτηκε επίσης να μειώσει τις προμήθειες στο εξωτερικό κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα αυτόν τον μήνα και να μειώσει τις περικοπές στα 300.000 βαρέλια την ημέρα τον Σεπτέμβριο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Huawei: Επιστροφή σε ανάπτυξη του καταναλωτικού κλάδου - Πρώτη φορά μετά τις κυρώσεις των ΗΠΑ

IDEAL: Μεγάλη αύξηση κερδών μετά φόρων και εσόδων στο α' εξάμηνο του 2023

IEA: Ρεκόρ για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου - Προς νέα άνοδο οι τιμές

gazzetta
gazzetta reader insider insider