Ακόμα μία ημέρα στη μάχη με τις φλόγες - Μεγάλη αναζωπύρωση στη Μαγνησία, εκκενώνονται περιοχές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ακόμα μία ημέρα στη μάχη με τις φλόγες - Μεγάλη αναζωπύρωση στη Μαγνησία, εκκενώνονται περιοχές
Σε μία ακόμα δύσκολη και επικίνδυνη για εκδήλωση πυρκαγιών ημέρα, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής συνεχίζουν να επιχειρούν στις περιοχές, όπου υπάρχουν ενεργά μέτωπα, παραμένοντας σε «συναγερμό» υπό τον φόβο των αναζωπυρώσεων. 

Τελευταία ενημέρωση 17:55

Σε μία ακόμα δύσκολη και επικίνδυνη για εκδήλωση πυρκαγιών ημέρα, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής συνεχίζουν να επιχειρούν στις περιοχές, όπου υπάρχουν ενεργά μέτωπα, παραμένοντας σε «συναγερμό» υπό τον φόβο των αναζωπυρώσεων.

Όσον αφορά στη φωτιά στη Μαγνησία, νωρίς το απόγευμα, δόθηκε εντολή να εκκενωθούν οι περιοχές Καστράκι, Σώρος, Χρυσή Ακτή Παναγιάς, Άγιος Γεώργιος, Νέα Αγχίαλος, Στουπί, Βελανιδιά, Μάραθο και Κριθάρια, καθώς η αναζωπύρωση της φωτιάς είναι μεγάλη σε σημεία της ευρύτερης περιοχής του Βόλου.

Ειδικότερα, εξαιτίας των ανέμων έχει σημειωθεί μεγάλη αναζωπύρωση στο μέτωπο της πυρκαγιάς στη Μεγάλη Βελανιδιά παρά τη μάχη που δίνουν στην περιοχή επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις.

Παράλληλα, η φωτιά έχει αναζωπυρωθεί και στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου Φερών και κατευθύνεται προς το Καστράκι και τις Μικροθήβες, όπου επίσης σπεύδουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις.

Αναζωπύρωση έχει σημειωθεί στο Σέσκλο, ανατολικά προς νοτιοανατολικά του χωριού και χαράσσεται μεγάλη ζώνη πυροπροστασίας και άμυνας με πυροσβεστικά οχήματα και πεζοπόρα τμήματα ώστε να μην προχωρήσει η φωτιά προς τον οικισμό.

Παράλληλα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, πυρκαγιά με συνεχείς εκρήξεις έχει εκδηλωθεί σε αποθήκη πυρομαχικών στη Νέα Αγχίαλο. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για δεξαμενές καυσίμων της Αεροπορίας στις Μικροθήβες.

Είναι χαρακτηριστικό ακόμα ότι σύμφωνα με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το μέτωπο της φωτιάς που διασπάστηκε προς δύο κατευθύνσεις και κύκλωσε επί της ουσίας τον Βόλο είχε περίμετρο που ξεπερνούσε τα 45 χιλιόμετρα και κατέκαψε πάνω από 50.000 στρέμματα καλλιεργήσιμες γης, αλλά και αγροτικές και δασικές εκτάσεις.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος Γιάννης Αρτοποιός αναφέρθηκε στις αναζωπυρώσεις που σημειώνονται στα μέτωπα των πυρκαγιών στη Μαγνησία, στη Ρόδο, στην Κάρυστο και στην Κέρκυρα.

Στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου κατά τη διάρκεια της νύχτας οι αναζωπυρώσεις πλησίασαν οικισμούς, όπως είπε. Για αυτόν τον λόγο εκδόθηκαν 4 μηνύματα από το 112, 2 προειδοποιητικά και 2 για την εκκένωση των οικισμών Μελισσάτικα, Χρυσή Ακτή Παναγιάς, Βελανιδιά, Μάραθος και Κριθάρια προς την πόλη του Βόλου.

Στη Ρόδο αυτήν τη στιγμή επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις προκειμένου να περιορίσουν το μέτωπο που έχει δημιουργηθεί σε δύσβατη περιοχή ανάμεσα στους οικισμούς Βάτι, Προφύλια και Ιεράς Μονής Θάρρι και, όπως υπογράμμισε ο κ. Αρτοποιός, αυτό το μέτωπο μέχρι στιγμής δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές, ενώ πρόσθεσε ότι οι υπόλοιπες αναζωπυρώσεις στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς μέχρι στιγμής αντιμετωπίζονται.

Σχετικά με την Κέρκυρα, ο κ. Αρτοποιός σημείωσε ότι οι αναζωπυρώσεις που εκδηλώνονται στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού μέχρι στιγμής ελέγχονται.

Αναζωπυρώσεις, επίσης, αντιμετωπίζονται από ισχυρές επίγειες δυνάμεις στη βορειοανατολική πλευρά της Καρύστου Ευβοίας ανάμεσα στους οικισμούς Άγιος Βασίλειο και Λινάρι.

Επιπλέον, αναζωπυρώσεις εκδηλώνονται στη βορειοανατολική πλευρά της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας και στην ευρύτερη περιοχή της Λαμίας, οι οποίες, σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό, μέχρι στιγμής ελέγχονται.

Παράλληλα, στον Δομοκό και την Τιθορέα Φθιώτιδας οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν χθες σε αγροτοδασικές εκτάσεις, όπως είπε, έχουν περιοριστεί.

Αναφορικά με την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα το πρωί πλησίον του Κέντρου Υγείας στην Κύμη Ευβοίας, ο κ. Αρτοποιός επεσήμανε ότι πλέον έχει ελεγχθεί.

ΕΕ: Κινητοποιούμε άλλα δύο Canadair από τη Γαλλία

Ακόμα δύο Canadair από τη Γαλλία θα συνδράμουν στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην Ελλάδα, όπως ανέφερε με ανάρτησή του στο twitter, ο επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων, Γιάνες Λέναρσιτς.

«Οι σφοδρές πυρκαγιές στην Ελλάδα δεν έχουν τεθεί ακόμη υπό έλεγχο. Εκτός από την υποστήριξη που παρέχεται ήδη μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, κινητοποιούμε άλλα δύο canadair από τη Γαλλία μέσω του rescEU για να βοηθήσουμε στην κατάσβεση των πυρκαγιών. Αυτή είναι η αλληλεγγύη της ΕΕ στα καλύτερά της!» σημείωσε ο κ. Λέναρσιτς.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Fitch: Πώς επηρεάζουν οι καύσωνες και οι πυρκαγιές τις ελληνικές επιχειρήσεις και τον τουρισμό

Πανελλήνιες 2023: Ανακοινώθηκαν οι βάσεις - Τέλος στην αγωνία των υποψηφίων

Του χρέους τα... παράδοξα, πώς οι αγορές σβήνουν τη «ζημιά» που κάνει η ΕΚΤ στο ελληνικό χρέος 

gazzetta
gazzetta reader insider insider