Φωτιές: Μάχη με τις αναζωπυρώσεις σε Μαγνησία, Ρόδο, Κάρυστο, Κέρκυρα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φωτιές: Μάχη με τις αναζωπυρώσεις σε Μαγνησία, Ρόδο, Κάρυστο, Κέρκυρα
Μάχη με τις αναζωπυρώσεις στα μέτωπα των πυρκαγιών στη Μαγνησία, στη Ρόδο, στην Κάρυστο και στην Κέρκυρα, δίνουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής. 

Τελευταία ενημέρωση 12:27

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις στα μέτωπα των πυρκαγιών στη Μαγνησία, στη Ρόδο, στην Κάρυστο και στην Κέρκυρα, δίνουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος Γιάννης Αρτοποιός, «επιχειρούν αδιάλειπτα σε όλα τα μέτωπα».

Στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου κατά τη διάρκεια της νύχτας οι αναζωπυρώσεις πλησίασαν οικισμούς, όπως είπε. Για αυτόν τον λόγο εκδόθηκαν 4 μηνύματα από το 112, 2 προειδοποιητικά και 2 για την εκκένωση των οικισμών Μελισσάτικα, Χρυσή Ακτή Παναγιάς, Βελανιδιά, Μάραθος και Κριθάρια προς την πόλη του Βόλου.

Στη Ρόδο αυτήν τη στιγμή επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις προκειμένου να περιορίσουν το μέτωπο που έχει δημιουργηθεί σε δύσβατη περιοχή ανάμεσα στους οικισμούς Βάτι, Προφύλια και Ιεράς Μονής Θάρρι και, όπως υπογράμμισε ο κ. Αρτοποιός, αυτό το μέτωπο μέχρι στιγμής δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές, ενώ πρόσθεσε ότι οι υπόλοιπες αναζωπυρώσεις στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς μέχρι στιγμής αντιμετωπίζονται.

Σχετικά με την Κέρκυρα, ο κ. Αρτοποιός σημείωσε ότι οι αναζωπυρώσεις που εκδηλώνονται στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού μέχρι στιγμής ελέγχονται.

Αναζωπυρώσεις, επίσης, αντιμετωπίζονται από ισχυρές επίγειες δυνάμεις στη βορειοανατολική πλευρά της Καρύστου Ευβοίας ανάμεσα στους οικισμούς Άγιος Βασίλειο και Λινάρι.

Επιπλέον, αναζωπυρώσεις εκδηλώνονται στη βορειοανατολική πλευρά της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας και στην ευρύτερη περιοχή της Λαμίας, οι οποίες, σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό, μέχρι στιγμής ελέγχονται.

Παράλληλα, στον Δομοκό και την Τιθορέα Φθιώτιδας οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν χθες σε αγροτοδασικές εκτάσεις, όπως είπε, έχουν περιοριστεί.

Αναφορικά με την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα το πρωί πλησίον του Κέντρου Υγείας στην Κύμη Ευβοίας, ο κ. Αρτοποιός επεσήμανε ότι πλέον έχει ελεγχθεί.

Συνολικά 74 πυροσβέστες έχουν υποστεί θερμοπληξία ή έχουν τραυματιστεί ή έχουν υποστεί εγκαύματα από τις 17 Ιουλίου, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος.

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στον Βόλο

Η φωτιά στον Βόλο παραμένει σε δύο μέτωπα με μειωμένη, όμως, ένταση. Το πρώτο μέτωπο είναι αυτό που χθες πέρασε τον αυτοκινητόδρομο Βόλου-Βελεστίνου-ΠΑΘΕ και κινήθηκε προς τον ΧΥΤΑ Βόλου και αργά το βράδυ έφτασε και απείλησε τα Μελισσάτικα στις παρυφές της πόλης, με αποτέλεσμα να δοθεί εντολή εκκένωσης του οικισμού.

Το δεύτερο μεγάλο μέτωπο, αφού απείλησε το Σέσκλο για πολλές ώρες, πέρασε σε απόσταση 100 μέτρων από τον οικισμό και προχώρησε προς το Διμήνι και το Παλιούρι λόγω των ισχυρών ανέμων που επικρατούσαν και ακολούθως πήρε κατεύθυνση προς τις παραθαλάσσιες περιοχές Κριθαριά, Μάραθος, Χρυσή Ακτή Παναγιάς και Μεγάλη Βελανιδιά, στους κατοίκους των οποίων εστάλη μήνυμα να εκκενώσουν τους οικισμούς.

Λίγο μετά τις 1:30 τα ξημερώματα της Πέμπτης εστάλη μήνυμα από το 112 στους κατοίκους του οικισμού Μελισσάτικα να εκκενώσουν την περιοχή προς το Βόλο. Στη συνέχεια στις 05:30 τα ξημερώματα με νέο μήνυμα της η Πολιτική Προστασία ζήτησε την εκκένωση των περιοχών Χρυσή Ακτή Παναγιάς, Βελανιδιά, Μάραθο και Κριθάρια. Λίγο αργότερα, στις 5:46 εστάλη και νέο 112 για τις περιοχές Πευκάκια, Αλυκές, Αγ. Γεώργιος και Νέα Αγχίαλος.

Ακόμα, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, που έχει διακοπεί στο Βελεστίνο, τον Άγιο Γεώργιο Φερών, το Σέσκλο και σε άλλες περιοχές, ενώ υπάρχει έλλειψη νερού σε όλες τις καμένες περιοχές όπως και σε πολλές συνοικίες του Βόλου. Από χθες το βράδυ δεν λειτουργούν οι μονάδες στην Α' και Β' ΒΙΠΕ του Βόλου μετά από κοινή απόφαση του υπουργείου Εργασίας, της Επιθεώρησης Εργασίας Μαγνησίας και του Εργατικού Κέντρου Βόλου.

Καίγεται για 10η μέρα η Ρόδος

Σε εξέλιξη βρίσκεται, για 10η ημέρα, η πυρκαγιά στη Ρόδο, όπου κατά τη διάρκεια της νύχτας σημειώθηκαν αναζωπυρώσεις κοντά στα χωριά Βάτι και στο Γεννάδι. Για την αντιμετώπισή τους επιχειρούν από τα ξημερώματα ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις και εθελοντές, ενώ γίνονται και απανωτές ρίψεις νερού από τα πυροσβεστικά αεροπλάνα.

Υπό έλεγχο οι φωτιές σε Λαμία και Τιθορέα

Στη Λαμία, η γενικότερη εικόνα της φωτιάς είναι πολύ καλύτερη. Από χθες στις 8:00 το βράδυ, που κόπασαν οι άνεμοι, έσβησαν και τα τελευταία μέτωπα της πυρκαγιάς, ενώ σταμάτησαν και οι αναζωπυρώσεις. Έτσι δόθηκε η ευκαιρία στις επίγειες δυνάμεις των πυροσβεστών και στους εθελοντές μέσα σε λίγες ώρες να ελέγξουν απολύτως την κατάσταση, σβήνοντας και τις τελευταίες εστίες στα μέτωπα της φωτιάς.

Μέχρι το ξημέρωμα έσβησαν και τα τελευταία «καντηλάκια» τα οποία υπήρχαν, ενώ ως τις πρώτες πρωινές ώρες συνεργεία της ΔΕΗ αποκατέστησαν ζημιές σε ένα τμήμα του ηλεκτρικού δικτύου, δίνοντας ρεύμα σε εκατοντάδες νοικοκυριά. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχουν καταστραφεί κολώνες, έχουν καεί μετασχηματιστές, έχουν προβλήματα ακόμη και υποσταθμοί της ΔΕΗ, που υπήρχαν στο συγκεκριμένο σημείο.

Αν και οι καταγραφές των ζημιών αναμένεται να γίνουν σήμερα από συνεργεία του δήμου, οι πρώτες εκτιμήσεις από επιτελείς που επισκέφθηκαν ένα προς ένα όλα τα σπίτια κάνουν λόγο για ζημιές σε αποθηκευτικούς χώρους, σε βοηθητικούς χώρους κατοικιών, ακόμη και σε προσόψεις σπιτιών, όμως δεν εντόπισαν σπίτι που να έχει επεκταθεί η φωτιά και να το έχει καταστρέψει.

Παράλληλα έχουν καταστραφεί ελαιοπερίβολα, αλλά και σταβλικές εγκαταστάσεις, ενώ σε δεκάδες περιπτώσεις μπόρεσαν και απομάκρυναν, είτε τα ζώα που υπήρχαν, είτε ακόμη ορισμένα οικόσιτα ζώα, σε αγροικίες της περιοχής. Σήμερα ωστόσο αναμένεται να ξεκινήσει η πλήρης καταγραφή των ζημιών.

Επίσης, τις πρώτες πρωινές ώρες τελείωσε και ο εφιάλτης για την Τιθορέα και την Ελάτεια. Τρακτέρ, χωματουργικά μηχανήματα πυροσβεστικά οχήματα αλλά και αρκετοί πολίτες μαζί με τους πυροσβέστες κυνηγούσαν τις φλόγες και τις πρόλαβαν πριν αυτές μπορέσουν να φτάσουν μέχρι την Ελάτεια ή να συνεχίσουν σε δασική περιοχή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η συγκεκριμένη πυρκαγιά έκανε την εμφάνισή της και άλλη μικρότερη σε άλλη περιοχή, χιλιόμετρα μακρύτερα, στα όρια της Αμφίκλειας με το Πολύδροσο. Η άμεση όμως επέμβαση είχε αίσιο αποτέλεσμα, καθώς αν προχωρούσε θα κατευθυνόταν προς το Πολύδροσο και τον Παρνασσό.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η ΕΕ θα αγοράσει 12 νέα πυροσβεστικά αεροσκάφη λόγω της κλιματικής κρίσης

Μπλίνκεν για πυρκαγιές: «Στεκόμαστε στο πλευρό της Ελλάδας»

Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στην Κηφισιά

gazzetta
gazzetta reader insider insider