Αξιωματούχος της ΕΕ ζητά απόσυρση της Frontex από την Ελλάδα λόγω παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αξιωματούχος της ΕΕ ζητά απόσυρση της Frontex από την Ελλάδα λόγω παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου
Την διακοπή των επιχειρήσεων της Frontex στην Ελλάδα ζητά ο Jonas Grimheden, επικεφαλής του γραφείου ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς όπως υποστηρίζει η Ελλάδα παραβιάζει συστηματικά τα δικαιώματα των μεταναστών που προσπαθούν να εισέλθουν στην Ευρώπη.

Την διακοπή των επιχειρήσεων της Frontex στην Ελλάδα ζητά ο Jonas Grimheden, επικεφαλής του γραφείου ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς όπως υποστηρίζει η Ελλάδα παραβιάζει συστηματικά τα δικαιώματα των μεταναστών που προσπαθούν να εισέλθουν στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, ο Jonas Grimheden κάνει λόγο λήψη ισχυρών μέτρων με στόχο την ευθυγράμμιση της Ελλάδας με την ευρωπαϊκή και διεθνή νομοθεσία, ενώ μιλά ακόμα και για απόσυρση των δυνάμεων συνοριακής φύλαξης της Frontex που επιχειρούν στην Ελλάδα, με την εφημερίδα να αναφέρει πως «μία βασική πύλη εισόδου στην Ευρώπη κινδυνεύει να χάσει δεκάδες συνοριοφύλακες, πλοία και αεροσκάφη».

Ειδικότερα, σύμφωνα με έκθεση που παρέδωσε στους επικεφαλής της Frontex ο επικεφαλής του γραφείου ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εισηγήθηκε την εφαρμογή του άρθρου 46 του κανονισμού λειτουργίας της Frontex, το οποίο προβλέπει την απόσυρση της υπηρεσίας σε περίπτωση που διαπιστωθούν παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Ωστόσο, σε άλλο σημείο της έκθεσης του Grimheden προς την ηγεσία της Frontex, «με δεδομένη τη σύνθετη πραγματικότητα σε μια από τις κύριες πύλες της Ευρώπης» ο Ευρωπαίος αξιωματούχος προτείνει την ενίσχυση της παρουσίας της Frontex στην Ελλάδα, ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω καταχρήσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ: Η Ουκρανία, το μεταναστευτικό, η οικονομία και η Κίνα στα βασικά θέματα

Καιρίδης: Θα επιμείνουμε στη σκληρή, αλλά δίκαιη αντιμετώπιση του μεταναστευτικού

gazzetta
gazzetta reader insider insider