Καναδάς και Ολλανδία προσφεύγουν κατά της Συρίας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για καταγγελίες για βασανιστήρια

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Καναδάς και Ολλανδία προσφεύγουν κατά της Συρίας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για καταγγελίες για βασανιστήρια
Ο Καναδάς και η Ολλανδία προσέφυγαν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο κατά της Δαμασκού για καταγγελίες περί «βασανιστηρίων», ανακοίνωσε σήμερα το Δικαστήριο, πρώτη υπόθεση ενώπιον της ανώτατης δικαστικής αρχής του ΟΗΕ για τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία.

Ο Καναδάς και η Ολλανδία προσέφυγαν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο κατά της Δαμασκού για καταγγελίες περί «βασανιστηρίων», ανακοίνωσε σήμερα το Δικαστήριο, πρώτη υπόθεση ενώπιον της ανώτατης δικαστικής αρχής του ΟΗΕ για τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία.

Το ΔΠΔ, που έχει την έδρα του στη Χάγη, αναφέρει σε ανακοίνωση ότι οι Ολλανδοί και οι Καναδοί κατηγορούν τη Συρία πως παραβίασε σύμβαση του ΟΗΕ κατά των «βασανιστηρίων και άλλων τρόπων σκληρής, απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης ή τιμωρίας».

Στην προσφυγή τους, η Ολλανδία και ο Καναδάς ισχυρίζονται ότι η «Συρία διέπραξε αμέτρητες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, αρχής γενομένης τουλάχιστον από το 2011» και ζήτησαν τη λήψη έκτακτων μέτρων για την προστασία αυτών που κινδυνεύουν να υποστούν βασανιστήρια, αναφέρει το ΔΠΔ σε ανακοίνωση.

Ολλανδία και Καναδάς ζήτησαν από το ΔΠΔ να διατάξει τη Δαμασκό να λάβει έκτακτα μέτρα, κυρίως την απελευθέρωση φυλακισμένων «που κρατούνται αυθαίρετα» και να επιτρέψει την πρόσβαση των διεθνών παρατηρητών στα κέντρα κράτησης.

Η Συρία ουδέποτε βρέθηκε ενώπιον των διεθνών δικαστηρίων για τον πόλεμο που ξέσπασε μετά την καταστολή από τον πρόεδρο Μπασάρ αλ-'Ασαντ των διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας το 2011.

«Η απόδοση των ευθυνών και η καταπολέμηση της ατιμωρησίας είναι σημαντικά στοιχεία για την επίτευξη μιας βιώσιμης πολιτικής λύσης στη σύγκρουση στη Συρία», δήλωσε ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Βόπκε Χούκστρα.

«Σύροι πολίτες βασανίστηκαν, δολοφονήθηκαν, εξαφανίστηκαν, δέχθηκαν επίθεση με τοξικό αέριο ή εξαναγκάστηκαν να διαφύγουν για να σώσουν τη ζωή τους και να αφήσουν πίσω τους όλα όσα είχαν», πρόσθεσε.

«Η προσφυγή της υπόθεσης αυτής ενώπιον του ΔΠΔ είναι ένα μείζον επόμενο βήμα στη μακρά πορεία προς τον στόχο αυτό», πρόσθεσε, σύμφωνα με ανακοίνωση.

«Άθλια» πρακτική

Ανάμεσα στις παραβιάσεις αυτές που φέρεται να έγιναν είναι «η χρήση βασανιστηρίων και άλλων τρόπων σκληρής, απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης ή τιμωρίας», κυρίως «ειδεχθείς μεταχειρίσεις στους κρατούμενους (...) εξαναγκαστικές εξαφανίσεις, σεξουαλική βία και ενέργειες σεξιστικού χαρακτήρα και βία κατά των παιδιών».

Οι παραβιάσεις «περιλαμβάνουν επίσης τη χρήση χημικών όπλων, μια ιδιαίτερα άθλια πρακτική που χρησιμοποιήθηκε για τον εκφοβισμό και την τιμωρία του άμαχου πληθυσμού και προκάλεσε μεγάλο αριθμό νεκρών και τραυματιών καθώς και έντονο σωματικό και ψυχικό πόνο».

Η Συρία έχει αρνηθεί επανειλημμένα ότι έκανε χρήση χημικών όπλων, αν και ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) διαπίστωσε ότι ο συριακός στρατός τα χρησιμοποίησε σε αρκετές περιπτώσεις εναντίον των Σύρων πολιτών.

Ο Καναδάς και η Ολλανδία ζήτησαν επίσης από το διεθνές δικαστήριο να παρέμβει για να τεθεί τέλος στην «αυθαίρετη κράτηση» προσώπων και να αποκαλυφθούν οι τόποι ταφής των νεκρών.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ύφεση στην Ευρωζώνη και αναχρηματοδότηση χρέους στις ΗΠΑ βαθαίνουν την αβεβαιότητα για τα επιτόκια Fed και ΕΚΤ

Ξεκινά στη Γερμανία η μεγαλύτερη αεροπορική άσκηση στην ιστορία του ΝΑΤΟ

Τι αφήνει πίσω του ο «Καβαλιέρε» - Η περιουσία του Σίλβιο Μπερλουσκόνι

gazzetta
gazzetta reader insider insider