Δημοσκόπηση GPO για «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο»: 41,3% η πρόθεση ψήφου για τη ΝΔ- Πιθανή ισχυρή αυτοδυναμία

Newsroom
Μοιράσου το
Δημοσκόπηση GPO για «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο»: 41,3% η πρόθεση ψήφου για τη ΝΔ- Πιθανή ισχυρή αυτοδυναμία
Το ανοδικό κύμα για τη ΝΔ δεν ανακόπτεται, «κλειδώνοντας» ουσιαστικά ένα ποσοστό άνω του 40% για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και μια ισχυρή αυτοδυναμία (άνω των 160 εδρών).

Σε ένα νέο πολιτικό σκηνικό που πιθανότατα δεν θα αντιστοιχίζεται με καμία φάση της μεταπολιτευτικής περιόδου δείχνουν να οδηγούν οι κάλπες της 25ης Ιουνίου, ακολουθώντας το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου. Η πολιτική κυριαρχία της ΝΔ και ο νέος συσχετισμός δυνάμεων, όπως καταγράφηκαν στην πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση, όχι μόνον φαίνεται να παγιώνονται, αλλά - σύμφωνα με την πανελλαδική δημοσκόπηση της GPO για «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» - το ανοδικό κύμα για τη ΝΔ δεν ανακόπτεται, «κλειδώνοντας» ουσιαστικά ένα ποσοστό άνω του 40% για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και μια ισχυρή αυτοδυναμία (άνω των 160 εδρών).

Σύμφωνα με tanea.gr, δύο εβδομάδες πριν από τις κάλπες, η νέα πανελλαδική έρευνα δείχνει την οροφή της ΝΔ σε ποσοστό ακόμη και άνω του 43%, αναδεικνύοντας ουσιαστικά ένα νέο ρεύμα ψηφοφόρων που φαίνεται να κινούνται προς το πρώτο κόμμα. Στον αντίποδα, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ κινούνται πλέον γύρω από τον πήχη που διαμόρφωσαν για τα δύο κόμματα οι κάλπες της 21ης Μαΐου (20% και 11,5%, αντίστοιχα), χωρίς να προκύπτει μαζικότερη μετακίνηση ψηφοφόρων που θα μπορούσε να μεταβάλει και τη θέση τους στον νέο πολιτικό χάρτη. Είναι αξιοσημείωτο δε, ότι και για τα δύο κόμματα σημαντικές διαρροές εξακολουθούν να καταγράφονται προς τη ΝΔ, οι οποίες αποδίδονται εν πολλοίς όχι τόσο στο διακύβευμα της νέας εκλογικής αναμέτρησης, αλλά στον «αέρα νίκης» του πρώτου κόμματος και στη χαώδη διαφορά του από το δεύτερο, καθώς και στην απογοήτευση των ηττημένων από το εκλογικό αποτέλεσμα που προηγήθηκε.

Αντιπολιτευτική «Βαβέλ». Μέσα σε αυτό το σκηνικό, το ενδιαφέρον μετατοπίζεται περισσότερο στη μάχη που γίνεται ανάμεσα στα κόμματα που κινούνται κοντά στο όριο του 3% για κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Η πεντακομματική Βουλή της 21ης Μαΐου φαίνεται ότι θα γίνει επτακομματική, καθώς το κρίσιμο όριο ξεπερνούν τόσο η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου όσο και η Νίκη. Αντιθέτως, αποδυναμωμένο εξακολουθεί να καταγράφεται το ΜέΡΑ25, το οποίο πλαγιοκοπείται και από την Πλεύση Ελευθερίας. Ουσιαστικά, για την επόμενη Βουλή διαμορφώνεται η εικόνα ενός κυρίαρχου κόμματος και μιας αντιπολιτευτικής «Βαβέλ», προϊδεάζοντας και για ραγδαίες εξελίξεις στο αντιπολιτευτικό στερέωμα.

Το προφίλ του Τσίπρα. Είναι εξίσου σαφές - όπως διαφαίνεται και δημοσκοπικά - ότι την επομένη των νέων εκλογών οι προβολείς θα στραφούν στην Κουμουνδούρου και τον Αλέξη Τσίπρα. Το ορατό ενδεχόμενο η καθίζηση να συνεχιστεί και ο ΣΥΡΙΖΑ να κινηθεί στις 25 Ιουνίου κάτω από το ψυχολογικό όριο του 20%, αναδεικνύεται και από τη νέα μέτρηση της GPO, ενώ αξιοσημείωτες είναι οι βαθιές πληγές που καταγράφονται πλέον στο αρχηγικό προφίλ του Αλέξη Τσίπρα. Στον πίνακα με τη θετική γνώμη για τους πολιτικούς αρχηγούς, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει κατρακυλήσει στην πέμπτη θέση και υπολείπεται πλέον και της Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία - προ των πυλών της νέας Βουλής - εκτοξεύεται στην τέταρτη θέση. Τη δική του σημασία, εξάλλου, έχει το άλμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στο 55,8% (θετικές γνώμες), όπως και η άνοδος του Δημήτρη Κουτσούμπα στη δεύτερη θέση, ξεπερνώντας τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Για τις τάσεις που διαμορφώνονται ενόψει της 25ης Ιουνίου, από τη νέα δημοσκόπηση είναι ξεκάθαρο ότι η ΝΔ έχει επιβάλει απολύτως την ατζέντα της και τα δικά της εκλογικά διλήμματα: το 49,2% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι επιθυμεί αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ, ενώ το 46,7% θεωρεί ότι το βασικό εκλογικό ζητούμενο είναι η κυβερνητική σταθερότητα, που έχει πλέον συνδεθεί άρρηκτα και με τον στόχο μιας ασφαλούς αυτοδυναμίας.

Πηγή: tanea.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta readerinsiderinsider