ΗΠΑ: Την Κίνα θα επισκεφθεί ο ΥΠΕΞ Μπλίνκεν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Την Κίνα θα επισκεφθεί ο ΥΠΕΞ Μπλίνκεν
Στόχος της επίσκεψης, η διεξαγωγή συνομιλιών για τη σταθεροποίηση της σχέσης ΗΠΑ-Κίνας.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν σχεδιάζει να ταξιδέψει στο Πεκίνο την ερχόμενη Κυριακή 18η Ιουνίου για να διεξαγάγει εδώ και καιρό αναβληθείσες συνομιλίες για τη σταθεροποίηση της σχέσης ΗΠΑ-Κίνας, δήλωσε χθες Αμερικανός αξιωματούχος.

Η πηγή αυτή δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Τον Φεβρουάριο, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ακύρωσε προγραμματισμένο ταξίδι του στην κινεζική πρωτεύουσα, που θα ήταν το πρώτο έπειτα από πέντε χρόνια, εξαιτίας της υπόθεσης κινεζικού αερόστατου που πέταγε σε μεγάλο ύψος στον αμερικανικό εναέριο χώρο, , που η Ουάσιγκτον χαρακτήρισε κατασκοπευτικό κι έστειλε μαχητικό να το καταρρίψει.

Έκτοτε η Ουάσιγκτον κάνει προσπάθειες να αναπρογραμματιστεί η επίσκεψη, όμως τα πράγματα μοιάζουν να περιπλέχθηκαν εξαιτίας δημοσιευμάτων στον αμερικανικό Τύπο, ιδίως της εφημερίδας Wall Street Journal, περί «μυστικής συμφωνίας» της Κίνας με την Κούβα για τη δημιουργία βάσης υποκλοπής επικοινωνιών στη νήσο της Καραϊβικής, 160 χιλιόμετρα από τις ακτές της Φλόριντας, όπου βρίσκονται σημαντικές αμερικανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Εκπρόσωποι του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου και του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας ανέφεραν προχθές Πέμπτη πως το δημοσίευμα της WSJ «δεν είναι ακριβές», πάντως ο πρώτος, ο Τζον Κέρμπι, έσπευσε να προσθέσει πως η Ουάσιγκτον έχει «αληθινές ανησυχίες» για τη σχέση Πεκίνου-Αβάνας και την παρακολουθεί «στενά».

Ρεπορτάζ για την υποτιθέμενη συμφωνία δημοσίευσε και η εφημερίδα New York Times.

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε χθες Παρασκευή κάνοντας λόγο για «φήμες και συκοφαντίες» από την «αυτοκρατορία των υποκλοπών», τις ΗΠΑ. Η διπλωματία της Κούβας χαρακτήρισε «ψευδές και ανυπόστατο» το δημοσίευμα.

Ωστόσο τα δημοσιεύματα για την Κούβα ενδέχεται να θέσουν και αυτή τη φορά υπό αμφισβήτηση το ταξίδι του κ. Μπλίνκεν, θεωρητικά μείζον βήμα προς την «αναθέρμανση» των σχέσεων που προέβλεπε πρόσφατα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Μαρκ Γουόρνερ και ο Ρεπουμπλικάνος συνάδελφός του Μάρκο Ρούμπιο, οι επικεφαλής της επιτροπής που είναι αρμόδια για ζητήματα που άπτονται των υπηρεσιών πληροφοριών στη Γερουσία, ανέφεραν πως είναι «βαθιά ανήσυχοι» για τις πληροφορίες που δημοσίευσε η Γουόλ Στριτ Τζέρναλ, απαιτώντας «οι ΗΠΑ να αντιδράσουν στις συνεχιζόμενες θρασείες επιθέσεις της Κίνας εναντίον της εθνικής μας ασφάλειας».

Εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον περιορίστηκε να δηλώσει πως δεν έχει καμιά πληροφορία για το ενδεχόμενο ταξίδι του κ. Μπλίνκεν, παρέπεμψε στην πιο πρόσφατη συνάντηση των προέδρων των δύο χωρών Τζο Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ τον Νοέμβριο και πρόσθεσε: «η Κίνα είναι ανοικτή στον διάλογο με τις ΗΠΑ. Ελπίζουμε πως οι ΗΠΑ θα εργαστούν προς την ίδια κατεύθυνση με την Κίνα και ότι θα εφαρμοστούν από κοινού όσα συμφωνήθηκαν ανάμεσα στους δυο προέδρους στις συνομιλίες τους στο Μπαλί».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.