Ρωσία: Ο πόλεμος αποδυνάμωσε τη δημοφιλία της στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης

Newsroom
Μοιράσου το
Ρωσία: Ο πόλεμος αποδυνάμωσε τη δημοφιλία της στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης
Μειώθηκε επίσης η υποστήριξη προς τη Ρωσία και μεταξύ της ρωσικής διασποράς εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Η στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία επιδείνωσε σε κρίσιμο σημείο τις θέσεις της Ρωσίας σε όλες τις χώρες τις πρώην Σοβιετικής Ένωσης όπως και την στάση των χωρών αυτών απέναντί της. Στην πλειοψηφία των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης -χώρο που το Κρεμλίνο θεωρεί ζώνη των δικών της συμφερόντων και ιδιαίτερης επιρροής- η υποστήριξη της πολιτικής της ρωσικής ηγεσίας μειώθηκε σε ποσοστό μεγαλύτερο του 10%, έγραψε σήμερα στην ιστοσελίδα της η ομάδα έρευνας Re: Russia επικαλούμενη τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που διεξήγαγε το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Gallup.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, στο Αζερμπαϊτζάν η δημοτικότητα της Ρωσίας μειώθηκε κατά 2,6 φορές. Τις ενέργειες της Μόσχας εγκρίνει μόνο το 23% των ερωτηθέντων. Στις άλλες χώρες, οι οποίες ιστορικά αντιμετωπίζουν με συμπάθεια το Κρεμλίνο - Αρμενία, Καζακστάν, Μολδαβία- το ποσοστό όσων δεν εγκρίνουν την πολιτική της Μόσχας για πρώτη φορά υπερέβη το ποσοστό εκείνων που την εγκρίνουν.

Στο Κιργιστάν και το Ουζμπεκιστάν, οι συμπαθούντες τη Ρωσία εξακολουθούν να είναι περισσότεροι, αλλά και σε αυτές τις χώρες η υποστήριξη προς τη ρωσική ηγεσία μειώθηκε αισθητά.

Μειώθηκε επίσης η υποστήριξη προς τη Ρωσία και μεταξύ της ρωσικής διασποράς εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία. Για πρώτη φορά στα τελευταία 15 χρόνια που το ινστιτούτο Gallup διεξάγει δημοσκοπήσεις, η πλειοψηφία των Ρώσων που ζουν στην Εσθονία και τη Λετονία δήλωσαν ότι δεν εγκρίνουν τις ενέργειες της Ρωσίας, ενώ απότομα ενισχύθηκε η αρνητική στάση προς τη Ρωσία στο Καζακστάν.

Την ίδια στιγμή στην Ουκρανία και τις χώρες της Βαλτικής ενισχύθηκε το κύρος της αμερικανικής ηγεσίας. Στην πλειοψηφία των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης είναι μεγαλύτερο απ’ ότι αυτό της ρωσικής ηγεσίας, σύμφωνα με τα διαγράμματα του Gallup.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

British Airways: Ακύρωσε πάνω από 100 πτήσεις λόγω «τεχνικού προβλήματος»

Η Πολωνία κλείνει μέχρι νεωτέρας τα σύνορά της σε φορτηγά οχήματα από Λευκορωσία και Ρωσία

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το BBC ταυτοποίησε τα ονόματα 24.005 νεκρών Ρώσων στρατιωτικών