DNO: Η νορβηγική πετρελαϊκή σταματά την παραγωγή στο ιρακινό Κουρδιστάν - Ανησυχίες για τις επιδράσεις στις τιμές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
DNO: Η νορβηγική πετρελαϊκή σταματά την παραγωγή στο ιρακινό Κουρδιστάν - Ανησυχίες για τις επιδράσεις στις τιμές
Η DNO αποφάσισε να μειώσει την παραγωγή στις πετρελαιοπηγές Tawke και Peshkabir, οι οποίες άντλησαν 107.000 βαρέλια αργού την ημέρα πέρυσι.

Ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου στο ιρακινό Κουρδιστάν άρχισε να μειώνει την παραγωγή καθώς η διαμάχη μεταξύ της κυβέρνησης της περιοχής και της Βαγδάτης παρατείνεται.

Η νορβηγική DNO ξεκίνησε ένα «συντεταγμένο κλείσιμο των κοιτασμάτων πετρελαίου που λειτουργεί» στο Κουρδιστάν, ανέφερε σε ανακοίνωσή της την Τετάρτη.

Η Τουρκία έκλεισε έναν αγωγό από το βόρειο Ιράκ προς το τουρκικό λιμάνι Τζεϊχάν την περασμένη εβδομάδα μετά από απόφαση του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου. Η διαμάχη διαταράσσει τις εξαγωγές για περίπου 400.000 βαρέλια την ημέρα συμβάλλοντας στην άνοδο των παγκόσμιων τιμών αυτή την εβδομάδα.

Οι ΗΠΑ επενέβησαν ζητώντας από το Ιράκ και την Τουρκία να διασφαλίσουν ότι το πετρέλαιο θα αρχίσει να ρέει ξανά σύντομα.

«Είναι ατυχές που φτάσαμε σε αυτό δεδομένου του πιθανού αντίκτυπου μιας συνεχιζόμενης διακοπής της προσφοράς στις τιμές του πετρελαίου και σε μια εύθραυστη στιγμή στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές», δήλωσε ο εκτελεστικός πρόεδρος της DNO, Bijan Mossavar-Rahman.

Το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο που έχει έδρα το Παρίσι υποστήριξε το επιχείρημα της Βαγδάτης - μέρος της μακροχρόνιας προσπάθειάς της να χαλιναγωγήσει την Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν - ότι το κουρδικό πετρέλαιο δεν θα μπορούσε να αποσταλεί από το Τζεϊχάν χωρίς την έγκριση της ιρακινής ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Η DNO αποφάσισε να μειώσει την παραγωγή στις πετρελαιοπηγές Tawke και Peshkabir, οι οποίες άντλησαν 107.000 βαρέλια αργού την ημέρα πέρυσι.

Η παραγωγή της Peshkabir σταμάτησε το βράδυ της Τρίτης, ανακοίνωσε η DNO, προσθέτοντας ότι είχε καταρτίσει σχέδια για τη διεξαγωγή συντήρησης. Η πλήρης διακοπή λειτουργίας της Tawke «θα διαρκέσει περίπου μια επιπλέον ημέρα, δεδομένου του πολύ μεγαλύτερου αριθμού πηγών που εκτείνονται σε περίπου 10 χιλιόμετρα», σύμφωνα με την DNO.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στα 24,3 εκατ. δολ. οι συνολικές απολαβές του CEO της Uber το 2022 - «Άλμα» 22%

UBS: Νέος CEO ο Sergio Ermotti λίγες ημέρες μετά το deal εξαγοράς της Credit Suisse

Οικονόμου: 54,5 εκατ. ευρώ από ΕΦΚΑ για 26.000 επικουρικές συντάξεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider