Εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου μικρού βεληνεκούς από τη Βόρεια Κορέα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου μικρού βεληνεκούς από τη Βόρεια Κορέα
Την Πέμπτη η Βόρεια Κορέα είχε εκτοξεύσει ένα διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο προς τη θάλασσα ανάμεσα στην κορεατική χερσόνησο και την Ιαπωνία.

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε σήμερα ένα βαλλιστικό πύραυλο μικρού βεληνεκούς προς τη θάλασσα στα ανοικτά της ανατολικής ακτής της κορεατικής χερσονήσου, ανακοίνωσαν οι νοτιοκορεατικές ένοπλες δυνάμεις.

Ο πύραυλος, ο οποίος εκτοξεύθηκε από το Ντονγκτσάνγκ-ρι στη δυτική ακτή γύρω στις 11:05 π.μ. (04:05 ώρα Ελλάδας), διήνυσε απόσταση περίπου 800 χλμ. πριν πλήξει ένα στόχο, σύμφωνα με τη νοτιοκορεατική ανακοίνωση.

Η Νότια Κορέα έχει καταδικάσει τη σειρά των πρόσφατων εκτοξεύσεων βαλλιστικών πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα ως «ξεκάθαρη παραβίαση» απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Οι εκτοξεύσεις προκάλεσαν επίσης επικρίσεις από την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ.

«Η συμπεριφορά της Βόρειας Κορέας απειλεί τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια και είναι απαράδεκτη», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο ιάπωνας υφυπουργός Άμυνας Τοσίρο Ίνο, προσθέτοντας πως η Ιαπωνία διαμαρτυρήθηκε έντονα μέσω της πρεσβείας της Βόρειας Κορέας στο Πεκίνο.

Σε δήλωσή της, η αμερικανική Διοίκηση Ινδικού-Ειρηνικού ανέφερε πως η σημερινή πυραυλική εκτόξευση δεν δημιουργεί άμεση απειλή για το προσωπικό των ΗΠΑ ούτε για τους συμμάχους τους. Ωστόσο οι πρόσφατες εκτοξεύσεις υπογραμμίζουν τον αποσταθεροποιητικό αντίκτυπο των παράνομων βορειοκορεατικών προγραμμάτων όπλων μαζικής καταστροφής και βαλλιστικών πυραύλων, προστίθεται από την ίδια πηγή.

Την Πέμπτη η Βόρεια Κορέα είχε εκτοξεύσει ένα διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο προς τη θάλασσα ανάμεσα στην κορεατική χερσόνησο και την Ιαπωνία, ώρες πριν ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας μεταβεί στο Τόκιο για μια σύνοδο κορυφής, κατά την οποία συζητήθηκαν τρόποι για την αντιμετώπιση της Βόρειας Κορέας.

Η Πιονγκγιάνγκ είχε ανακοινώσει την Πέμπτη, μέσω του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων KCNA, πως η εκτόξευση του διηπειρωτικού πυραύλου της ήταν μια προειδοποίηση κατά των συνεχιζόμενων κοινών στρατιωτικών γυμνασίων των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας.

Οι νοτιοκορεατικές και οι αμερικανικές δυνάμεις ξεκίνησαν στις αρχές της περασμένης εβδομάδας 11ήμερα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με την ονομασία «Freedom Shield 23» (Ασπίδα Ελευθερίας 23), τα οποία διεξάγονται σε κλίμακα πρωτοφανή από το 2017 με στόχο την αντιμετώπιση των αυξανόμενων απειλών από τη Βόρεια Κορέα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider