Πανεργατική απεργία την Πέμπτη για την τραγωδία στα Τέμπη: «Κατεβάζει» ρολά η Ελλάδα - Τι ισχύει με ΜΜΜ και σχολεία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πανεργατική απεργία την Πέμπτη για την τραγωδία στα Τέμπη: «Κατεβάζει» ρολά η Ελλάδα - Τι ισχύει με ΜΜΜ και σχολεία
Απεργιακός «πυρετός» την Πέμπτη - «Παραλύει» η χώρα. Ποιοι συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις. Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ.

Σε απεργιακούς ρυθμούς «χορεύει» η Ελλάδα καθώς την Πέμπτη, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ καλούν τους πολίτες να συμμετάσχουν σε διαδηλώσεις για την τραγωδία στα Τέμπη.

Η πανεργατική απεργία θα λάβει χώρα από την 00.01 ώρα της 16-03-2023 μέχρι τις 24.00 της ίδιας ημέρας με τη ΓΣΕΕ στην ανακοίνωσή της να απευθύνει κάλεσμα για συμμετοχή στην συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στις 11 το πρωί στο Σύνταγμα.

Από την πλευρά της, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, σύμφωνα με την εξουσιοδότηση που έλαβε από το Γενικό Συμβούλιο, αποφάσισε την κήρυξη 24ωρης πανδημοσιοϋπαλληλικής πανελλαδικής απεργιακής κινητοποίησης για την Πέμπτη, ενώνοντας τη φωνή των δημοσίων υπαλλήλων με αυτή των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Παράλληλα, η ΑΔΕΔΥ απευθύνει κάλεσμα για συμμετοχή στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στην Πλατεία Κλαυθμώνος, στις 11:00 π.μ.

«Με τη γενική πανεργατική απεργία, απαιτούμε να έρθουν στην επιφάνεια οι πραγματικοί ένοχοι του εγκλήματος των Τεμπών και να αποδοθούν οι ευθύνες στους υπαίτιους, καθώς και να σταματήσει η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, της εμπορευματοποίησης και της λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Επίσης, απαιτούμε να σταματήσει να αντιμετωπίζεται η προστασία της εργασίας και της ζωής ως κόστος. Το έγκλημα των Τεμπών δεν θα συγκαλυφθεί», ανακοίνωσε η ΑΔΕΔΥ.

Τι ισχύει με τα σχολεία

«Το ΔΣ της ΟΛΜΕ καλεί σε μαζική συμμετοχή στην 24ωρη Πανεργατική ΑΠΕΡΓΙΑ την Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023 για να απαιτήσουμε μαζί με όλους/ες τους/τις εργαζόμενους/ες και το λαό να μπει τέρμα στη πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες για το δυστύχημα των Τεμπών», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Η συγκέντρωση στην Αθήνα θα γίνει στις 11.00 στην πλατεία Κλαυθμώνος.

ΜΜΜ

Στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ και του ΕΚΑ στις 16 Μαρτίου συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στα Μέσα Σταθερής Τροχιάς.

Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν τα σωματεία στα μέσα σταθερής τροχιάς, για τη διευκόλυνση της συμμετοχής στην απεργιακή συγκέντρωση οι συρμοί στις Γραμμές 1, 2, 3 και του Τραμ θα κινηθούν από τις 10:00 έως τις 15:00.

Τα λεωφορεία θα λειτουργούν 09:00-21:00 την Πέμπτη. Επίσης, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η αστυνομία θα δώσει εντολή να κλείσουν κάποιοι σταθμοί του μετρό, όπως συνήθως γίνεται στις συγκεντρώσεις. Μένουν όλα να αποσαφηνιστούν τις επόμενες ώρες.

Κανονικά αναμένεται να πραγματοποιηθούν τα δρομολόγια στις γραμμές οι οποίες έχουν ανατεθεί στα ΚΤΕΛ.

Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών και Μέσων Σταθερής Τροχιάς

«Σύσσωμη η Ελληνική κοινωνία σοκαρισμένη από τη μεγαλύτερη σιδηροδρομική τραγωδία στην ιστορία του νέου Ελληνικού Κράτους, απαιτεί να δοθούν απαντήσεις σε όλα τα κρίσιμα ερωτήματα που προκάλεσαν την τραγική απώλεια των συναδέλφων και συμπολιτών μας. Στην προσπάθεια να χυθεί άπλετο φως στα αίτια του δυστυχήματος και στην απόδοση ευθυνών σε αυτούς που τους πραγματικά αναλογούν, όσο ψηλά και αν βρίσκονται η Ομοσπονδία θα σταθεί αρωγός. Είμαστε μαζί. Είμαστε ενωμένοι μακριά από αλληλοκατηγορίες και πολιτικές σκοπιμότητες. Είμαστε δίπλα στους συγγενείς των συναδέλφων μας και των συμπολιτών μας που έχασαν τόσο άδικα τους δικούς τους ανθρώπους, με την υπόσχεση να φτάσουμε το μαχαίρι στο κόκκαλο. Υποσχόμαστε σε όλη την Ελληνική Κοινωνία έναν σιδηρόδρομο σύγχρονο και ασφαλή για όλους», ανακοίνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών και Μέσων Σταθερής Τροχιάς (ΠΟΣ – ΜΣΤ).

Απεργούν και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας

Στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ για την φονική σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη, την Πέμπτη 16 Μαρτίου, θα συμμετάσχει και η Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας. «Η ΕΕΕΚΕ αποφάσισε να καλέσει τα μέλη της να συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. την Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023 από 00.01 ως 24.00» επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Συμμετοχή του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών στην 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση

Στην 24ωρη Πανδημοσιοϋπαλληλική Πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση, που έχει οριστεί για την Πέμπτη 16 Μαρτίου, θα συμμετάσχει και ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας, με το δικηγορικό σώμα να έχει ήδη επισημάνει την ανάγκη για την ταχεία και πλήρη διερεύνηση των αιτίων του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη.

Πλοία

Τη συμμετοχή της στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ για την Πέμπτη 16/03 αποφάσισε σε σημερινή της συνεδρίαση η διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας. Λόγω της κινητοποίησης τα πλοία της ακτοπλοΐας αναμένεται να παραμείνουν δεμένα σε όλα τα λιμάνια της χώρας. Η κινητοποίηση αρχίζει στις 00.01 τα ξημερώματα της Πέμπτης και λήγει στις 24.00 τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας.

Η ΠΝΟ σε ανακοίνωσή της, υπογραμμίζοντας για άλλη μια φορά, την πάγια και σταθερή θέση της για την ασφάλεια των θαλάσσιων συγκοινωνιών και την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, απαιτεί την κατάργηση και τροποποίηση του Ν. 4150/2013 σε ό,τι αφορά τις ειδικές – μειωμένες οργανικές συνθέσεις και την ανάγκη για θεσμοθέτηση ενός νέου νομοθετικού πλαισίου, που να ανταποκρίνεται στις σημερινές πραγματικές ανάγκες των πλοίων και της ναυτεργασίας.

Ταξί

Με κεντρικό σύνθημα, ΟΛΩΝ ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΕΤΡΑΝΕ, η ελληνική κοινωνία συνεχίζει να εκφράζει την οργή της για τον άδικο χαμό τόσων νέων ανθρώπων στα Τέμπη. Η απογοήτευση για όσα δεν έγιναν, η αίσθηση ότι μπορεί αυτό το έγκλημα να ξεχαστεί, η αποδόμηση κάθε ελπίδας ενός λαού που χτυπιέται ανελέητα, μία από την δημοσιονομική, μετά την πανδημική και αργότερα από την ενεργειακή κρίση, είναι το επίκεντρο της διαμαρτυρίας στις 16 Μαρτίου. Το ΣΑΤΑ θα είναι αρωγός σε αυτή την προσπάθεια, στηρίζει το αίτημα διερεύνησης σε βάθος για όσα έγιναν στα Τέμπη καθώς και την απόδοση ευθυνών για την εθνική τραγωδία. Καλεί τους συναδέλφους της Αττικής να συμμετάσχουν στην απεργιακή κινητοποίηση και να ενώσουν τη φωνή τους με όλους τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Προσυγκέντρωση στα γραφεία του ΣΑΤΑ στις 10.30 π.μ.

Η ημερομηνία της απεργίας που έχει εξαγγείλει το ΣΑΤΑ ( με απόφαση Διοικητικού Συμβουλίου, Συνεδρίαση στις 07/03/2023), θα ανακοινωθεί εφόσον κατατεθεί το νομοσχέδιο του Υπουργείου Μεταφορών στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Όπως σας έχουμε ενημερώσει, σε αυτό το νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνεται κανένα από τα αιτήματα που έχει υποβάλλει το ΣΑΤΑ.

Την Τετάρτη απεργούν οι δημοσιογράφοι

Το σύνολο των δημοσιογραφικών ενώσεων, ΕΣΗΕΑ, ΕΣΠΗΤ, ΕΣΗΕΜΘ, ΕΣΗΕΘΣΤΕ-Ε, ΕΣΗΕΠΗΝ, πραγματοποιούν 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση από τις 05.00 το πρωί της Τετάρτης 15/3/2023 έως τις 05.00 το πρωί της Πέμπτης. Οι δημοσιογράφοι απεργούν, θέλοντας να στηρίξουν το αίτημα να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, και να ληφθούν όλα τα μέτρα ώστε να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Wall Street: Οι μικρές τράπεζες ανακάμπτουν, μετά από τον «πανικό» που προκάλεσαν SVB και Signature

«Έβγαζα 1 εκατ. την ημέρα από άθλια διαμερίσματα» - Η «κομπίνα» μιας 74χρονης κτηματομεσίτριας

Fitch: Σημαντική βελτίωση των παγκόσμιων προοπτικών ανάπτυξης το 2023 - «Καμπανάκι» για ύφεση

gazzetta
gazzetta reader insider insider