Σεισμός στην Τουρκία: Αγωνία για τους θαμμένους στα ερείπια, κι άλλοι μετασεισμοί - Τουλάχιστον 3.381 οι νεκροί

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σεισμός στην Τουρκία: Αγωνία για τους θαμμένους στα ερείπια, κι άλλοι μετασεισμοί - Τουλάχιστον 3.381 οι νεκροί
Συνεχίστηκε όλη νύχτα η αγωνία να βρεθούν οι άνθρωποι που βρίσκονται θαμμένοι στα ερείπια, μετά τον καταστροφικό σεισμό στη νοτιοανατολική Τουρκία. Νέα σεισμική δόνηση τη νύχτα στην Κεντρική Τουρκία.

(upd 10:13) Συνεχίστηκε όλη νύχτα η προσπάθεια να βρεθούν οι άνθρωποι που βρίσκονται θαμμένοι στα ερείπια, μετά τον καταστροφικό σεισμό στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Ο σεισμός 7,8 βαθμών που χτύπησε την νοτιοανατολική Τουρκία και τη βόρεια Συρία τα ξημερώματα της Δευτέρας κατεδάφισε πολυκατοικίες ολόκληρες σαν πύργους από τραπουλόχαρτα, κατέστρεψε νοσοκομεία, τραυμάτισε κι άφησε άστεγους χιλιάδες. Οι θερμοκρασίες έπεσαν γύρω στο μηδέν τη νύχτα, χειροτερεύοντας τα πράγματα για τους παγιδευμένους και τους ανθρώπους που έχασαν τα σπίτια και τα υπάρχοντά τους.

Ο απολογισμός στην Τουρκία αυξήθηκε στους 3.381 νεκρούς, ανακοίνωσε σήμερα η τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών AFAD.

Μετά την ανακοίνωση αυτή αυξάνεται σε 4.890 ο συνολικός αριθμός των νεκρών στην Τουρκία και τη Συρία από το σεισμό, ο οποίος ήταν από τους σφοδρότερους που έχουν πληξει την περιοχή εδώ και σχεδόν έναν αιώνα.

Ο Ορχάν Τατάρ, αξιωματούχος της AFAD, δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων πως 20.426 άνθρωποι έχουν τραυματισθεί, ενώ 5.775 κτίρια έχουν καταστραφεί από το σεισμό, μετά τον οποίο σημειώθηκαν 285 μετασεισμοί.

Η διεθνής βοήθεια

Αργότερα σήμερα αναμένεται να φθάσουν στην Τουρκία κι άλλα σωστικά συνεργεία από το εξωτερικό, ιδίως από τη Γαλλία και το Κατάρ. Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε χθες στον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «κάθε απαραίτητη βοήθεια».

Χθες αναχώρησαν για την Τουρκία από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας με αεροσκάφος C-130 ομάδα 21 πυροσβεστών της 1ης Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών, με δυο ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά και ειδικό όχημα, 5 γιατροί και διασώστες του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας, καθώς και ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας. Η ελληνική αποστολή αναμένεται να επιχειρήσει σε πόλη κοντά στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας.

Η γαλλική αποστολή που αναμένεται να φθάσει σήμερα θα αναπτυχθεί στην Καχρανμαρμαράς, επίκεντρο του αρχικού σεισμού, δυσπρόσιτη περιοχή, καλυμμένη από το χιόνι, που υπέστη βαρύ χτύπημα.

Δυο αμερικανικά κλιμάκια με 79 ειδικευμένους διασώστες ετοιμάζονταν χθες να μεταβούν επίσης στην Τουρκία, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Ο κ. Ερντογάν ανέφερε πως 45 χώρες προσφέρθηκαν να στείλουν βοήθεια.

Αντίθετα στη Συρία, η έκκληση της Δαμασκού για διεθνή βοήθεια εισακούστηκε κυρίως από τη Ρωσία, που υποσχέθηκε πως θα αναπτύξει ομάδες έρευνας και διάσωσης «τις προσεχείς ώρες», ενώ, σύμφωνα με το ρωσικό επιτελείο, πάνω από 300 ρώσοι στρατιωτικοί που βρίσκονται επιτόπου ήδη συμμετέχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης.

Ο ΟΗΕ αντέδρασε επίσης, επιμένοντας όμως ότι η βοήθεια που θα προσφέρει προορίζεται για «όλους τους Σύρους σε όλη την επικράτεια», τμήμα της οποίας είναι εκτός του ελέγχου της Δαμασκού.

Δεν σταματούν οι μετασεισμοί

Ο πρώτος σεισμός, που ακολουθήθηκε από σειρά ισχυρών μετασεισμικών δονήσεων (ο ένας ήταν 7,5 βαθμών), ήταν ο ισχυρότερος που έχει καταγράψει το αμερικανικό σεισμολογικό ινστιτούτο USGS από τον Αύγουστο του 2021 σε παγκόσμια κλίμακα. Και ο ισχυρότερος εδώ και 84 χρόνια στην Τουρκία.

Μια ακόμη σεισμική δόνηση 5,6 βαθμών καταγράφηκε στην Κεντρική Τουρκία τη νύχτα, ανακοίνωσε το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC). Το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν μόλις 2 χιλιόμετρα, κατά την ίδια πηγή. Σεισμός μεγέθους 5,7 βαθμών έπληξε σήμερα την ανατολική Τουρκία, σύμφωνα με το Κέντρο.

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που έχει μπροστά του εκλογές τον Μάιο, έκανε λόγο για ιστορική καταστροφή και διαβεβαίωσε πως οι αρχές κάνουν ό,τι μπορούν, οι πάντες «βάζουν την καρδιά και την ψυχή τους». Διευκρίνισε πως 45 χώρες προσφέρθηκαν να βοηθήσουν στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

Ο Μπάιντεν υπόσχεται στον Ερντογάν «όλη την απαραίτητη βοήθεια»

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε στον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «όλη την απαραίτητη βοήθεια», «όποια κι αν είναι», μετά τον πολύνεκρο καταστροφικό σεισμό που έπληξε την Τουρκία.

Εξέφρασε «τα συλλυπητήριά του εξ ονόματος του αμερικανικού λαού» και τόνισε πως στέλνονται «γρήγορα» ομάδες από τις ΗΠΑ για «να υποστηρίξουν τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης» και «να συντονίσουν κάθε άλλη βοήθεια» που χρειάζονται οι σεισμοπαθείς, αναφέρει ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του στον Λευκό Οίκο.

Η Κίνα εκταμιεύει 5,5 εκατ. δολάρια

Η κυβέρνηση της Κίνας εκταμιεύει ποσό 40 εκατομμυρίων γιούαν (περίπου 5,5 εκατ. ευρώ) που θα προσφερθεί στην Τουρκία για να βοηθηθούν σεισμοπαθείς, μετέδωσε το κινεζικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV, διευκρινίζοντας πως η πρόκειται για την πρώτη δόση της βοήθειας που σχεδιάζεται να διατεθεί.

Από την πλευρά της, η επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου της Κίνας θα διαθέσει επείγουσα βοήθεια ύψους περίπου 186.000 ευρώ τόσο στην Τουρκία όσο και στη Συρία, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Δένδιας για σεισμό στην Τουρκία: Η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη να βοηθήσει τους γείτονές της

ΕΕ για σεισμό στην Τουρκία: «Ευχαριστούμε Ελλάδα - Η αλληλεγγύη στα καλύτερά της»

gazzetta
gazzetta reader insider insider