Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Ξανά χιόνια στην Αττική το βράδυ – Ο παγετός το «στοίχημα» για την Τρίτη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Ξανά χιόνια στην Αττική το βράδυ – Ο παγετός το «στοίχημα» για την Τρίτη
Τα έντονα φαινόμενα στο κέντρο της Αθήνας είναι σε αποδρομή, όμως στα βόρεια προάστια, όπως σε Διόνυσο και Εκάλη, αναμένονται εκ νέου χιονοπτώσεις, έως τουλάχιστον την Τετάρτη.

Το δεύτερο «κύμα» της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα» είναι ήδη σε εξέλιξη με τις χιονοπτώσεις να συνεχίζονται ακάθεκτες σε πολλές περιοχές της χώρας, ενώ νέος γύρος έντονων φαινομένων αναμένεται το βράδυ στην Αττική.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, από τις πρώτες βραδινές ώρες απόψε αναμένεται ένα νέο κύμα χιονοπτώσεων, που κατά διαστήματα θα είναι έντονες.

Αναλυτικότερα, με βάση τα αποτελέσματα του μετεωρολογικού μοντέλου υψηλής ανάλυσης του Meteo.gr, τις πρώτες βραδινές ώρες της Δευτέρας προβλέπονται χιονοπτώσεις στη Βόρεια και στην Ανατολική Αττική, καθώς επίσης στην Εύβοια, οι οποίες αναμένεται να είναι έντονες. Τις πρώτες μεταμεσονύκτιες ώρες της Τρίτης οι χιονοπτώσεις, που θα είναι τοπικά έντονες, θα επηρεάσουν τα βόρεια και δυτικά τμήματα της Αττικής, της Βοιωτίας και της Εύβοιας.

Οι επιστήμονες του Αστεροσκοπείου επισημαίνουν ότι «η ακριβής πρόγνωση για το χωρικό και χρονικό προσδιορισμό των ισχυρών χιονοπτώσεων δεν είναι πάντα εύκολη και απαιτείται συνεχής μελέτη των τελευταίων προγνωστικών δεδομένων».

Η θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα κάτω από τα κανονικά για την εποχή θα κυμανθεί, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, από -7 έως 4 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία από -11 έως -2 βαθμούς), -4 έως 5 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, -3 έως 8 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (στην Ήπειρο από -6 έως τους 3 βαθμούς), 3 έως 8 βαθμούς στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, 1 έως 7 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και από 5 έως 9 βαθμούς στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από ανατολικές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ και στον Πατραϊκό Κόλπο μέτριοι 5 μποφόρ.

Τι ώρα ανοίγει την Τρίτη το Δημόσιο - Από τις 11 τα μαγαζιά στα βόρεια προάστια

Μετατροπές στη λειτουργία τόσο των δημόσιων υπηρεσιών όσο και των καταστημάτων θα γίνουν και αύριο εξαιτίας της κακοκαιρίας Μπάρμπαρα. Έτσι αύριο, Τρίτη οι αρμόδιοι στη σύσκεψη του συντονιστικού Πολιτικής Προστασίας αποφάσισαν ότι οι δημόσιες υπηρεσίες θα ανοίξουν στις 10 το πρωί (ώρα προσέλευσης υπαλλήλων και κοινού).

Σε ολόκληρη τη βόρεια, βορειοδυτική και βορειοανατολική Αττική, συμπεριλαμβανόμενων των βορείων προαστίων της Αθήνας, ιδίως σε Φυλή, Άνω Λιόσια, Πετρούπολη, Μεταμόρφωση, Άγιο Στέφανο, Κρυονέρι, Άνοιξη, Σταμάτα, Δροσιά, Κηφισιά, Νέα Ερυθραία, Εκάλη, Θρακομακεδόνες, Λυκόβρυση, Κεφαλάρι, Αγία Παρασκευή, Αχαρνές, Μαρούσι, Πεντέλη, Νέα Ερυθραία, Βαρυμπόμπη, Τατόι, Πεύκη, Ηράκλειο, Χολαργό, Ολυμπιακό Χωριό, Παπάγου, Φιλοθέη, Ψυχικό, Βριλήσσια, Χαλάνδρι, Μεταμόρφωση, Νέα Ιωνία, Μελίσσια, Ανθούσα, Γέρακα, Παιανία, Παλλήνη, Γλυκά Νερά, Σπάτα, Κορωπί, Μαρκόπουλο και Πικέρμι τα εμπορικά καταστήματα θα μπορούν να είναι ανοικτά την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2023 από ώρα 11.00 π.μ., λόγω παγετού. Από τα ως άνω καταστήματα εξαιρούνται τα φαρμακεία και τα πρατήρια βενζίνης.

Παράλληλα, απαγορεύεται την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2023 η μεταφορά και η πώληση αγαθών μέσω υπηρεσιών delivery ή courier, στις ίδιες περιοχές, καθώς και στις Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Εύβοιας και Σποράδων μέχρι ώρα 11.00 π.μ.

LIVE η πορεία της κακοκαιρίας

Τι λένε οι μετεωρολόγοι

Η μετεωρολόγος Νικολέτα Ζιακοπούλου εκτιμά πως η χειρότερη φάση της κακοκαιρίας για την Αττική πέρασε, ενώ συνεχίζεται να μαίνεται σε Μαγνησία, Εύβοια, Φθιώτιδα και Κρήτη. Αν και η κακοκαιρία θα αρχίσει να φθίνει με τις νέες χιονοπτώσεις να είναι αραιότερες και ηπιότερες, το μεγάλο «στοίχημα» της επόμενης ημέρας, της Τρίτης, είναι ο παγετός που θα καθιστά ιδιαίτερα επικίνδυνες τις μετακινήσεις.

Από την πλευρά του, ο Σάκης Αρναούτογλου, υποστηρίζει πως την Τρίτη οι μπόρες χιονιού θα επιμείνουν στις περιοχές που εκδηλώθηκαν τις τελευταίες ώρες ενώ πολλές περιοχές θα έχουν ηλιοφάνεια -κυρίως στα δυτικά και στα βόρεια-, με «δόντια» όμως, καθώς ο βοριάς θα κρατήσει τις θερμοκρασίες πολύ χαμηλές.

Στην Αττική η Τρίτη θα ξεκινήσει με μπόρες χιονιού , πιο έντονες στα ορεινά και βορειοδυτικά. Από το μεσημέρι και μετά τα φαινόμενα θα περιοριστούν στο ορεινό κομμάτι του νομού ενώ το βράδυ αναμένονται νέες μπόρες χιονιού ασθενούς έως και μέτριας έντασης.
Οι άνεμοι βοριάδες στα 6 με 7 μποφόρ και η θερμοκρασία στους 1 με 6 βαθμούς Κελσίου.

Η Θεσσαλονίκη και η Κεντρική Μακεδονία το πρωί θα έχουν λίγα σύννεφα, περισσότερα στην Χαλκιδική, ενώ μέσα στην ημέρα θα βγάλει αρκετό ήλιο. Το βράδυ θα επικρατήσει ξαστεριά αλλά υπάρχει η πιθανότητα για παροδικές χιονοπτώσεις στα νότια και ανατολικά της Χαλκιδικής. Οι άνεμοι στα ανοιχτά θα φτάσουν τα 6 με 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί στους 2 με 5 βαθμούς Κελσίου.

Η παγωνιά θα διατηρηθεί μέχρι και τα τέλη της εβδομάδας με μια μικρή άνοδο της θερμοκρασίας, ωστόσο μέχρι και τα μέσα του μήνα υπάρχουν ενδείξεις για νέα κύματα κρύου που θα επισκεφτούν τη χώρα μας.

Νέο έκτακτο της ΕΜΥ

Την Τρίτη (07/02/2023) οι χιονοπτώσεις προβλέπεται να συνεχιστούν στις Σποράδες (έως τις προμεσημβρινές ώρες), στην ανατολική Μαγνησία, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά, στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου καθώς και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Ανατολικής Πελοποννήσου, των Κυκλάδων (κυρίως στα δυτικά τμήματα) και της Κρήτης (κυρίως στα δυτικά και κεντρικά).

Σταδιακή ύφεση των φαινομένων αναμένεται από το μεσημέρι και από τα βόρεια. Ισχυρός παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά, ο οποίος στα βόρεια θα είναι κατά τόπους ολικός (καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας αρνητικές θερμοκρασίες). Βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ θα πνέουν στο Αιγαίο και από την Τρίτη (07/02/2023) σταδιακά θα εξασθενήσουν.

Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» – Αττική: Ποια σχολεία θα μείνουν κλειστά την Τρίτη

Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία σε ορισμένες περιοχές της Αττικής και την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου λόγω της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα». Ωστόσο, κανονικά θα λειτουργήσουν από αύριο όλοι οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών και όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Αθηναίων.

Συγκεκριμένα τα σχολεία που δεν θα λειτουργήσουν έπειτα και από εισήγηση των δημάρχων είναι:

  • Στην ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ, πλην των δήμων Λαυρεωτικής και Βούλας-Βάρης-Βουλιαγμένης, όπου θα λειτουργήσουν κανονικά. Ωστόσο, μετά από αίτημα των δήμων σε Παιανία, Κορωπί και Σαρωνικό θα λειτουργήσουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί.
  • Στη ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ θα είναι κλειστά, πλην του Δήμου Μεγαρέων, όπου θα λειτουργήσουν κανονικά.
  • Στον ΒΟΡΕΙΟ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ θα παραμείνουν σε όλους τους δήμους κλειστά (συγκεκριμένα, στους δήμους Αγίας Παρασκευής, Παπάγου-Χολαργού, Πεντέλης, Φιλοθέης-Ψυχικού, Μεταμόρφωσης, Κηφισιάς, Νέας Ιωνίας, Χαλανδρίου, Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Πεύκης-Λυκόβρυσης, Ηρακλείου).
  • Στον ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία των δήμων Ζωγράφου, Βύρωνα, Καισαριανής, Ηλιούπολης. Σε όλους τους υπόλοιπους δήμους λειτουργούν κανονικά.

Στην ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία του δήμου Περάματος. Από τον δήμο Κερατσινίου λειτουργούν όλα, εκτός από τα παρακάτω, που θα παραμείνουν κλειστά:

  1. Δημοτικά 3ο/6ο/12ο/23ο.-
  2. Γυμνάσια 1ο/2ο/4ο καθώς και το Ειδικό.
  3. Λύκεια 1ο/2ο/3ο και το ΕΠΑΛ.

Στον δήμο Κορυδαλλού θα είναι όλα ανοιχτά, εκτός από τα παρακάτω:

  1. Δημοτικά 9ο/ 10ο/ 5ο /12ο
  2. Νηπιαγωγείο 3ο/7ο /8ο / 18ο / 19ο /21ο
  3. Γυμνάσιο 4ο / 5ο

Στον ΔΥΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ θα λειτουργήσουν όλα κανονικά, εκτός:

  • Στον δήμο Χαϊδαρίου που θα λειτουργήσουν όλα, εκτός από τα παρακάτω που θα παραμείνουν κλειστά:
    Όλα στην περιοχή του Δάσους
    Όλα στην περιοχή του Δαφνιού
    1ο Λύκειο
    1ο Γυμνάσιο
  • Στον δήμο Πετρούπολης θα λειτουργήσουν όλα, εκτός από τα παρακάτω σχολεία που θα παραμείνουν κλειστά:
    Νηπιαγωγείο 1ο /2ο / 6ο / 7ο /12ο /15ο /16ο/ 17ο /17ο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ
    Δημοτικό 1ο / 4ο / 7ο / 8ο / 9ο
    Γυμνάσιο 4ο / 6ο
    Γενικό Λύκειο 3ο
  • Στον ΝΟΤΙΟ ΤΟΜΕΑ και στα ΝΗΣΙΑ θα λειτουργήσουν όλα κανονικά.

Σε όλες τις παραπάνω περιοχές που δεν θα λειτουργήσουν σχολεία συμφωνήθηκε να παραμείνουν κλειστές και οι λαϊκές αγορές.

Κλειστά θα παραμείνουν και αύριο Τρίτη 7 Φεβρουαρίου, λόγω της κακοκαιρίας, τα σχολεία στους δήμους Φλώρινας, Κοζάνης και Αμυνταίου. Οι παιδικοί σταθμοί θα λειτουργήσουν και στους τρεις δήμους κανονικά. Αργότερα θα χτυπήσει το κουδούνι σε αρκετούς δήμους στη Δυτική Μακεδονία. Στον δήμο Βελβεντού Κοζάνης και στον δήμο Δεσκάτης Γρεβενών τα μαθήματα θα ξεκινήσουν στις 9 το πρωί. Μια ώρα αργότερα θα λειτουργήσουν τα σχολεία στους δήμους Βοΐου και Νεστορίου. Στις 9.15πμ θα ξεκινήσουν τα μαθήματα στους δήμους Καστοριάς και Γρεβενών. Τέλος στον δήμο Εορδαίας τα σχολεία θα λειτουργήσουν στις 10 το πρωί.

«Αύριο, Τρίτη 07.02.2023 και τις επόμενες ημέρες, σε όλες τις περιοχές της χώρας στις οποίες αναστέλλεται η δια ζώσης λειτουργία των σχολικών μονάδων μετά από αποφάσεις Δήμων ή Περιφερειών, θα πραγματοποιηθεί τηλεκπαίδευση» αναφέρει ανακοίνωση του γραφείου του Γενικού Γραμματέα Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αλέξανδρου Κόπτση. Επιπλέον, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι έχουν ενημερωθεί σχετικά όλοι οι Διευθυντές και οι εκπαιδευτικοί των σχολείων «να μεριμνήσουν ώστε να αποστέλλονται την προηγούμενη ημέρα στους μαθητές και τις μαθήτριες οι σχετικοί σύνδεσμοι σύνδεσης καθώς και τα προγράμματα που θα πραγματοποιηθούν την επόμενη ημέρα».

ΔΕΔΔΗΕ: Πλήρης αποκατάσταση στην Αττική

Την πλήρη αποκατάσταση των βλαβών στο δίκτυο ηλεκτροδότησης στην Αττική που προκάλεσε η κακοκαιρία γνωστοποίησε ο ΔΕΔΔΗΕ.

Τα συνεργεία του Διαχειριστή και των συνεργαζόμενων εργολάβων παραμένουν σε επιφυλακή καθώς η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» είναι σε εξέλιξη.

Οι καταναλωτές που αντιμετωπίζουν προβλήματα ηλεκτροδότησης, μπορούν να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά στο 8004004000 ή να το δηλώσουν μέσω της εφαρμογής MyDEDDiE από το κινητό τους (Android και iOS) ή και μέσω υπολογιστή από την ιστοσελίδα του ΔΕΔΔΗΕ στο Online Δήλωση Βλάβης (deddie.gr).

Διακοπές κυκλοφορίας

Η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε ότι από τις 21:00 σήμερα (6/2) και έως νεωτέρας θα τεθεί σε ισχύ διακοπή της κυκλοφορίας για οχήματα άνω των 3,5 τόνων σε όλο το μήκος της Εθνικής Οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας καθώς και στην Παλαιά Εθνική Οδό Αθήνας - Θεσσαλονίκης.

Όπως επισημαίνεται από την Αστυνομία η απόφαση ελήφθη για την ασφαλή κυκλοφορία των οδηγών, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που θα επικρατήσουν σε περιοχές της Κεντρικής Ελλάδας και στην Αττική.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, για ιδιαίτερους λόγους ασφαλείας και για την αποφυγή πρόκλησης κυκλοφοριακών προβλημάτων, από σήμερα στις 20:00, τίθεται σε ισχύ απαγόρευση της κυκλοφορίας παντός είδους βαρέων οχημάτων άνω των 3,5 τόνων, ανεξαρτήτως χρήσεως αντιολισθητικών αλυσίδων στα εξής οδικά δίκτυα:

  • Και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας, στο τμήμα της από το ύψος του Α/Κ Καλυφτάκη μέχρι τη χ/θ 57,300 (όρια Ν. Αττικής).
  • Καθ' όλο το μήκος της Αττικής Οδού, της Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Υμηττού και της Περιφερειακής Αιγάλεω, καθώς και στο παράπλευρό αυτών οδικό δίκτυο.

Ειδικά για τα αρθρωτά λεωφορεία του Ο.Α.Σ.Α., τα οποία εκτελούν δρομολόγια από και προς τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών "ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ", η ως άνω διακοπή κυκλοφορίας θα ισχύει κατά το χρονικό διάστημα από την 20:00΄ ώρα σήμερα 06.02.2023 έως την 11:00΄ ώρα αύριο 07.02.2023.

Παράλληλα, στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι εξακολουθεί να ισχύει η υποχρέωση εφοδιασμού των οχημάτων αυτών με αντιολισθητικές αλυσίδες, ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα.

Η αστυνομία απευθύνει έκκληση στους οδηγούς των εν λόγω οχημάτων να αποφύγουν την κίνησή τους στα ανωτέρω οδικά τμήματα, προς αποφυγή ταλαιπωρίας τους και δημιουργίας πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων και να ακολουθούν τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων.

Κτηματολόγιο

Σε συνέχεια της προηγούμενης ανακοίνωσης (από 6.2.2023 – 00:30) ανακοίνωσης, ανακοινώνεται ότι, κατά την εργάσιμη ημέρα της Τρίτης 7 Φεβρουαρίου 23, λόγω εξέλιξης του καιρικού φαινομένου «ΜΠΑΡΜΠΑΡΑ» και λαμβάνοντας υπόψη το από 6 Φεβρουαρίου 2023 έκτακτο δελτίο τύπου του Υπουργείου Εσωτερικών με θέμα: «Έκτακτο ωράριο λειτουργίας των Δημοσίων υπηρεσιών για την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου», το ωράριο εργασιών υποβολής αιτήσεων για:

  • την καταχώριση εγγραπτέων πράξεων (διά ζώσης και ηλεκτρονικές υπηρεσίες),
  • την έκδοση και παραλαβή πιστοποιητικών (διά ζώσης), καθώς και
  • της έρευνας (διά ζώσης) των τηρούμενων στοιχείων και αρχείων,

στα Κτηματολογικά Γραφεία και Υποκαταστήματα της Περιφέρειας Αττικής και των Περιφερειακών Ενοτήτων Βοιωτίας, Εύβοιας, Ευρυτανίας και Φθιώτιδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, όπως κάτωθι αναφέρονται, αναστέλλεται από τις 8.30 π.μ. έως και τις 10.00 π.μ.

Περιφέρεια Αττικής:

  1. Κτηματολογικά Γραφεία Αττικής, Πειραιώς και Νήσων και
  2. Υποκαταστήματα Ηλιούπολης, Καλλιθέας, Μαραθώνα, Νέας Ιωνίας, Περιστερίου, Χαλανδρίου.

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας:

  1. Κτηματολογικό Γραφείο Στερεάς Ελλάδας (έδρα Λαμία, Π.Ε. Φθιώτιδας).
  2. Π.Ε. Βοιωτίας: Υποκατάστημα Λιβαδειάς.
  3. Π.Ε. Ευβοίας: Υποκατάστημα Χαλκίδας.
  4. Π.Ε. Ευρυτανίας: Υποκατάστημα Καρπενησίου.

Για οτιδήποτε νεότερο θα υπάρξουν νέες ανακοινώσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σεισμός στην Τουρκία: Γιατί ήταν τόσο ισχυρός - «Τα θύματα θα είναι χιλιάδες, ίσως και δεκάδες χιλιάδες»

Επικοινωνία Μητσοτάκη - Ερντογάν μετά τον φονικό σεισμό στην Τουρκία: «Η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει»

Εφιαλτικές ώρες μετά τον διπλό φονικό σεισμό σε Τουρκία - Συρία: Πάνω από 3.500 νεκροί, αγωνία για τους εγκλωβισμένους

gazzetta
gazzetta reader insider insider