Φον Ντερ Λάιεν: Δεν υπάρχουν αυστηρά χρονοδιαγράμματα για ουκρανική ένταξη στην ΕΕ - Δηλώσεις με Ζελένσκι-Μισέλ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φον Ντερ Λάιεν: Δεν υπάρχουν αυστηρά χρονοδιαγράμματα για ουκρανική ένταξη στην ΕΕ - Δηλώσεις με Ζελένσκι-Μισέλ
«Το μέλλον της Ουκρανίας είναι με την ΕΕ», επέμεινε ο Μισέλ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μαζί με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Τελευταία ενημέρωση 17:47

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε σήμερα πως δεν υπάρχουν αυστηρά χρονοδιαγράμματα για την ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πως υπάρχουν ορισμένοι στόχοι τους οποίους πρέπει να εκπληρώσει το Κίεβο στο πλαίσιο της προσπάθειας ένταξής του.

Είπε ακόμη σε συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο πως το επόμενο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ εναντίον της Ρωσίας θα θέτει στο στόχαστρο εξαρτήματα ρωσικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) που χρησιμοποιούνται στην Ουκρανία.

«Δεν υπάρχουν αυστηρά χρονοδιαγράμματα, αλλά υπάρχουν στόχοι που πρέπει να επιτύχετε», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν απαντώντας σε ερώτηση για τη διαδρομή ένταξης της Ουκρανίας.

Μισέλ: Η ΕΕ είναι η Ουκρανία και η Ουκρανία είναι η ΕΕ

«Η Ουκρανία είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η Ουκρανία», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ σήμερα στο Κίεβο μετά τη σύνοδο κορυφής για τη διαδικασία ένταξης της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Το μέλλον της Ουκρανίας είναι με την ΕΕ», επέμεινε ο Μισέλ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μαζί με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η κοινή γραπτή ανακοίνωση

«Η ΕΕ αναγνώρισε τις σημαντικές προσπάθειες που κατέβαλε η Ουκρανία τους τελευταίους μήνες προκειμένου να επιτύχει τους στόχους που αποτελούν τη βάση του καθεστώτος της υποψήφιας για ένταξη χώρας» ανέφεραν σε γραπτή ανακοίνωση ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έπειτα από τη συνάντηση που είχαν στο Κίεβο με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι η ΕΕ θέλει να βρει έναν τρόπο να χρησιμοποιήσει τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που έχουν δεσμευθεί προκειμένου να χρηματοδοτήσει την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, ένα μέτρο που ζητεί το Κίεβο αλλά είνα περίπλοκο νομικά για να εφαρμοστεί.

«Η ΕΕ θα εντείνει (...) τις προσπάθειές της ώστε να χρησιμοποιήσει τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας προκειμένου να στηρίξει την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας και για σκοπούς επανορθώσεων, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο», αναφέρεται στο κείμενο.

Zελένσκι: Κυρώσεις ενάντια στη ρωσική στρατιωτική ικανότητα

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να στοχεύουν στο να διασφαλίσουν ότι η Μόσχα δεν θα μπορεί να ανασυγκροτήσει τις στρατιωτικές της δυνατότητες.

Ο Ουκρανός ηγέτης έκανε τις δηλώσεις αυτές κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου στο Κίεβο έχοντας στο πλευρό του την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ που έφθασε στην ουκρανική πρωτεύουσα για να συμμετάσχει στην συνάντηση κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης –Ουκρανίας.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε επίσης η Ουκρανία θα παλέψει για να κρατήσει την ανατολική πόλη «οχυρό» Μπαχμούτ για όσο περισσότερο χρόνο μπορεί και κάλεσε τη Δύση να την προμηθεύσει με όπλα μεγάλου βεληνεκούς για να βοηθήσει το Κίεβο να απωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις από την περιοχή του Ντονμπάς.

«Κανείς δεν θα χαρίσει το Μπαχμούτ. Θα πολεμήσουμε όσο μπορούμε. Θεωρούμε το Μπαχμούτ το οχυρό μας», δήλωσε ο Ζελένσκι στη συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι «η Ουκρανία θα μπορέσει να κρατήσει το Μπαχμούτ και να απελευθερώσει το κατεχόμενο Ντονμπάς αν παραλάβει όπλα μεγάλου βεληνεκούς».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βερολίνο: Οι διαπραγματεύσεις ΕΕ - Ουκρανίας θα ξεκινήσουν αν κριθεί ότι πληρούνται τα κριτήρια

Γερμανία: «Πράσινο φως» για την παράδοση Leopard 1 στην Ουκρανία

gazzetta
gazzetta reader insider insider