WSJ: Η Κίνα αγόραζε αμερικανικά τσιπ για τα πυρηνικά της όπλα για δεκαετίες μετά την απαγόρευση εξαγωγών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
WSJ: Η Κίνα αγόραζε αμερικανικά τσιπ για τα πυρηνικά της όπλα για δεκαετίες μετά την απαγόρευση εξαγωγών
semi conductors
«Παραθυράκι» για προμήθεια των πιο εξελιγμένων αμερικανικών τσιπ τουλάχιστον 12 φορές στα τελευταία δυόμιση χρόνια, φέρεται να βρήκε το κορυφαίο ερευνητικό ινστιτούτο πυρηνικών όπλων της Κίνας.

«Παραθυράκι» για προμήθεια των πιο εξελιγμένων αμερικανικών τσιπ τουλάχιστον 12 φορές στα τελευταία δυόμιση χρόνια, φέρεται να βρήκε το κορυφαίο ερευνητικό ινστιτούτο πυρηνικών όπλων της Κίνας, παρακάμπτοντας τους περιορισμούς εξαγωγών διάρκειας δεκαετιών με σκοπό να περιορίσουν τέτοιες πωλήσεις.

Μια ανασκόπηση των εγγράφων προμήθειας από την Wall Street Journal διαπίστωσε ότι η κρατική China Academy of Engineering Physics κατάφερε να αποκτήσει τους ημιαγωγούς που κατασκευάζονται από εταιρείες των ΗΠΑ όπως η Intel και η Nvidia από το 2020 παρά την τοποθέτησή της στη μαύρη λίστα εξαγωγών των ΗΠΑ το 1997.

Τα τσιπ, τα οποία χρησιμοποιούνται ευρέως σε data centers και προσωπικούς υπολογιστές, αποκτήθηκαν από μεταπωλητές στην Κίνα. Ορισμένα αγοράστηκαν ως εξαρτήματα για υπολογιστικά συστήματα, ενώ πολλά αγοράστηκαν από το εργαστήριο του ινστιτούτου που μελετά την υπολογιστική ρευστοδυναμική, ένα ευρύ επιστημονικό πεδίο που περιλαμβάνει τη μοντελοποίηση πυρηνικών εκρήξεων.

Τέτοιες αγορές αψηφούν τους μακροχρόνιους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί από τις ΗΠΑ και στοχεύουν στην αποτροπή της χρήσης οποιωνδήποτε αμερικανικών προϊόντων για έρευνα ατομικών όπλων από ξένες δυνάμεις. Η ακαδημία, γνωστή ως CAEP, ήταν ένα από τα πρώτα κινεζικά ιδρύματα που μπήκαν στη μαύρη λίστα των ΗΠΑ λόγω του πυρηνικού της έργου.

Μια ανασκόπηση ερευνητικών άρθρων του CAEP από την WSJ διαπίστωσε ότι τουλάχιστον 34 την τελευταία δεκαετία αναφέρονται στη χρήση αμερικανικών ημιαγωγών στις έρευνες. Χρησιμοποιήθηκαν με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της ανάλυσης δεδομένων και της δημιουργίας αλγορίθμων. Πυρηνικοί ειδικοί είπαν ότι σε τουλάχιστον επτά από αυτές, η έρευνα μπορεί να έχει εφαρμογές στη διατήρηση των πυρηνικών αποθεμάτων.

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την πρόκληση που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση Μπάιντεν, καθώς προσπαθεί να αντιμετωπίσει πιο επιθετικά τη χρήση της αμερικανικής τεχνολογίας από τον στρατό της Κίνας. Τον Οκτώβριο, οι ΗΠΑ διεύρυναν το πεδίο εφαρμογής των εξαγωγικών περιορισμών για να εμποδίσουν την Κίνα να αποκτήσει τα πιο προηγμένα αμερικανικά τσιπ και εξοπλισμό κατασκευής τσιπ που τροφοδοτούν την τεχνητή νοημοσύνη και τους υπερυπολογιστές, που είναι όλο και πιο σημαντικοί για τον σύγχρονο πόλεμο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Renault-Nissan: «Γυρνάει σελίδα» η συμμαχία τους με ιστορικό rebalancing του γαλλικού μεριδίου στον ιαπωνικό κολοσσό

Ryanair: Σίγουρη για κερδοφόρα πορεία εν μέσω ανάκαμψης των κρατήσεων

Bitcoin: «Ιστορικός Ιανουάριος» με crypto-ράλι 280 δισ. δολαρίων - Είναι παρελθόν η κρίση;

gazzetta
gazzetta reader insider insider