Η Τουρκία ζητά μερίδιο για το ψευδοκράτος από το κοίτασμα στο οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Τουρκία ζητά μερίδιο για το ψευδοκράτος από το κοίτασμα στο οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ
«Θα συνεχίσουμε τις δραστηριότητες εξερεύνησης και γεωτρήσεων στη Μεσόγειο στη δική μας υφαλοκρηπίδα, στις περιοχές δικαιοδοσίας μας», δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, σημειώνοντας ότι αυτή η διαδικασία «συνεχίζεται στο πλαίσιο ενός επιχειρηματικού σχεδίου».

Την πρόθεση της τουρκικής κυβέρνησης να συνεχίσει τις δραστηριότητες εξερεύνησης και γεωτρήσεων στη Μεσόγειο στις περιοχές δικής της δικαιοδοσίας, επανέλαβε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ.

Αναλυτικότερα, ο Ντονμέζ ανέφερε πως «θα συνεχίσουμε τις δραστηριότητες εξερεύνησης και γεωτρήσεων στη Μεσόγειο στη δική μας υφαλοκρηπίδα, στις περιοχές δικαιοδοσίας μας», σημειώνοντας ότι αυτή η διαδικασία «συνεχίζεται στο πλαίσιο ενός επιχειρηματικού σχεδίου».

«Τόσο το Υπουργείο Εξωτερικών της “ΤΔΒΚ” όσο και το υπουργείο Εξωτερικών μας έκαναν αξιολογήσεις σχετικά με το έργο που έγινε σε αυτόν τον τομέα», τόνισε ο Ντονμέζ, σημειώνοντας πως «στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Εξωτερικών μας ανέφερε σε δηλώσεις του ότι θα πρέπει να προστατεύονται τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των συμπατριωτών μας που ζουν στη Βόρεια Κύπρο».

Ωστόσο, ο υπουργός Ενέργειας της γειτονικής χώρας αναφέρθηκε και στα κοιτάσματα που βρίσκονται εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, ζητώντας -ούτε λίγο ούτε πολύ- διαμοιρασμό των κερδών, παρά το γεγονός πως αναγνωρίζει ότι το οικόπεδο 6 βρίσκεται «εκτός δικαιοδοσίας της Τουρκίας».

«Θα ήταν λάθος εάν βλέπαμε την Κύπρο να αποτελείται μόνο από μία πλευρά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ντονμέζ, προσθέτοντας πως «θεωρούμε ότι δεν είναι δίκαιες οι συναλλαγές που γίνονται όταν αγνοούν το άλλο μέρος»

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

O Ερντογάν ανακοίνωσε την ανακάλυψη κοιτάσματος αερίου 58 δισ. κυβικών μέτρων στη Μ. Θάλασσα

Αίγυπτος: Νέος διεθνής διαγωνισμός για έρευνες πετρελαίου-αερίου σε Μεσόγειο και Δέλτα του Νείλου

Αέριο: Ξεκινά από τον ΔΕΣΦΑ η κατασκευή του αγωγού στη Δυτ. Μακεδονία

gazzetta
gazzetta reader insider insider