Bloomberg: Η Ρωσία καρπώθηκε ουκρανικά σιτηρά αξίας ενός δισ. δολαρίων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Bloomberg: Η Ρωσία καρπώθηκε ουκρανικά σιτηρά αξίας ενός δισ. δολαρίων
Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει έρευνα που χρησιμοποιεί δορυφορικές εικόνες από το πρόγραμμα επισιτιστικής ασφάλειας και γεωργίας της NASA.

Η Ουκρανία έχασε σιτηρά αξίας τουλάχιστον ενός δισ. δολαρίων που συγκομίστηκε σε περιοχές που ελέγχονται από τη Ρωσία, σύμφωνα με έρευνα που χρησιμοποιεί δορυφορικές εικόνες από το πρόγραμμα επισιτιστικής ασφάλειας και γεωργίας της NASA.

Η ανάλυση δίνει μια ιδέα για το τι συμβαίνει στα κατεχόμενα από τους Ρώσους εδάφη, όπου οι πληροφορίες ελέγχονται αυστηρά. Η NASA χρησιμοποιεί ένα μοντέλο μηχανικής μάθησης, που ανιχνεύει τις αλλαγές υφής και χρώματος με βάση μια χρονοσειρά δορυφορικών εικόνων για να χαρτογραφήσει τα σημεία που θερίστηκαν ή αφέθηκαν ασυγκόμιστες οι καλλιέργειες.

Σχεδόν 6 εκατομμύρια τόνοι σιταριού συλλέχθηκαν από περιοχές που δεν βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Ουκρανίας, σύμφωνα με το πρόγραμμα NASA Harvest. Περίπου το 88% των χειμερινών καλλιεργειών που φυτεύτηκαν σε κατεχόμενες περιοχές συγκομίστηκαν, ενώ οι μη συγκομιδές ήταν κυρίως κατά μήκος της γραμμής του μετώπου.

Η έρευνα θέτει το ερώτημα του τι συμβαίνει με αυτές τις καλλιέργειες. Τα ρωσικά πλοία εξάγουν σιτηρά που πιθανότατα προέρχονται από κατεχόμενες περιοχές, σε χώρες όπως η Λιβύη και το Ιράν, αλλά είναι δύσκολο να εκτιμηθούν οι όγκοι που εμπλέκονται καθώς αποκρύπτεται η προέλευση των φορτίων. Η Ρωσία αρνήθηκε ότι έκλεψε σιτηρά, αλλά αξιωματούχοι της έχουν «διαφημίσει» δημόσια την επανέναρξη των αποστολών σιτηρών από τα κατεχόμενα ουκρανικά λιμάνια.

Η Ουκρανία είναι ένας σημαντικός εξαγωγέας σιταριού και ο αποκλεισμός των λιμανιών της μετά την εισβολή της Ρωσίας οδήγησε τις τιμές στα ύψη- δυνητικά καθιστώντας το λαθρεμπόριο σιτηρών πιο προσοδοφόρο. Μια συμφωνία που επέτρεπε στην Ουκρανία να ξαναρχίσει τις εξαγωγές βοήθησε στη χαλάρωση των τιμών των σιτηρών, οι οποίες όμως παραμένουν ιστορικά υψηλές.

Σχεδόν το ένα τέταρτο του σιταριού της Ουκρανίας καλλιεργείται σε εδάφη που η Ρωσία ισχυρίζεται ότι έχει προσαρτήσει, αν και μέρος αυτού του εδάφους ελέγχεται πλέον ξανά από την Ουκρανία. Οι εκτιμήσεις της NASA Harvest αφορούν το σιτάρι και μέχρι στιγμής αποκλείουν άλλες καλλιέργειες ή τρόφιμα που φυλάσσονταν σε αποθήκες. Τα ευρήματα δεν δείχνουν τι συνέβη με τις καλλιέργειες μετά τη συγκομιδή τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider