Ημιαγωγοί: Ολλανδία και Ν. Κορέα συνεργάζονται για να «παρακάμψουν» τους περιορισμούς των ΗΠΑ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ημιαγωγοί: Ολλανδία και Ν. Κορέα συνεργάζονται για να «παρακάμψουν» τους περιορισμούς των ΗΠΑ
semi conductors
Στην Ολλανδία, την έδρα της ASML, η οποία έχει μονοπώλιο σε έναν τύπο μηχανής που απαιτείται για την κατασκευή των πιο προηγμένων τσιπ, πηγές του Bloomberg ότι οι ΗΠΑ έχουν εντείνει ασφυκτικά την πίεση τους.

Tρόπους ενίσχυσης των οικονομικών δεσμών τους και ιδιαίτερα την επιδίωξη τους για συνεργασία στον κλάδο της παραγωγής ημιαγωγών, συζήτησαν ο πρόεδρος της Ν. Κορέας Γιουν και ο Ολλανδός πρωθυπουργός Ρούτε καθώς οι αμερικανικοί περιορισμοί των εξαγωγών στην Κίνα συντάραξαν την παγκόσμια αγορά των τσιπ.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, oι δυο τους «υπογράμμισαν τη σημασία της περαιτέρω ενίσχυσης της υπάρχουσας συνεργασίας μεταξύ των κλάδων ημιαγωγών των δύο χωρών και εξέφρασαν την πρόθεσή τους να υποστηρίξουν τον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να διατηρηθεί μια ανθεκτική εφοδιαστική αλυσίδα σε αυτόν τον τομέα», σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τη σύνοδό τους την Πέμπτη στη Σεούλ.

Η ανακοίνωση δεν έκανε καμία αναφορά στην Κίνα ή τις ΗΠΑ, ούτε παρείχε λεπτομέρειες για οποιαδήποτε συνεργασία μεταξύ των κατασκευαστών τσιπ στις χώρες τους που προσπαθούν να «ελιχθούν» ανάμεσα στους ελέγχους στα τσιπ της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Οι ΗΠΑ πιέζουν τους συμμάχους τους, συμπεριλαμβανομένης της Νότιας Κορέας και της Ολλανδίας, να συμμορφωθούν με τους σαρωτικούς περιορισμούς στην πώληση προηγμένων τσιπ στα πλαίσια μιας πολιτικής που αποσκοπεί στην αποτροπή της προόδου της Κίνας σε μια σειρά από τεχνολογίες αιχμής που θα μπορούσαν να απειλήσουν το καθεστώς της Αμερικής ως η κατεξοχήν παγκόσμια δύναμη.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ προέτρεψε αυτή την εβδομάδα τον Ολλανδό ηγέτη να αποφύγει την «αποσύνδεση» τους, καθώς οι ΗΠΑ ασκούν πιέσεις προς την Ολλανδία. Σε χωριστή συνάντηση με τον Γιουν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 στο Μπαλί, ο Σι κάλεσε για αυξημένη συνεργασία στον τομέα της παραγωγής υψηλής τεχνολογίας με τη Νότια Κορέα.

Στην Ολλανδία, την έδρα της ASML, η οποία έχει μονοπώλιο σε έναν τύπο μηχανής που απαιτείται για την κατασκευή των πιο προηγμένων τσιπ, πηγές του Bloomberg ότι οι ΗΠΑ έχουν εντείνει ασφυκτικά την πίεση τους.

Η ASML κατέχει ρόλο ως βασικός άξονας της παγκόσμιας βιομηχανίας τσιπ των 580 δισ. δολαρίων. Είναι επίσης βασικός προμηθευτής των νοτιοκορεατικών κολοσσών τσιπ Samsung και SK Hynix, η οποία φιλοξενεί ένα από τα δύο κέντρα εκτός Ολλανδίας που εκπαιδεύουν μηχανικούς για την κατασκευή τσιπ αιχμής για τις μηχανές της ASML.

Η Hynix, ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές τσιπ μνήμης στον κόσμο, έχει προειδοποιήσει ότι οι περιορισμοί της κυβέρνησης Μπάιντεν θα μπορούσαν να αναγκάσουν το κλείσιμο ή την πώληση ενός μεγάλου εργοστασίου στην Κίνα, μια «ακραία κατάσταση» που ελπίζει να αποτρέψει.

Η συνάντηση έρχεται μια ημέρα αφότου ο CEO της ASML Πέτερ Βένικ παρευρέθηκε σε τελετή εγκαινίων των κέντρων συντήρησης και εκπαίδευσης στη Νότια Κορέα, στην οποία η εταιρεία επένδυσε 240 δισ. γουόν ή 181 εκατ. δολάρια. Ο Γιουν και ο Ρούτε συναντήθηκαν τον Ιούνιο για να συζητήσουν τη συνεργασία στους τομείς ημιαγωγών και πυρηνικής ενέργειας στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.

Πριν από τη διμερή συνάντηση, οι δύο ηγέτες και ο Βένικ συναντήθηκαν επίσης με τον εκτελεστικό πρόεδρο της Samsung Τζέι Λι και τον πρόεδρο της SK Τσέι Τάε Γουόν και συζήτησαν για επιπλέον επενδύσεις από την Ολλανδική εταιρεία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ημιαγωγοί: Πάνω από τις εκτιμήσεις τα έσοδα της ASML - Με κέρδη κοντά στο 8% ανταποκρίνεται η μετοχή

Η Φινλανδία δίνει 139 εκατ. ευρώ για φράχτη στα σύνορα με τη Ρωσία

Πτώση στα έσοδα της Tencent - Επιπτώσεις από τα lockdown της Κίνας

gazzetta
gazzetta reader insider insider