Ιταλικές εκλογές: Σαρωτική επικράτηση της κεντροδεξιάς δείχνουν τα πρώτα exit polls

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ιταλικές εκλογές: Σαρωτική επικράτηση της κεντροδεξιάς δείχνουν τα πρώτα exit polls
Ποσοστό 41%-45% στην κεντροδεξιά δίνουν τα πρώτα exit polls. Στον αντίποδα η κεντροαριστερά λαμβάνει ποσοστό που κινείται μεταξύ του 25,5% με 29,5%.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 01:13

Ο συνασπισμός υπό την ηγεσία του εθνικιστικού κόμματος της Τζόρτζια Μελόνι «Αδέλφια της Ιταλίας» (Fratelli d'Italia), στις βουλευτικές εκλογές της Ιταλίας εμφανίζεται να εξασφαλίζει το 41%-45%, ποσοστό επαρκές για να σχηματίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, σύμφωνα με τα πρώτα exit-poll.

Σύμφωνα με το exit poll για τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Rai, το μπλοκ των συντηρητικών κομμάτων, που περιλαμβάνει το ακροδεξιό κόμμα, «Λέγκα» του Ματέο Σαλβίνι και το κόμμα Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, κερδίζει μεταξύ 41% και 45%.

Το κόμμα «Αδέλφια της Ιταλίας» συγκεντρώνει 22,5 - 26,5%, η «Λέγκα» 8,5-12,5% και η Forza Italia ποσοστό 5-9%, σύμφωνα με το exit poll της Mediaset.

Σύμφωνα με τα πρώτα exit poll, της δημοσκοπικής εταιρίας Consorzio Opinio Italia, τα οποία μετέδωσε η ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai, η εκτίμηση ψήφου έχει ως εξής:

Aδέλφια της Ιταλίας 24 %

Δημοκρατικό Κόμμα 19%

Κίνημα Πέντε Αστέρων 15,5%

Λέγκα 10,5 %

Forza Italia 7%

Κεντρώα Συμμαχία Ρέντσι - Καλέντα 7,5%

Ιταλική Αριστερά- Oικολόγοι 4 %

Περισσότερη Ευρώπη 1,5 %

Σύμφωνα με τα πρώτα exit poll της εταιρίας δημοσιοπήσεων Consorzio Opinio Italia για την ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai, η εκτίμηση ψήφου στις συμμαχίες έχει ως εξής:

Βουλή

Συντηρητική συμμαχία 43%

Κεντροαριστερά 27,5%

Πέντε Αστέρια 15,5%

Κεντρώος Πόλος 7,5%

Γερουσία

Συντηρητική συμμαχία 43,5%

Κεντροαριστερά 27,5%

Πέντε Αστέρια 15,5%

Συμμαχία Ρέντσι-Καλέντα 7,5%

Τα πλήρη αποτελέσματα αναμένονται νωρίς τη Δευτέρα.

Σε ό,τι αφορά την κατανομή εδρών, στην βουλή τα exit poll δίνουν 242 έδρες στην δεξιά, 88 στην κεντροαριστερά και 46 στο Κίνημα Πέντε Αστέρων. 20 έδρες εξασφαλίζει ο κεντρώος Πόλος των Ρέντσι-Καλέντα.

Στην γερουσία 121 έδρες θα έχει η συντηρητική συμμαχία, 43 η κεντροαριστερά, 24 τα Πέντε Αστέρια και 8 η κεντρώα παράταξη Ρέντσι-Καλέντα.

Η Μελόνι προ της πρωθυπουργίας

Η μεταφασιστική παράταξη Αδέλφια της Ιταλίας (Fratelli d'Italia, FdI) αναδείχθηκε πρώτο κόμμα στις εκλογές που διεξήχθησαν χθες Κυριακή στην Ιταλία, γεγονός άνευ προηγουμένου μετά το 1945, δείχνουν δημοσκοπήσεις εξόδου από τα εκλογικά τμήματα.

Το FdI συγκεντρώνει από το 22 ως το 26% των ψήφων, ενώ το ακροδεξιό κόμμα Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι και το δεξιό κόμμα Φόρτσα Ιτάλια (FI) του Σίλβιο Μπερλουσκόνι έλαβαν αντίστοιχα από 8,5% ως 12,5% και από 6 ως 8% των ψήφων, σύμφωνα με το έξιτ πολ του ινστιτούτου Opinio για την ιταλική δημόσια ραδιοτηλεόραση RAI.

Για πρώτη φορά μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, μεταφασιστικό κόμμα μπορεί να αναλάβει τη διακυβέρνηση της Ιταλίας, καθώς η συμμαχία των FdI, FI και της Λέγκας εξασφαλίζει, σύμφωνα με τις στατιστικές προβολές για την κατανομή των εδρών, την πλειοψηφία τόσο στη Βουλή, όσο και στη Γερουσία. Η συμμαχία αυτή έχει «καθαρό προβάδισμα τόσο στη Βουλή όσο και στη Γερουσία», ανέφερε με ικανοποίηση μέσω Twitter ο Ματέο Σαλβίνι. «Η νύχτα θα είναι μακρά, αλλά ήδη θέλω να σας ευχαριστήσω».

Το Δημοκρατικό Κόμμα (PD), η κύρια παράταξη της κεντροαριστεράς, δεν μπόρεσε όπως επιδίωκε να εξασφαλίσει «χρήσιμες» ψήφους εναντίον της άκρας δεξιάς, περιορίζεται μεταξύ του 17 και του 21%.

Το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S, πρώην «αντισυστημικό»), έλαβε από 13,5 ως 17,5% των ψήφων, υπέστη μεγάλη πτώση σε σύγκριση με το ιστορικό του υψηλό (πάνω από το 30%) το 2018.

Πλέον στην pole position για να γίνει η πρώτη γυναίκα που θα καταλάβει τον πρωθυπουργικό θώκο στην Ιταλία, η κυρία Μελόνι, 45χρονη Ρωμαία, η οποία στα νιάτα της δήλωνε θαυμάστρια του Μπενίτο Μουσολίνι, κατάφερε να αποδαιμονοποιήσει την εικόνα της ιδίας και της παράταξής της καθώς και να κεφαλαιοποιήσει τους φόβους και την οργή εκατομμυρίων Ιταλών μπροστά στην έκρηξη των τιμών και της ανεργίας, την απειλή ύφεσης και τα προβλήματα στις δημόσιες υπηρεσίες.

Μαζί με τους δύο συμμάχους της, τους κ.κ. Σαλβίνι και Μπερλουσκόνι, έχει εξαγγείλει μειώσεις φόρων, να περιορίσει τις ροές μεταναστών που διαπλέουν τη Μεσόγειο, καθώς και φιλόδοξη πολιτική για την αύξηση της γεννητικότητας στη γηράσκουσα χώρα.

Σαλβίνι: Σαφές προβάδισμα, τόσο στην βουλή, όσο και στην γερουσία

Ο γραμματέας της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, είναι ο πρώτος πολιτικός αρχηγός που σχολίασε τα exit poll μετά τις χθεσινές βουλευτικές εκλογές στην Ιταλία

«Η κεντροδεξιά έχει σαφές προβάδισμα, τόσο στην βουλή, όσο και στην γερουσία. Θα είναι μακριά νύχτα, αλλά θέλω ήδη να σας πω: Ευχαριστώ», ανέφερε.

Μειωμένη συμμετοχή

Η συμμετοχή των ψηφοφόρων στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές στην Ιταλία περιορίστηκε στο 64,6%, σύμφωνα με δεδομένα του υπουργείου Εσωτερικών που αφορούν τα δύο τρία των δήμων της χώρας.

Στις εκλογές του 2018, η συμμετοχή είχε ανέλθει στο 74,2%.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider