Μόσχα: Πρόσθετοι έλεγχοι στα αεροδρόμια για άνδρες που φεύγουν - Τσεχικό «όχι» για βίζα σε «Ρώσους λιποτάκτες»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μόσχα: Πρόσθετοι έλεγχοι στα αεροδρόμια για άνδρες που φεύγουν - Τσεχικό «όχι» για βίζα σε «Ρώσους λιποτάκτες»
Στα αεροδρόμια της Ρωσίας γίνονται πρόσθετοι έλεγχοι στους άνδρες που φεύγουν από τη χώρα - Η Τσεχία αρνείται να δώσει βίζα σε λιποτάκτες.

Από αρκετά αεροδρόμια της Ρωσίας φθάνουν ειδήσεις ότι γίνονται πρόσθετοι έλεγχοι σε άνδρες επιβάτες που αναχωρούν από την Ρωσία για το εξωτερικό.

Σειρά από μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναφέρουν ότι στο αεροδρόμιο Πούλκοβο της Αγίας Πετρούπολης και στα αεροδρόμια της Μόσχας ελέγχουν στην πραγματικότητα όλους τους νέους άνδρες. Σύμφωνα με άλλα μηνύματα οι έλεγχοι είναι επιλεκτικοί.

Κατά κανόνα, στον έλεγχο διαβατηρίων, τους ρωτούν πότε αγόρασαν το εισιτήριο, εάν είναι μετ' επιστροφής, αν έχουν υπηρετήσει στον στρατό και αν έχουν κάποια στρατιωτική ειδικότητα. Σύμφωνα με αρκετές μαρτυρίες, ο έλεγχος μπορεί να διαρκέσει 15-20 λεπτά, ωστόσο δεν υπάρχουν αναφορές μέχρι στιγμής ότι δεν έχουν αφήσει κάποιον να επιβιβαστεί στο αεροσκάφος μετά τον έλεγχο.

Όπως γράφει ο ιστότοπος Rotonda, στο αεροδρόμιο Πούλκοβο ελέγχουν όλους στην ουσία τους άνδρες που φεύγουν για το εξωτερικό. Οι αναγνώστες του ιστότοπου αναφέρουν ότι καταγράφουν τα στοιχεία του φύλλου πορείας και του διαβατηρίου. Παρόμοιους ελέγχους αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες στα αεροδρόμια της Μόσχας Ντομοντέντοβο και Βνούκοβο.

Χθες ο Ρώσος πρόεδρος με διάταγμα του ανακοίνωσε μερική επιστράτευση, παρότι οι διατυπώσεις στο διάταγμα είναι ασαφείς και στην ουσία αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο της κλήτευσης κάθε πολίτη που είναι έφεδρος. Μέχρι στιγμής δεν έχουν ανακοινωθεί κάποιοι περιορισμοί που να αφορούν την απαγόρευση εξόδου για όσους ενδέχεται να κληθούν στον στρατό. Παράλληλα ο νόμος για την επιστράτευση προβλέπει ότι όσοι ανήκουν στην κατηγορία αυτή απαγορεύεται να εγκαταλείψουν τον τόπο διαμονής τους χωρίς την άδεια του στρατολογικού γραφείου.

Με την ανακοίνωση της επιστράτευσης αυξήθηκαν αισθητά οι πωλήσεις αεροπορικών εισιτηρίων για πτήσεις από τη Ρωσία προς το εξωτερικό και ως εκ τούτου και οι τιμές των εισιτηρίων. Επίσης, αναφέρεται ότι στις εξόδους στα σύνορα με άλλες χώρες έχουν σχηματισθεί ουρές χιλιομέτρων.

Η Τσεχία δεν θα χορηγεί βίζα σε Ρώσους λιποτάκτες

Η Τσεχία δεν θα εκδίδει βίζες για ανθρωπιστικούς λόγους σε Ρώσους που εγκαταλείπουν τη χώρα τους για να αποφύγουν την επιστράτευση δήλωσε σήμερα ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών.

«Κατανοώ ότι οι Ρώσοι τρέπονται σε φυγή από τις ολοένα και πιο απελπισμένες αποφάσεις που λαμβάνει ο Πούτιν», δήλωσε ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών Γιαν Λιπάβσκι σε ανακοίνωση που περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Όμως όσοι εγκαταλείπουν τη χώρα τους επειδή δεν θέλουν να εκπληρώσουν ένα καθήκον που επιβάλλει το δικό τους κράτος δεν πληρούν τα κριτήρια για να λάβουν βίζα για ανθρωπιστικούς λόγους», υπογράμμισε ο Λιπάβσκι του οποίου η χώρα ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ.

Έτσι, οι Τσέχοι υιοθετούν διαφορετική θέση όσον αφορά τους Ρώσους λιποτάκτες, σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδίως τη Γερμανία που ανακοίνωσε σήμερα έτοιμη να τους υποδεχθεί. «Όποιος αντιτίθεται με θάρρος στον Πούτιν και επομένως διακινδυνεύει μπορεί να ζητήσει πολιτικό άσυλο στη Γερμανία», δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ. Η Τσεχία σταμάτησε να χορηγεί βίζα σε Ρώσους μετά την εισβολή στην Ουκρανία, αλλά αργότερα έκανε εξαιρέσεις σε περιπτώσεις που υπήρχαν ανθρωπιστικοί λόγοι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρωσία: 10.000 εθελοντές για στρατολόγηση - Οι αμοιβές από τη Μόσχα

Κομισιόν: Τα κράτη-μέλη θα χρειαστούν κοινή προσέγγιση για τα αιτήματα εισόδου Ρώσων πολιτών

Ο Ερντογάν θα έχει συνάντηση για το ρωσικό σύστημα πληρωμών Mir υπό τον φόβο δυτικών κυρώσεων

gazzetta
gazzetta reader insider insider