Bloomberg: Έρχεται πρόταση Κομισιόν για μείωση ζήτησης ενέργειας και «χέρι» στα υπερκέρδη των εταιρειών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Bloomberg: Έρχεται πρόταση Κομισιόν για μείωση ζήτησης ενέργειας και «χέρι» στα υπερκέρδη των εταιρειών
Η πρόταση πρέπει να εγκριθεί από τους Επιτρόπους την Τρίτη προτού προβεί σε οποιαδήποτε ανακοίνωση η Πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Σχέδια για μείωση της ζήτησης ενέργειας και αναδιανομή μέρους των κερδών των ενεργειακών εταιρειών για την προστασία των καταναλωτών και των επιχειρήσεων από τον αντίκτυπο της άνευ προηγουμένου κρίσης, πρόκειται να προτείνει η Κομισιόν, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Η πρόταση της Κομισιόν προς τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ που αναμένεται να κατατεθεί αυτή την εβδομάδα, πρόκειται να περιλαμβάνει την από πλευράς τους επιβολή μιας «εξαιρετικής και προσωρινής» εισφορά στις εταιρείες πετρελαίου, αερίου, άνθρακα και διυλιστηρίων με βάση το φορολογητέο πλεόνασμα κερδών της χρήσης 2022, σύμφωνα με προσχέδιο της πρότασης που επικαλείται το Bloomberg.

Η δέσμη μέτρων θα περιλαμβάνει επίσης πρόταση για ανώτατο όριο στα υπερκέρδη των παραγωγών ενέργειας από εναλλακτικές πηγές από το φυσικό αέριο μέσω ενός πλαφόν στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ, λιγνίτη ή πυρηνική ενέργεια.

Το τρίτο στοιχείο του σχεδίου πρότασης είναι δύο στόχοι για μείωση της ζήτησης ενέργειας: ένας στόχος μείωσης της συνολικής κατανάλωσης και ένας υποχρεωτικός στόχος για μείωση της ζήτησης κατά τις επιλεγμένες ώρες αιχμής.

Επισημαίνεται ακόμα πως η πρόταση πρέπει να εγκριθεί από τους Επιτρόπους την Τρίτη προτού προβεί σε οποιαδήποτε ανακοίνωση η Πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά την ετήσια ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 14 Σεπτεμβρίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Φον ντερ Λάιεν: Στόχος οι χαμηλότερες τιμές ενέργειας

Σύνοδος υπ. Ενέργειας: Χωρίς συμφωνία για το πλαφόν στο ρωσικό αέριο

gazzetta
gazzetta reader insider insider