Οι ηγέτες αποχαιρετούν τη Βασίλισσα Ελισάβετ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι ηγέτες αποχαιρετούν τη Βασίλισσα Ελισάβετ
Η μακροβιότερη μονάρχης στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου «έφυγε» σε ηλικία 96 ετών, μετά από 70 συναπτά έτη παραμονής στον θρόνο.

(22:49) Βροχή καταφτάνουν τα συλληπητήρια μηνύματα από τους ηγέτες χωρών και οργανισμών για το θάνατο της Βασίλισσας Ελισάβετ Β'. Η μακροβιότερη μονάρχης στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου «έφυγε» σε ηλικία 96 ετών, μετά από 70 συναπτά έτη παραμονής στον θρόνο.

Μακρόν αποχαιρετά μια «καλόκαρδη βασίλισσα» και «φίλη της Γαλλίας»

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν απέτισε φόρο τιμής στην βασίλισσα Ελισάβετ Β΄, η οποία απεβίωσε απόψε σε ηλικία 96 ετών, κάνοντας λόγο για μια «καλόκαρδη βασίλισσα» που άφησε «ανεξίτηλο το στίγμα της τόσο στη χώρα της όσο και στον αιώνα της».

«Η Μεγαλειότητά της, η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ ενσάρκωσε τη συνέχεια και την ενότητα του βρετανικού έθνους για περισσότερα από 70 χρόνια. Τη θυμάμαι ως φίλη της Γαλλίας, μια καλόκαρδη βασίλισσα που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα της τόσο στη χώρα της όσο και στον αιώνα της», έγραψε ο πρόεδρος Μακρόν σε ανάρτησή του στο Twitter, την οποία συνόδευσε με μια φωτογραφία της.

Ντράγκι: Hταν απόλυτη πρωταγωνίστρια της διεθνούς ιστορίας των τελευταίων 70 ετών

«Η βασίλισσα Ελισάβετ ήταν απόλυτη πρωταγωνίστρια της διεθνούς ιστορίας των τελευταίων εβδομήντα ετών. Εκπροσώπησε την χώρα της και την Κοινοπολιτεία των Εθνών, με ισορροπία, σοφία, σεβασμό στους θεσμούς και στην δημοκρατία», υπογράμμισε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, στο συλλυπητήριο μήνυμά του.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «η βασίλισσα ήταν το πιο αγαπητό σύμβολο της πατρίδας της και εξασφάλισε σεβασμό, στοργή και συμπάθεια σε κάθε γωνιά του πλανήτη». Ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός, επίσης, στο μήνυμά του αναφέρει ότι η Ελισάβετ «εγγυήθηκε την σταθερότητα σε κρίσιμες στιγμές και μπόρεσε να διατηρήσει την αξία της παράδοσης, σε μια κοινωνία που βρισκόταν σε διαρκή και βαθιά εξέλιξη».

«Θα μας λείψει αφάνταστα», λέει ο βασιλιάς Φελίπε της Ισπανίας

Ο βασιλιάς Φελίπε της Ισπανίας απέστειλε συλλυπητήριο τηλεγράφημα στη βασιλική οικογένεια της Βρετανίας, μετά τον θάνατο της Ελισάβετ Β’ νωρίτερα σήμερα σε ηλικία 96 ετών.

«Είστε όλοι στις καρδιές και στις σκέψεις μας. Θα μας λείψει αφάνταστα», ανέφερε ο βασιλιάς της Ισπανίας για τη μακροβιότερη μονάρχη στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως μεταδίδουν τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης.

Ο πάπας Φραγκίσκος προσευχήθηκε για την ψυχή της βασίλισσας Ελισάβετ Β’

Τη βαθύτατη θλίψη του για τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ της Βρετανίας εξέφρασε ο πάπας Φραγκίσκος, μαζί με τα συλλυπητήριά του στον διάδοχό της, τον βασιλιά Κάρολο Γ’ και την οικογένεια της εκλιπούσης.

«Συμμετέχω πρόθυμα στον θρήνο για την απώλειά της και την προσευχή για την αιώνια ανάπαυση της εκλιπούσης βασίλισσας, αποτίοντας φόρο τιμής σε μια ζωή αδιάκοπης υπηρεσίας προς το καλό του έθνους και της Κοινοπολιτείας», ανέφερε ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας σε τηλεγράφημά του προς τον βασιλιά Κάρολο Γ’ της Βρετανίας, διαβεβαιώνοντάς τον για τις προσευχές του.

Μετσόλα: Ήταν πραγματικά η βασίλισσα Ελισάβετ η Μεγάλη

«Λίγοι έχουν διαμορφώσει την παγκόσμια ιστορία όπως η Μεγαλειότητά της, η Βασίλισσα Ελισάβετ Β'» αναφέρει με ανάρτησή της στο Twitter, η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα.

Σημειώνει ότι «η αδιάσπαστη δέσμευσή της στο καθήκον και την υπηρεσία ήταν παράδειγμα για όλους. Ο κόσμος θρηνεί με τον λαό της στο Ηνωμένο Βασίλειο και όχι μόνο».

«Ήταν πραγματικά η βασίλισσα Ελισάβετ η Μεγάλη. Μπορεί αυτή να αναπαυθεί εν ειρήνη» καταλήγει η κ. Μετσόλα.

Συλληπητήρια από Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Σαρλ Μισέλ και Ζοσέπ Μπορέλ

Τα συλλυπητήρια τους για τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ απηύθυναν η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ.

«Βίωσε τον πόλεμο και τη συμφιλίωση στην Ευρώπη και πέραν αυτής και βαθιές αλλαγές στον πλανήτη και τις κοινωνίες μας», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν, προσθέτοντας ότι «ποτέ δεν σταμάτησε να επιδεικνύει ηρεμία και αφοσίωση, κάτι που πρόσφερε δύναμη σε πολλούς».

«Οι σκέψεις μας είναι με τη βασιλική οικογένεια και όλους αυτούς που θρηνούν για τη βασίλισσα Ελισάβετ Β’ στο Ηνωμένο Βασίλειο και όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Σαρλ Μισέλ.

«Η ΕΕ αποτίει φόρο τιμής στη μοναδική της συνεισφορά στην οικοδόμηση της ειρήνης και της συμφιλίωσης. Ενώ η απώλειά της θα γίνει αισθητή σε όλο τον κόσμο, οι σκέψεις μας είναι με την οικογένειά της και τον λαό του Ηνωμένου Βασιλείου», ανέφερε από την πλευρά του ο Μπορέλ.

Στέρτζον: Τεράστια απώλεια που σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον δήλωσε ότι η βασίλισσα Ελισάβετ ήταν αγαπητή και τύγχανε σεβασμού σε όλη τη Σκωτία ενώ ο θάνατός της σήμερα είναι μια τεράστια απώλεια που σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής.

Σε δήλωσή της που μεταδόθηκε τηλεοπτικά, η Στέρτζον είπε ότι η βασίλισσα ήταν παρούσα στη ζωή της χώρας για πάνω από 70 χρόνια. Η Στέρτζον ηγείτο της εκστρατείας για την ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά είχε δηλώσει ότι η Ελισάβετ θα παρέμενε αρχηγός κράτους εάν η Σκωτία γινόταν ανεξάρτητη.

«Η Σκωτία την αγαπούσε, τη σεβόταν και τη θαύμαζε. Όπως λένε όλοι, η Αυτή Μεγαλειότης σπάνια ήταν πιο χαρούμενη από τις στιγμές που βρισκόταν στη Σκωτία, στο αγαπημένο της Μπαλμόραλ».

«Ελπίζω ότι προσφέρει κάποια παρηγοριά στην οικογένειά της το γεγονός ότι πέρασε τις τελευταίες ημέρες της σε ένα μέρος που αγαπούσε τόσο πολύ», δήλωσε η Στέρτζον.

Η βασίλισσα Ελισάβετ απεβίωσε ειρηνικά στην κατοικία της στη Σκωτία σήμερα.

Η είδηση ότι η υγεία της επιδεινώθηκε έγινσε γνωστή νωρίς το απόγευμα όταν οι γιατροί της ανακοίνωσαν πως βρίσκεται υπό ιατρική παρακολούθηση, κάτι που οδήγησε τα μέλη της οικογένειάς της να σπεύσουν στη Σκωτία για να βρεθούν στο πλάι της.

Συλλυπητήρια Γ. Στόλτενμπεργκ

«Βαθιά λυπημένος για τον θάνατο της Αυτής Μεγαλειότητας Βασίλισσας Ελισάβετ Β'» αναφέρει με ανάρτησή του στο τουίτερ ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Προσθέτει ότι «για περισσότερα από 70 χρόνια, ήταν παράδειγμα ανιδιοτελούς ηγεσίας και δημόσιας υπηρεσίας. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στη Βασιλική Οικογένεια, στους Συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά, και στον λαό της Κοινοπολιτείας».

Ο γγ του ΟΗΕ χαιρέτισε τη «τη χάρη, την αξιοπρέπεια και την αφοσίωση» της

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες χαιρέτισε απόψε «τη χάρη, την αξιοπρέπεια και την αφοσίωση» της βασίλισσας Ελισάβετ Β΄, η οποία ήταν «μια καθησυχαστική παρουσία επί δεκαετίες, εν μέσω αλλαγών μεγάλου εύρους».

Ο κόσμος θαύμαζε τη βασίλισσα «για τη χάρη, την ευγένεια και την αφοσίωσή της. Ήταν μια καθησυχαστική παρουσία επί δεκαετίες αλλαγών (…) όπως ήταν η αποαποικιοποίηση της Αφρικής και της Ασίας», ανέφερε ο Γκουτέρες.

Ν. Αναστασιάδης: Οι σκέψεις μας είναι με τη Βασιλική οικογένεια και το λαό του Ηνωμένου Βασιλείου

Εκφράζουμε τα πιο ειλικρινή μας συλλυπητήρια για τον θάνατο της Αυτού Μεγαλειότητας Βασίλισσας Ελισάβετ Β', αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προσθέτει: Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές οι σκέψεις μας είναι με τη Βασιλική οικογένεια και το λαό του Ηνωμένου Βασιλείου.

Συλλυπητήρια από τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στον λαό της Βρετανίας και της Κοινοπολιτείας για τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ Β’.

«Με βαθιά θλίψη πληροφορηθήκαμε τον θάνατο της Μεγαλειότητάς της, της βασίλισσας Ελισάβετ Β΄. Εκ μέρους του ουκρανικού λαού, εκφράζουμε ειλικρινή συλλυπητήρια σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο και την Κοινοπολιτεία για αυτήν την ανεπανόρθωτη απώλεια», έγραψε ο ουκρανός πρόεδρος σε ανάρτησή του στο Twitter.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider