Ρωσία - ΗΠΑ: Συνεχίζεται η «αθόρυβη» διπλωματία για την ανταλλαγή κρατουμένων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρωσία - ΗΠΑ: Συνεχίζεται η «αθόρυβη» διπλωματία για την ανταλλαγή κρατουμένων
Στην ανταλλαγή κρατουμένων με τις ΗΠΑ θα συμπεριληφθεί η σταρ του μπάσκετ Μπρίτνεϊ Γκράινερ, ανακοίνωσε η Ρωσία.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι συμμετέχει σε μια «αθόρυβη διπλωματία» με τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με μια πιθανή ανταλλαγή κρατουμένων που θα περιλαμβάνει την Αμερικανίδα σταρ του μπάσκετ Μπρίτνεϊ Γκράινερ.

Σύμφωνα με το Reuters, η Γκράινερ καταδικάστηκε στη Ρωσία στις 4 Αυγούστου σε φυλάκιση εννέα ετών με την κατηγορία της διακίνησης ναρκωτικών, με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να έχει χαρακτηρίσει την καταδικαστική απόφαση «απαράδεκτη».

«Η αθόρυβη διπλωματία βρίσκεται σε εξέλιξη και θα πρέπει να αποδώσει καρπούς αν η Ουάσινγκτον την ακολουθήσει και δεν εμπλακεί στην προπαγάνδα μέσω των ΜΜΕ για να κερδίσει πόντους πριν από τις εκλογές», δήλωσε ο Ιβάν Νετσάγιεφ, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, αναφερόμενος στις ενδιάμεσες αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Το Κρεμλίνο είχε προηγουμένως ανακοινώσει ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι υπονομεύουν τις προσπάθειες που γίνονται για να διασφαλισθεί η ανταλλαγή κρατουμένων επιλέγοντας τη «διπλωματία των μεγαφώνων» στην περίπτωση αυτή.

Η Ουάσινγκτον έχει προτείνει την ανταλλαγή του πρώην έμπορος όπλων Βίκτορ Μπουτ με την Γκράινερ και τον πρώην πεζοναύτη Πολ Γουίλαν, δήλωσαν στο Reuters πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Όπως αναφέρεται, ο Γουίλαν, ο οποίος έχει αμερικανικό, βρετανικό, καναδικό και ιρλανδικό διαβατήριο, καταδικάστηκε το 2020 σε κάθειρξη 16 ετών με την κατηγορία της διενέργειας κατασκοπείας. Ο ίδιος αρνήθηκε τις κατηγορίες.

Στην περίπτωση της Γκράινερ, η ίδια δήλωσε πως έκανε χρήση ιατρικής κάνναβης στις Ηνωμένες Πολιτείες για να αντιμετωπίσει πόνους από χρόνιους τραυματισμούς και συνελήφθη στις 17 Φεβρουαρίου στο αεροδρόμιο της Μόσχας Σερμέτγιεβο, με φυσίγγια ατμίσματος που περιείχαν χασισέλαιο στις αποσκευές της.

Σημειώνεται πως η κάνναβη στη Ρωσία είναι παράνομη τόσο για ιατρική όσο και για ψυχαγωγική χρήση. Η Γκράινερ, η οποία ομολόγησε την ενοχή της ως προ τις κατηγορίες, δήλωσε ότι έκανε ένα ειλικρινές λάθος συσκευάζοντας κατά λάθος τα φυσίγγια ατμίσματος καθώς βιαζόταν να προλάβει την πτήση της για τη Ρωσία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρωσικό ΥΠΕΞ: «Απαράδεκτη» η πρόταση του ΟΗΕ για αποστρατικοποίηση του σταθμού της Ζαπορίζια

ΗΠΑ - Ταϊβάν: Ξεκινούν οι επίσημες συνομιλίες για συμφωνία στο εμπόριο

Η Ρωσία μιλά για χρήση πυρηνικών όπλων μόνο σε «έκτακτες καταστάσεις»

gazzetta
gazzetta reader insider insider