Παραγουάη: Ο αντιπρόεδρος της χώρας στο στόχαστρο των ΗΠΑ για διαφθορά

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Παραγουάη: Ο αντιπρόεδρος της χώρας στο στόχαστρο των ΗΠΑ για διαφθορά
Ο Ούγο Βελάσκες, αν και δηλώνει αθώος για τις κατηγορίες που του προσάπτουν, ανακοίνωσε την παραίτησή του.

Ο αντιπρόεδρος της Παραγουάης Ούγο Βελάσκες, στο στόχαστρο κυρώσεων του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, που του προσάπτει διαφθορά, ανακοίνωσε χθες Παρασκευή την προσεχή παραίτησή του και την αποχώρησή του από την εσωκομματική κούρσα ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2023 και την πολιτική ζωή της χώρας.

Σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν πρόσαψε στον κ. Βελάσκες και σε στενό του συνεργάτη, πρώην εισαγγελέα, ότι«ενέχονται σε σημαντική διαφθορά, συμπεριλαμβανομένης της δωροδοκίας δημόσιου λειτουργού και της επέμβασης σε δημόσιες διαδικασίες».

Στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατηγορείται ο Χουάν Κάρλος Δουάρτε, ο πρώην εισαγγελέας, πως προσέφερε δωροδοκία σε παραγουανό δημόσιο λειτουργό για να «παρακωλύσει έρευνα που συνδεόταν με οικονομικά συμφέροντα του αντιπροέδρου». Το ποσό, με πρόταση του ενδιαφερόμενου, του αντιπροέδρου Βελάσκες, ξεπερνούσε το ένα εκατομμύριο δολάρια, είπε εξάλλου ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Παραγουάη, ο Μαρκ Όσφιλντ.

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος των κ. κ. Βελάσκες και Δουάρτε συμπεριλαμβάνουν την απαγόρευση εισόδου των ιδίων και οικείων τους στην αμερικανική επικράτεια, μεταξύ άλλων.

Χθες το πρωί στην Ασουνσιόν ο κ. Βελάσκες, αντιπρόεδρος από το 2018, μέλος του κόμματος Κολοράδο (δεξιά), που έχει ηγεμονικό ρόλο εδώ και δεκαετίες στην παραγουανή πολιτική σκηνή, διατράνωσε την αθωότητά του και διαβεβαίωσε ότι έχει «ήσυχη συνείδηση».

Υπογράμμισε ότι θέλει να υπερασπιστεί τον εαυτό του «ως απλός πολίτης» και ότι γι’ αυτό θα υποβάλει την επόμενη εβδομάδα την παραίτησή του από την προεδρία, για να μη βλάψει την εικόνα του προέδρου Μάριο Άμπντο Μπενίτες.

«Η απόφασή μου να αποσυρθώ έχει σκοπό να αποφευχθεί το να τρωθεί το περιβάλλον του προέδρου της Δημοκρατίας ή του κόμματος Κολοράδο», εξήγησε ο κ. Βελάσκες στον ραδιοφωνικό σταθμό Monumental 1080 AM.

Ανέφερε επίσης ότι θα αποχωρήσει από την κούρσα για την ανάδειξη του υποψήφιου του Κολοράδο στις προεδρικές εκλογές του Απριλίου του 2023. Η εσωκομματική διαδικασία διεξάγεται τον Δεκέμβριο για ένα από τα ρεύματα του Κολοράδο. «Εάν παραμείνω, θα βλάψω το κόμμα», εξήγησε ο 54χρονος αντιπρόεδρος.

«Καταπολέμηση της διαφθοράς»

Ο κ. Βελάσκες, άλλοτε πρόεδρος της κάτω Βουλής της Παραγουάης, ήταν υποψήφιος αντιπρόεδρος του 50ρη Μάριο Άμπντο Μπενίτες, που επικράτησε στην εσωκομματική διαδικασία και κατόπιν στις του 2018.

Χθες, μίλησε για αποχώρησή του από την πολιτική ζωή. «Αυτός ήταν ο τελευταίος σταθμός της καριέρας μου (σ.σ.: η κούρσα για τις προεδρικές εκλογές). Αφού δεν γίνεται, τι να κάνουμε; Άγνωστες οι βουλές του Κυρίου», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος Άμπντο Μπενίτες εξήρε την «ωριμότητα» του αντιπροέδρου του, ο οποίος με την παραίτησή του προστάτευσε «την αξιοπιστία της χώρας μας», καθώς «το να συνεχίσει να είναι αντιπρόεδρος θα ήταν απαράδεκτο σε αυτές τις συνθήκες», όπως είπε σε δημοσιογράφους στην Μαγιόρ Οτάνιο (νότια). «Το λέω με πόνο γιατί είναι φίλος», πρόσθεσε.

Στην ανακοίνωσή του, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατηγόρησε τον κ. Δουάρτε για κατάχρηση εμπιστοσύνης ενόσω ήταν νομικός σύμβουλος του υδροηλεκτρικού σταθμού στη Γιασιτερά, στα σύνορα Παραγουάης και Αργεντινής. Ο κ. Δουάρτε είπε επίσης ότι θα παραιτηθεί από όποια θέση έχει και εξέφρασε απορίες για τις κατηγορίες της Ουάσινγκτον, λέγοντας πως θα ήθελε να «πάει να ρωτήσει» πώς προέκυψαν.

Επιβάλλοντας κυρώσεις σε βάρος των δύο παραγουανών αξιωματούχων, οι ΗΠΑ «επαναβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους στην καταπολέμηση της διαφθοράς» σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με την ανακοίνωση που υπογράφει ο κ. Μπλίνκεν.

Τον Ιούλιο, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την απαγόρευση εισόδου στην επικράτειά τους του πρώην προέδρου της Παραγουάης Οράσιο Καρτές (2013-2018), κατηγορώντας τον επιχειρηματία του τομέα της καπνοβιομηχανίας που μετατράπηκε σε πολιτικό για διαφθορά και σχέσεις με «ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις». Ο πρώην πρόεδρος απέρριψε τις κατηγορίες, που είναι κατ’ αυτόν «ανυπόστατες και άδικες».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider