Ισραήλ-Γάζα: Συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα οι συγκρούσεις με αεροπορικές επιθέσεις και ρουκέτες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ισραήλ-Γάζα: Συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα οι συγκρούσεις με αεροπορικές επιθέσεις και ρουκέτες
Η περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης θα εξαρτηθεί ιδιαίτερα από τη Χαμάς, την ισλαμιστική οργάνωση που ελέγχει τη Γάζα, και από το εάν θα αποφασίσει να λάβει μέρος στις συγκρούσεις.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 14:36

Ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν τη Γάζα και Παλαιστίνιοι μαχητές εκτόξευσαν ρουκέτες κατά ισραηλινών πόλεων σήμερα καθώς ισραηλινή επιχείρηση κατά της οργάνωσης Ισλαμικός Τζιχάντ έδωσε τέλος σε ένα και πλέον χρόνο σχετική ηρεμίας στην περιοχή.

Το Ισραήλ εξαπέλυσε χθες ειδική επιχείρηση κατά της παλαιστινιακής οργάνωσης Ισλαμικός Τζιχάντ, σκοτώνοντας ένα από τα ηγετικά της στελέχη σε μια αιφνιδιαστική αεροπορική επίθεση κατά τη διάρκεια της ημέρας σε πολυώροφο κτίριο στην πόλη της Γάζας και προκαλώντας ομοβροντία ρουκετών ως αντίποινα.

Η περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης θα εξαρτηθεί ιδιαίτερα από τη Χαμάς, την ισλαμιστική οργάνωση που ελέγχει τη Γάζα, και από το εάν θα αποφασίσει να λάβει μέρος στις συγκρούσεις.

Τα ισραηλινά χτυπήματα είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 11 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον ακόμα τέσσερις μαχητές του Ισλαμικού Τζιχάντ και ένα παιδί, και να τραυματιστούν τουλάχιστον 80 άνθρωποι, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας. Η οργάνωση Ισλαμικός Τζιχάντ δεν έδωσε ακριβή στοιχεία για το πόσα ακριβώς μέλη της σκοτώθηκαν.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι τα μαχητικά του αεροσκάφη έθεσαν ως στόχο δύο μαχητές που ετοιμάζονταν να εκτοξεύσουν ρουκέτες σε ένα νέο χτύπημα σήμερα. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, συνέλαβε 19 μαχητές του Ισλαμικού Τζιχάντ σε εφόδους στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη ενώ έθεσε ως στόχο τις τοποθεσίες κατασκευής και εκτόξευσης ρουκετών της οργάνωσης στη Γάζα.

Παλαιστίνιοι μαχητές εκτόξευσαν τουλάχιστον 160 ρουκέτες προς το Ισραήλ, όπως ανακοίνωσε ο στρατός. Οι περισσότεροι εξ αυτών αναχαιτίστηκαν ενώ κάποιοι άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά καθώς πήγαιναν στα καταφύγια.

Η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Έθνη και το Κατάρ προσπαθούν να μεσολαβήσουν προκειμένου να δοθεί τέλος στη βία, αλλά «δεν υπάρχει ακόμα πρόοδος», σύμφωνα με Παλαιστίνιο αξιωματούχο με γνώση των προσπαθειών αυτών.

Η οργάνωση Ισλαμικός Τζιχάντ άφησε να εννοηθεί ότι δεν επίκειται άμεσα κατάπαυση πυρός. «Τώρα είναι η ώρα για αντίσταση, όχι για ανακωχή», δήλωσε στέλεχος της οργάνωσης στο Reuters.

Μια εβδομάδα

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει επιδρομές που θα διαρκέσουν «μια εβδομάδα» στη Λωρίδα της Γάζας, όπου εντείνει τα πλήγματα κατά της ένοπλης οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ.

Ένας στρατιωτικός εκπρόσωπος είπε ότι ο στρατός «προετοιμάζεται για μια επιχείρηση διάρκειας μιας εβδομάδας» και «δεν διεξάγει επί του παρόντος διαπραγματεύσεις κατάπαυσης του πυρός» μετά από αναφορές ότι η Αίγυπτος προσπαθεί να μεσολαβήσει για την αποκλιμάκωση της κατάστασης στον παλαιστινιακό θύλακα όπου συνεχίζονται οι ανταλλαγές πυρών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider