Βρετανία - καύσωνας: Κόκκινος συναγερμός για Δευτέρα και Τρίτη, προβλέπονται ακραίες θερμοκρασίες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βρετανία - καύσωνας: Κόκκινος συναγερμός για Δευτέρα και Τρίτη, προβλέπονται ακραίες θερμοκρασίες
Kατάσταση έκτακτης ανάγκης σε εθνικό επίπεδο κήρυξε η μετεωρολογική υπηρεσία της Βρετανίας, για τη Δευτέρα και την Τρίτη.

Kατάσταση έκτακτης ανάγκης σε εθνικό επίπεδο κήρυξε η μετεωρολογική υπηρεσία της Βρετανίας, για τη Δευτέρα και την Τρίτη, εκδίδοντας κόκκινο συναγερμό για «ακραία ζέστη» σε κάποιες περιοχές της Αγγλίας, όπου η θερμοκρασία θα φτάσει σε επίπεδα - ρεκόρ.

«Ακραίες θερμοκρασίες, οι οποίες πιθανόν να σπάσουν ρεκόρ, προβλέπονται για τη Δευτέρα και ξανά για την Τρίτη», αναφέρει η μετεωρολογική υπηρεσία. «Οι νύκτες θα είναι εξαιρετικά ζεστές επίσης, κυρίως στις αστικές περιοχές. Αυτό ενδέχεται να έχει εκτεταμένες επιπτώσεις στους ανθρώπους και τις υποδομές», τονίζει.

Σημειώνεται πως η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στη Βρετανία ήταν 38,7 βαθμοί Κελσίου στον Βοτανικό Κήπο του πανεπιστημίου Κέμπριτζ, στις 25 Ιουλίου 2019.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η βρετανική υπηρεσία Υγείας και η μετεωρολογική υπηρεσία είχαν εκδώσει επίπεδο συναγερμού 3 για κάποιες περιοχές της χώρας, κάτι που σημαίνει ότι οι υγειονομικές και κοινωνικές υπηρεσίες πρέπει να λαμβάνουν επιπλέον μέτρα για να προστατεύσουν τους πιο ευάλωτους.

Ο κόκκινος συναγερμός, το επίπεδο 4, εκδίδεται όταν «ένας καύσωνας είναι τόσο ισχυρός ή/ και παρατεταμένος που οι επιπτώσεις του δεν επηρεάζουν μόνο το σύστημα υγείας και κοινωνικής προστασίας. Σε αυτό το επίπεδο ακόμη και υγιή άτομα – και όχι μόνο όσα ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου-- ενδέχεται να ασθενήσουν ή ακόμη και να πεθάνουν».

WMO: Η ποιότητα του αέρα υποβαθμίζεται με τον ευρωπαϊκό καύσωνα

Το κύμα καύσωνα στην Ευρώπη θα παγιδεύσει τους ατμοσφαιρικούς ρύπους, προκαλώντας υποβάθμιση της ποιότητας του αέρα, ειδικά σε πόλεις και πόλεις, δήλωσε αξιωματούχος του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού.

«Η σταθερή και στάσιμη ατμόσφαιρα λειτουργεί ως καπάκι για την παγίδευση ατμοσφαιρικών ρύπων, συμπεριλαμβανομένων των σωματιδίων», είπε ο Λορέντζο Λαμπραντόρ, επιστημονικός υπεύθυνος του WMO, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη. «Αυτά έχουν ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση της ποιότητας του αέρα και τις δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία, ιδιαίτερα για τα ευάλωτα άτομα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ευρώπη - Καύσωνας: Κορύφωση ακραίων θερμοκρασιών στην Ισπανία

Μεγάλες πυρκαγιές σε Πορτογαλία, Ισπανία και Γαλλία, εν μέσω ακραίου καύσωνα

gazzetta
gazzetta reader insider insider