Χάμπεκ: Η Γερμανία θα πρέπει να προετοιμαστεί για μεγαλύτερες περικοπές στις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χάμπεκ: Η Γερμανία θα πρέπει να προετοιμαστεί για μεγαλύτερες περικοπές στις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου
Δεν έχουμε να κάνουμε με ασταθείς αποφάσεις αλλά με οικονομικό πόλεμο, αναφέρει ο Γερμανός υπ. Οικονομίας.

Η Γερμανία θα πρέπει να προετοιμαστεί για μεγαλύτερες περικοπές στις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου, επειδή ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ακολουθεί μια συνειδητή στρατηγική αύξησης των τιμών για να υπονομεύσει την ευρωπαϊκή ενότητα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ.

«Δεν έχουμε να κάνουμε με ασταθείς αποφάσεις αλλά με οικονομικό πόλεμο, εντελώς ορθολογικό και πολύ σαφή», δήλωσε ο Χάμπεκ. «Μετά από μείωση 60% (στις παραδόσεις φυσικού αερίου), λογικά ακολουθεί η επόμενη», πρόσθεσε σύμφωνα με το Bloomberg.

Η ηγεσία της Γερμανίας εντείνει τις προειδοποιήσεις για επικείμενες αναταραχές και ελλείψεις φυσικού αερίου στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, η οποία βασίζεται στη Ρωσία για περίπου το ένα τρίτο της ενέργειάς της. Ο Πούτιν μείωσε σταδιακά τις προμήθειες μετά την επιβολή κυρώσεων από τις ευρωπαϊκές χώρες,που επιβλήθηκαν ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Οι γερμανικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας μπορεί να απαιτήσουν την ενεργοποίηση μιας νομικής ρήτρας που θα τους επέτρεπε να μετακυλήσουν τις αυξήσεις των τιμών στους καταναλωτές, πέρα των δεσμεύσεων των συμβολαίων, είπε ο Χάμπεκ.

Η Γερμανία απέφυγε να ενεργοποιήσει το μέτρο προς το παρόν, επειδή θα οδηγούσε σε «άμεση έκρηξη των τιμών» για τους καταναλωτές, ανέφερε ο Χάμπεκ και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται εναλλακτική λύση, χωρίς όμως να την διευκρινίσει.

«Εάν μια εταιρεία καταρρεύσει ή περισσότερες εταιρείες καταρρεύσουν, θα είναι σαν ένα φαινόμενο ντόμινο που πολύ γρήγορα θα οδηγούσε σε βαθιά ύφεση», είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας.

Οι ευρωπαϊκές ενεργειακές εταιρείες αντιμετωπίζουν πιέσεις, αφού η Ρωσία περιόρισε τις ροές φυσικού αερίου νωρίτερα αυτό το μήνα, αναγκάζοντας τις εταιρείες κοινής ωφέλειας να αγοράζουν καύσιμα από την άμεση αγορά σε υψηλές τιμές. Οι υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας ωθούν ολοένα και περισσότερο τα γερμανικά εργοστάσια και επιχειρήσεις να περιορίσουν τη ζήτηση και η κυβέρνηση έχει ενεργοποιήσει το δεύτερο στάδιο ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης τριών σταδίων για το φυσικό αέριο.

Ενεργειακό σοκ

Η Ρωσία μείωσε τις αποστολές φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream κατά 60% και ο αγωγός έχει προγραμματιστεί για πλήρη διακοπή λειτουργίας αυτόν τον μήνα για συντήρηση. Η Γερμανία έχει εγείρει αμφιβολίες αναφορικά με το αν ο Nord Stream θα ξαναρχίσει τον εφοδιασμό μετά από αυτό.

Ο στόχος της Ρωσίας είναι να διατηρήσει τις τιμές της ενέργειας υψηλές και «να καταστρέψει την ενότητα και την αλληλεγγύη της χώρας», είπε ο Χάμπεκ.

Η γερμανική κυβέρνηση και ο ενεργειακός κολοσσός Uniper συζητούν μέτρα σταθεροποίησης της κατάστασης. Ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ είπε ότι οποιαδήποτε πρόσθετη κρατική βοήθεια θα έχει τη μορφή εγγύησης δανείου.

Η προοπτική επιβολής δελτίου στην κατανάλωση φυσικού αερίου - αν η κατάσταση έφτανε σε αυτό - παρουσιάζει προκλήσεις, επειδή το δίκτυο συχνά δεν διαχωρίζεται μεταξύ οικιακών και εμπορικών πελατών, ανέφερε ο Χάμπεκ.

Εάν ένα εργοστάσιο είναι συνδεδεμένο στο δίκτυο φυσικού αερίου και ένα ολόκληρο τμήμα της πόλης είναι συνδεδεμένο σε αυτό, τότε αυτό το εργοστάσιο δεν μπορεί να αφαιρεθεί από το δίκτυο.

«Αυτό πιθανότατα θα ρυθμιστεί σε βάρος των εργοστασίων που δεν είναι συνδεδεμένα σε μικτό δίκτυο», ανέφερε ο Χάμπεκ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider