Ρωσία: Νεκρός ο επιστήμονας που είχε κατηγορηθεί για κατασκοπία υπέρ της Κίνας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρωσία: Νεκρός ο επιστήμονας που είχε κατηγορηθεί για κατασκοπία υπέρ της Κίνας
Ο Ντμίτρι Κόλκερ είχε μεταφερθεί σε φυλακή, παρά το γεγονός ότι έπασχε από προχωρημένο καρκίνο στο πάγκρεας.

Ένας Ρώσος επιστήμονας που συνελήφθη στη Σιβηρία την περασμένη εβδομάδα ως ύποπτος για προδοσία και μεταφέρθηκε στη Μόσχα, παρά το γεγονός ότι έπασχε από προχωρημένο καρκίνο στο πάγκρεας πέθανε, δήλωσε ο δικηγόρος του στο Reuters την Κυριακή.

Ο επιστήμονας, Ντμίτρι Κόλκερ, είχε οδηγηθεί στη φυλακή Λεφόρτοβο της Μόσχας, δήλωσε ο δικηγόρος Αλεξάντερ Φεντούλοφ.

"Πέθανε χθες. Αύριο θα υποβάλουμε καταγγελία για την κράτησή του", είπε. Η οικογένεια του Κόλκερ είπε την περασμένη εβδομάδα ότι είχε μεταφερθεί από ένα νοσοκομείο στην πόλη Νοβοσιμπίρσκ της Σιβηρίας, όπου νοσηλευόταν σε σοβαρή κατάσταση και τον είχαν βάλει σε μια πτήση προς τη Μόσχα συνοδευόμενο από αξιωματικούς της υπηρεσίας ασφαλείας FSB.

Ο Κόλκερ ήταν διδάκτωρ φυσικής και μαθηματικών. Η οικογένεια του ανέφερε ότι είχε κατηγορηθεί για συνεργασία με τις κινεζικές μυστικές υπηρεσίες, όπου είχαν έρθει σε επαφή μαζί του όταν στο παρελθόν είχε δώσει επιστημονικές διαλέξεις στην Κίνα.

Το Σάββατο, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ανέφερε ότι η Ρωσία συνέλαβε έναν δεύτερο επιστήμονα στο Νοβοσιμπίρσκ ως ύποπτο για προδοσία. Δεν ήταν σαφές εάν οι δύο περιπτώσεις συνδέονται.

Ορισμένοι Ρώσοι επιστήμονες έχουν συλληφθεί και κατηγορηθεί για προδοσία τα τελευταία χρόνια, επειδή φέρεται να παρέδωσαν ευαίσθητο υλικό σε αλλοδαπούς. Η προδοσία στη Ρωσία τιμωρείται με φυλάκιση έως και 20 ετών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρωσία: Ολόκληρη η περιοχή του Λουχάνσκ «απελευθερώθηκε»

Γερμανία: Ανακαλούνται Tesla λόγω βλάβης στο σύστημα αυτόματης κλήσης έκτακτης ανάγκης

gazzetta
gazzetta reader insider insider