Φραγκογιάννης: Καταφέραμε να διαχειριστούμε όλες τις κρίσεις, ενισχύοντας μάλιστα τη διεθνή παρουσία και φωνή μας

Newsroom
Μοιράσου το
Φραγκογιάννης: Καταφέραμε να διαχειριστούμε όλες τις κρίσεις, ενισχύοντας μάλιστα τη διεθνή παρουσία και φωνή μας
Για τον θετικό απολογισμό της Οικονομικής Διπλωματίας, μιλάει ο υφυπ. Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια.

Για τον θετικό απολογισμό της Οικονομικής Διπλωματίας, τους καρπούς των επιχειρηματικών αποστολών, τις προοπτικές της “θετικής ατζέντας” με την Τουρκία και τις προθέσεις του σχετικά με κάθοδό του στις επόμενες εκλογές μιλά ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης σε συνέντευξή του σήμερα στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ.

Με αριθμούς απαντά ο κ. Φραγογιάννης για τον απολογισμό της τριετούς διακυβέρνησης στο πεδίο της Οικονομικής Διπλωματίας. Παραθέτοντας τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, εξηγεί ότι το 2021 καταγράφηκε εντυπωσιακή αύξηση της τάξης του 72,3% στις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις (ΑΞΕ), οι οποίες ξεπέρασαν τα 4,8 δις ευρώ έναντι 2,8 δις το ίδιο διάστημα του 2020. "Πρόκειται" τονίζει "για τις μεγαλύτερες καθαρές εισροές από το 2002, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα έχει αποκαταστήσει τη φήμη της ως αξιόπιστη δυναμική οικονομία και ως ελκυστικός επενδυτικός προορισμός". Και προσθέτει: "Αξιοσημείωτη είναι και η διαφοροποίηση που καταγράφεται στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των επενδύσεων. Πέρα από τους παραδοσιακούς κλάδους της αγοράς ακινήτων και του τουρισμού, η χώρα μας προσελκύει πια επενδύσεις σε κλάδους αιχμής όπως η υψηλή τεχνολογία και οι βιοεπιστήμες. Αυτό επιβεβαιώνεται από τις εμβληματικές επενδύσεις των παγκόσμιων κολοσσών όπως οι Microsoft, Amazon, Pfizer, Cisco, Google, JP Morgan". Ως προς τα έργα που έχουν ενταχθεί στις Στρατηγικές Επενδύσεις" σημειώνει ότι "από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι σήμερα - 30 στον αριθμό - δημιουργούν 3.740 νέες θέσεις εργασίας".

Αναφορικά με τις επιχειρηματικές αποστολές και ποιες είναι οι επόμενες πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση ο υφυπουργός Εξωτερικών επισημαίνει ότι "δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη η έντονη κινητικότητά μας στην περιοχή του Κόλπου, με χαρακτηριστικά παραδείγματα την ανταλλαγή επιχειρηματικών αποστολών με τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα". Εξηγεί ότι "ήδη από τις επαφές αυτές έχουν προκύψει σημαντικές συμφωνίες και συνεργασίες, το Επιχειρηματικό Συμβούλιο Ελλάδας - Σαουδικής Αραβίας, η Ελληνο-Σαουδαραβική συμφωνία για την κατασκευή υποθαλάσσιου και επίγειου καλωδιακού συστήματος μεταφοράς δεδομένων μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, ο λεγόμενος East to Med data Corridor (EMC), η Συμφωνία Πλαίσιο μεταξύ του κρατικού βιομηχανικού και επενδυτικού ομίλου Αμπού Ντάμπι ADQ και της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων για την πραγματοποίηση εμιρατινών επενδύσεων ύψους 4 δισ. ευρώ στην Ελλάδα". Αποσαφηνίζει δε ότι "οι δράσεις μας βέβαια και η κινητικότητα δεν περιορίζεται στη γειτονιά μας και στην περιοχή του Κόλπου. Η διεθνής παρουσία της Ελλάδας ενισχύεται όλο και περισσότερο και στο πλαίσιο αυτό, συντονίζουμε ήδη μεγάλη επιχειρηματική αποστολή από την Ιαπωνία που εξέφρασε ενδιαφέρον να επισκεφθεί την Ελλάδα το φθινόπωρο".

Ερωτηθείς για τις προκλήσεις της Οικονομικής Διπλωματίας της χώρας μέσα στο νέο διεθνές περιβάλλον που δημιουργείται μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ο κ. Φραγκογιάννης διευκρινίζει ότι "έχοντας ακολουθήσει μια ενεργειακή πολιτική που επιδιώκει αφενός τη μεγιστοποίηση της ενεργειακής ασφάλειας και αφετέρου τη διαφοροποίηση των πηγών και των διαδρομών, εδραιώνουμε και ισχυροποιούμε σταδιακά της θέση της Ελλάδας ως περιφερειακού ενεργειακού κόμβου". Σε αυτό το πλαίσιο, όπως λέει "η συνολικά βελτιωμένη εικόνα της χώρας, ο αναβαθμισμένος γεωστρατηγικός της ρόλος και τα ελκυστικά επενδυτικά κίνητρα που προσφέρονται πλέον, έχουν οδηγήσει σε μια πρωτόγνωρη επενδυτική δραστηριότητα στον τομέα της ενέργειας". Υπογραμμίζει δε ότι "το πλέγμα στρατηγικών υποδομών που έχουν κατασκευαστεί ή κατασκευάζονται, όπως ο αγωγός TAP, ο αγωγός IGB και ο διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας, μαζί με τη μονάδα FSRU στην Αλεξανδρούπολη και την προοπτική ανάπτυξης περισσότερων μονάδων FSRU ανά την Ελλάδα, συνιστούν έργα στρατηγικής σημασίας για τα Βαλκάνια, τη νοτιοανατολική Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή".

Παράλληλα απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις πολλαπλές κρίσεις που διαδέχονται η μία την άλλη, με το παγκόσμιο οικονομικοπολιτικό σύστημα σε κρίση και υπό αμφισβήτηση, τονίζει ότι "η εσωτερική πολιτική σταθερότητα είναι περισσότερο αναγκαία παρά ποτέ". Εκτιμά δε ότι "έχουμε καταφέρει με τις επιλογές μας, ως κυβέρνηση, να διαχειριστούμε αποτελεσματικά όλες τις κρίσεις, ενισχύοντας μάλιστα τη διεθνή παρουσία και φωνή μας. Σε αυτό θεωρώ ότι η Οικονομική Διπλωματία έπαιξε ουσιαστικό ρόλο και προσβλέπω σε όλο και καλύτερα αποτελέσματα".

Αναφορικά με τη "θετική ατζέντα" με την Τουρκία, της οποίας είναι επικεφαλής από ελληνικής πλευράς, ο κ. Φραγκογιάννηες εξηγεί ότι "έχει υπάρξει αναβολή στον επόμενο γύρο των συζητήσεων" καθώς "σε αυτό το κλίμα έντασης που καλλιεργεί συστηματικά το τελευταίο διάστημα η Τουρκία, η συνέχιση του διαλόγου είναι κάπως άβολη", ωστόσο αποσαφηνίζει ότι "δεν τίθεται θέμα ακύρωσης της θετικής ατζέντας". Παράλληλα αναφορικά με την ένταση που δημιουργεί η γειτονική χώρα τονίζει ότι "η Ελλάδα θα συνεχίσει να υπερασπίζεται με νηφαλιότητα και αποφασιστικότητα τη νομιμότητα και την εθνική της κυριαρχία, χωρίς να μπαίνει σε μια διαδικασία άσκοπης ρητορικής αντιπαράθεσης".

Τέλος ερωτηθείς για τις προθέσεις του στις επόμενες εκλογές αποσαφηνίζει ότι "Δεν είναι στα άμεσα σχέδια μου η διεκδίκηση εκλόγιμης θέσης στη Βουλή" αλλά αυτό που τον ενδιαφέρει είναι να συνεχίσει "με αμείωτους ρυθμούς το έργο μου στο κρίσιμο αυτό χαρτοφυλάκιο της Οικονομικής Διπλωματίας", "προς όφελος της χώρας και ημών όλων των πολιτών της".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κικίλιας: Ο τουρισμός στην Αθήνα επέστρεψε

Φορολογικές δηλώσεις: Χωρίς επιπλέον φόρο 7 στα 10 εκκαθαριστικά

Όλες οι ειδήσεις

22:42

Νορβηγία: Το 'Οσλο προμηθεύει όλο το φυσικό αέριο που μπορεί στη Γερμανία

22:17

Ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος συνοδεύει βρετανικό αεροσκάφος εκτός του ρωσικού εναέριου χώρου

21:59

Streaming: Το HBO Max απομακρύνει 70 υπαλλήλους

21:29

Κάτω από τα 1.800 δολάρια έκλεισε ο χρυσός

21:03

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κολύμβησης: Χρυσό μετάλλιο ο Χρήστου στα 50μ. ύπτιο

20:57

Γερμανία: Πακέτο στήριξης υποσχέθηκε ο Σολτς ενόψει αυξήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος

20:46

Ευρωαγορές: Κατάφεραν με δυσκολία να συγκεντρώσουν μικρά κέρδη

20:27

Μεγάλη επιχείρηση της ΕΛΑΣ στον Έβρο για τη διάσωση 38 μεταναστών

20:00

Ρεύμα: Μέτρα ενίσχυσης των δικαιωμάτων των καταναλωτών σε νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ

19:57

Βουλγαρία: Αμετάβλητη η ανεργία σε σχέση με τον Ιούνιο

19:40

Wall Street: Άλλαξε πρόσημο και δίνει συνέχεια στα κέρδη της προηγούμενης εβδομάδας

19:26

Οριοθετημένη η φωτιά στα Πυργιώτικα της Αργολίδας

19:14

Η Μόσχα θα διευκολύνει μια επίσκεψη της IAEA στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

18:59

Apple: Θέλει να προσθέσει διαφημίσεις σε περισσότερα apps στο iPhone σας

18:29

Μελέτη: Ένας πυρηνικός πόλεμος, ακόμη και μικρός, θα απειλήσει δισεκατομμύρια ανθρώπους με πείνα και θάνατο

18:04

Ο hedge fund manager Daniel Loeb αποκτά νέο μερίδιο στην Disney και πιέζει για απόσχιση του ESPN

17:38

Αίθριος ο καιρός αύριο με λίγες νεφώσεις στα ηπειρωτικά

17:28

Με... «φρένο» στη νέα εβδομάδα η Wall Street

17:15

Ο πρόεδρος Πούτιν καυχάται για την υπεροχή των ρωσικών όπλων

16:57

Σκηνές πανικού σε ΙΚΕΑ της Σαγκάης - Τους κλείδωσαν στο κατάστημα εξαιτίας ύποπτου κρούσματος

16:42

Κομισιόν: Δημοσιονομικό «βαρίδι» από τις φυσικές καταστροφές – Στα 10 δισ. ο απολογισμός για την Ελλάδα

16:38

Υποκύπτουν οι ευρωαγορές στα αδύναμα στοιχεία από Κίνα και Ιαπωνία

16:20

Θετικός στον κορονοϊό ο Άλμπερτ Μπουρλά

16:12

Ολλανδία: Στις 17/11 η ετυμηγορία για τη συντριβή του αεροσκάφους της Malaysia Airlines στην Ουκρανία το 2014

16:06

Φωτιά στα Πυργιώτικα της Αργολίδας

16:01

Κάτω από τα 1.800 δολάρια ο χρυσός -Η πτώση αποδίδεται σε δολάριο, Κίνα

15:31

Βρετανία: Η πρώτη χώρα που εγκρίνει εμβόλιο προσαρμοσμένο στις παραλλαγές του κορονοϊού

15:12

Τεχνολογικοί κολοσσοί της Κίνας μοιράζονται με το κράτος μυστικά για τους αλγόριθμούς τους

14:50

Οι νέοι επιλέγουν... πράσινα ταξίδια

14:17

Γερμανία: Οι λογαριασμοί ρεύματος θα αυξηθούν κατά επιπλέον 480 ευρώ ετησίως