Ουκρανία: Τουλάχιστον 21 νεκροί από τα πλήγματα στην Οδησσό - Με 1 δισ. ευρώ θα ενισχύσει η Νορβηγία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ουκρανία: Τουλάχιστον 21 νεκροί από τα πλήγματα στην Οδησσό - Με 1 δισ. ευρώ θα ενισχύσει η Νορβηγία
Τουλάχιστον 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα από πλήγματα της ρωσικής αεροπορίας, κατά τη διάρκεια της νύχτας, στην Οδησσό, στη νότια Ουκρανία.

Τουλάχιστον 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα από πλήγματα της ρωσικής αεροπορίας, κατά τη διάρκεια της νύχτας, στην Οδησσό, στη νότια Ουκρανία.

Σύμφωνα με την ουκρανική στρατιωτική διοίκηση του νοτίου μετώπου, μαχητικά τύπου Tupolev Tu-22, αυτά τα βομβαρδιστικά που χρονολογούνται από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου και σχεδιάστηκαν ώστε να μπορούν να φέρουν πυρηνικά όπλα, εκτόξευσαν πυραύλους Kh-22 εναντίον μιας πολυκατοικίας και τουριστικών εγκαταστάσεων.

Ο πιο πρόσφατος απολογισμός, που αναρτήθηκε στο Telegram από τις υπηρεσίες διάσωσης, κάνει λόγο για 16 νεκρούς και 38 τραυματίες (μεταξύ αυτών και 6 παιδιά) στην πολυκατοικία και για 5 νεκρούς, μεταξύ των οποίων και ένα παιδί, στην τουριστική εγκατάσταση. Η ανάρτηση συνοδεύεται από φωτογραφίες ενός κατεστραμμένου κτιρίου.

Η εννεαόροφη πολυκατοικία βρίσκεται στην περιοχή Μπίλγκοροντ-Δνείστερου, περίπου 80 χιλιόμετρα νοτίως της Οδησσού, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της περιφερειακής διοίκησης, ο Σέρχι Μπρατσούκ.

«Πρόκειται για ένα στοχευμένο και σκόπιμο πλήγμα της Ρωσίας, ας είμαστε ειλικρινείς, μιας ρωσικής τρομοκρατίας εναντίον των πόλεων και των χωριών μας, του πληθυσμού μας, ενηλίκων και παιδιών», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υποδεχόμενος στο Κίεβο τον πρωθυπουργό της Νορβηγίας Γιόνας Γκαρ Στέρε. Το Όσλο υποσχέθηκε σήμερα ότι θα παράσχει βοήθεια ύψους 10 δισεκ. κορωνών (περίπου 1 δισεκ. ευρώ) στην Ουκρανία, κυρίως για την αγορά εξοπλισμού.

«Καλώ τους εταίρους μας να παράσχουν στην Ουκρανία αμυντικά αντιπυραυλικά συστήματα το συντομότερο δυνατόν. Βοηθήστε μας να σώσουμε ζωές», ήταν η έκκληση που απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, χαρακτηρίζοντας τη Ρωσία «κράτος τρομοκράτη».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, όταν ρωτήθηκε για το θέμα, επανέλαβε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας δεν πλήττουν πολιτικούς στόχους στην Ουκρανία.

«Η ρωσική πλευρά, που μιλά για άλλη μια φορά για παράπλευρες απώλειες, είναι απάνθρωπη και κυνική», σχολίασε από το Βερολίνο ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Χέμπερτραϊτ.

Οι πύραυλοι Kh-22 που χρησιμοποιήθηκαν σήμερα, σύμφωνα με την ουκρανική πλευρά, είναι σοβιετικοί πύραυλοι πλεύσης, της εποχής του Ψυχρού Πολέμου, που είχαν αναπτυχθεί για να πλήττουν πολεμικά πλοία. Τέτοιοι πύραυλοι έπληξαν επίσης το εμπορικό κέντρο της πόλης Κρεμεντσούκ, την περασμένη Δευτέρα, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 19 άνθρωποι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ουκρανία: Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν διυλιστήριο πετρελαίου στην Λισιτσάνσκ

Ουκρανία: Οι Ρώσοι αποχώρησαν από το Φιδονήσι - Ανοίγει ο δρόμος για εξαγωγή σιτηρών από την Οδησσό

gazzetta
gazzetta reader insider insider