Ουκρανία: Οι Ρώσοι αποχώρησαν από το Φιδονήσι - Ανοίγει ο δρόμος για εξαγωγή σιτηρών από την Οδησσό

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ουκρανία: Οι Ρώσοι αποχώρησαν από το Φιδονήσι - Ανοίγει ο δρόμος για εξαγωγή σιτηρών από την Οδησσό
Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα την αποχώρησή του από το Νησί των Φιδιών, στρατηγική θέση στην Μαύρη Θάλασσα, το οποίο είχε καταληφθεί από τις δυνάμεις της Μόσχας.

Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα την αποχώρησή του από το Νησί των Φιδιών, στρατηγική θέση στην Μαύρη Θάλασσα, το οποίο είχε καταληφθεί από τις δυνάμεις της Μόσχας. Τις τελευταίες εβδομάδες, οι ρωσικές δυνάμεις δέχονταν συνεχείς βομβαρδισμούς από τις ουκρανικές δυνάμεις.

«Την 30ή Ιουνίου, σε ένδειξη καλής θέλησης, οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις εκπλήρωσαν τους στόχους που είχαν ορισθεί στο Νησί των Φιδιών και απέσυραν την φρουρά τους από εκεί», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, προσθέτοντας ότι η κίνηση αυτή θα διευκολύνει τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία.

Το Νησί των Φιδιών κατελήφθη από τις ρωσικές δυνάμεις από τη αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Στην συνέχεια, οι ρωσικές δυνάμεις δέχονταν συνεχείς βομβαρδισμούς από τις ουκρανικές δυνάμεις. Το Κίεβο ανακοίνωσε ότι ανάγκασε σε αποχώρηση τις ρωσικές δυνάμεις έπειτα από σφοδρό βομβαρδισμό και επίθεση κατά την διάρκεια της νύκτας.

«KABOOM!», έγραψε στο Twitter ο Αντριι Γέρμακ, ο αρχηγός του επιτελείου των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων. «Δεν υπάρχουν πια ρωσικές δυνάμεις στο Νησί των Φιδιών. Οι Ενοπλες Δυνάμεις μας έκαναν καλή δουλειά».

Το Νησί των Φιδιών ελέγχει την πρόσβαση στο λιμάνι της Οδησσού, όπου ο ρωσικός αποκλεισμός εμποδίζει τις εξαγωγές σιτηρών.

Σημειώνεται πως νωρίτερα σήμερα, οι ρωσικές αρχές που ελέγχουν το κατεχόμενο ουκρανικό λιμάνι του Μπερντιάνσκ ανακοίνωσαν πως ένα πλοίο φορτωμένο με 7.000 τόνους δημητριακών και προστατευόμενο από το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό απέπλευσε από το σημείο, μεταφέροντας τα σιτηρά σε φιλικές προς τη Μόσχα χώρες.

«Το πρώτο, έπειτα από μήνες, εμπορικό πλοίο απέπλευσε από το εμπορικό λιμάνι του Μπερντιάνσκ, 7.000 τόνοι δημητριακών αναχωρούν προς φίλες χώρες», ανέφερε στο Telegram ο επικεφαλής της φιλορωσικής διοίκησης της περιφέρειας, ο Εβγκένι Μπαλίτσκι. «Την ασφάλεια του φορτηγού πλοίου εξασφαλίζουν τα πολεμικά πλοία και τα ταχύπλοα της ναυτικής βάσης του στόλου της Μαύρης Θάλασσας στο Νοβοροσίσκ», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ακριβότερη από 1η Ιουλίου η ελληνική συνδρομητική τηλεόραση

Τι κέρδισε τελικά ο Ερντογάν με την πίεση στο ΝΑΤΟ

Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Ξεκινά αύριο η εφαρμογή της σε τράπεζες και σούπερ μάρκετ - Δίμηνη περίοδος χάριτος

gazzetta
gazzetta reader insider insider