ΝΑΤΟ: Ξεκίνησε η συνάντηση Τουρκίας, Σουηδίας και Φινλανδίας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΝΑΤΟ: Ξεκίνησε η συνάντηση Τουρκίας, Σουηδίας και Φινλανδίας
Mια προσπάθεια να αρθεί το τουρκικό βέτο για την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ.

Ξεκίνησε στη Μαδρίτη μια συνάντηση μεταξύ του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, του Φινλανδού ομολόγου του Σάουλι Νιινίστο και της Σουηδής πρωθυπουργού Μαγκνταλένα Άντερσον σε μια προσπάθεια να αρθεί το τουρκικό βέτο για την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με Σουηδούς και Φινλανδούς αξιωματούχους. Η συνάντηση αυτή πραγματοποιείται στους χώρους όπου φιλοξενείται η σύνοδος κορυφής της Συμμαχίας στην ισπανική πρωτεύουσα.

Νωρίτερα, η Σουηδή υπουργός Εξωτερικών Αν Λίντε δήλωσε ότι οι συνομιλίες της Σουηδίας με την Τουρκία σχετικά με το ΝΑΤΟ σημείωσαν πρόοδο, ενώ ο Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο υποστήριξε πως υπάρχει πλέον κάπως περισσότερη αμοιβαία κατανόηση ανάμεσα στη χώρα του και την Τουρκία.

Οι διαπραγματεύσεις με στόχο να ξεπεραστούν οι αντιρρήσεις της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ σημείωσαν πρόοδο και μια λύση μπορεί να υπάρξει κατά τη σημερινή σύνοδο κορυφής της συμμαχίας στη Μαδρίτη, δήλωσε η σουηδή υπουργός Εξωτερικών Αν Λίντε.

«Είμαστε προετοιμασμένοι για το ενδεχόμενο να συμβεί σήμερα κάτι θετικό, όμως μπορεί επίσης να χρειαστεί περισσότερος χρόνος», δήλωσε η Λίντε στην εφημερίδα Svenska Dagbladet. «Στην περίπτωση αυτή, θα δείξουμε υπομονή και θα συνεχίσουμε τις συνομιλίες ακόμη και μετά τη σύνοδο κορυφής», πρόσθεσε η υπουργός.

Εξάλλου, ο Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο ανέφερε πως υπάρχει τώρα κάπως περισσότερη αμοιβαία κατανόηση ανάμεσα στη Φινλανδία και την Τουρκία.

Ο Νιινίστο πρόσθεσε πως δεν είναι ούτε αισιόδοξος ούτε απαισιόδοξος όσον αφορά το αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, στην οποία αντιδρά ο Ερντογάν.

«Η γενική άποψη είναι ότι οι συνομιλίες πήγαν κάπως καλύτερα, πράγμα που σημαίνει ότι η κατανόηση αυξήθηκε κάπως και στις δύο πλευρές», δήλωσε ο φινλανδός πρόεδρος στους δημοσιογράφους, αναφερόμενος στις συνομιλίες ανάμεσα σε διπλωμάτες πριν από τη συνάντηση του ίδιου με τον Ερντογάν, που είναι προγραμματισμένη για αργότερα σήμερα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Κλείδωσε» για την Τετάρτη η συνάντηση του Μπάιντεν με τον Ερντογάν

FAZ για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ: «Ο Ερντογάν είναι Ερντογάν»

Τουρκία: Το εγχώριο άρμα μάχης βρήκε... τοίχο

gazzetta
gazzetta reader insider insider